Greenwave's Blog

5 Must Have éterických olejů

Květen 20, 2015
Posted by Greenwave

Éterické oleje v sobě mají neuvěřitelnou sílu. Najdeme je v květech rostlin, ale i v listech, kůře, plodech a kořenech. Díky nim se mohou rostliny účinně bránit proti predátorům, jelikož je odpuzují. Anebo naopak s jejich pomocí lákají hmyz. Jsou to velmi složité chemické látky a nelze je vytvořit uměle. Lidé už odedávna využívají léčivé účinky bylin a aromaterapie. Na následujících řádcích se dočtete, jaké éterické oleje by neměly ve vaší domácnosti rozhodně chybět. 

oleje blog

1. Levandule: levandulový olej se získává z květů a listů rostliny a má opravdu nepřeberné množství využití. Známý je především pro své zklidňující účinky, často se proto přidává do směsí, které se používají před spaním. Můžete si kápnout dvě kapky přímo na polštář a uvidíte, že se vám před usnutím krásně vyčistí hlava. Levandulový olej má také antiseptické a protizánětlivé účinky. Jako jeden z mála éterických olejů se může aplikovat přímo na kůži, samozřejmě v malém množství. Pokožku příjemně ochlazuje, takže se hodí i do přípravků po opalování. Vynikající je proti zarudnutí. Ulevuje i při dýchacích potížích, takže ho můžete kápnout do difuzéru, aromalampy, nebo ho přidejte do mandlového oleje a namasírujte si s ním hrudník. Levandulový olej snižuje tlak, proto většinou nevoní lidem, kteří mají problémy právě s nízkým tlakem. Jako jeden z mála éterických olejů je vhodný i pro malé děti a těhotné ženy.

2. Tea tree: olej tea tree se získává ze stromu čajovník a má nejsilnější antibiotické účinky. Proto se hodí především na nemoci bakteriálního původu. Skvěle se hodí na desinfekci drobných poranění či štípanců. Lokálně se může aplikovat i na akné, ale jen v malém množství. Využít se dá i v péči o ústní dutinu: účinně vás zbaví aft, oparů, krvácení dásní a bolestí zubů. Posiluje imunitu a s jeho pomocí se dají léčit infekce močových cest, trávicího ústrojí, dýchacích cest, ale i různé pohlavní infekce.

3. Máta peprná: mátový olej se získává z celé rostliny a je známý pro své ochlazující účinky. Tlumí bolesti hlavy, proto se hodí na masáže spánků. Skvěle působí na zažívací systém,  dá se využít i při nevolnosti, nechutenství či průjmu. Ulevuje také při dýchacích potížích, podporuje vykašlávání, uvolňuje ucpané dutiny. Avšak není vhodný pro malé děti a těhotné ženy, neměl by se používat ani při vysoké horečce a epilepsii.

Tip: mátový olej v kombinaci s levandulovým jsou ideální pro přípravu vlasového oleje. Smíchejte trochu mandlového či kokosového oleje s pár kapkami máty a levandule, důkladně promasírujte vlasovou pokožku, vlasy zabalte do ručníku a nechte alespoň hodinu působit. Olejíčky podpoří růst vlasů, zabrání nepříjemnému svědění pokožky a dokonce fungují i proti lupům.

Máta

3. Ravintsara: pokud máte pocit, že na vás „něco leze“, rozhodně sáhněte po ravintsaře. Má totiž silné imunostimulační účinky, působí i protivirově a protiinfekčně. Obzvlášť se hodí na léčbu infekcí dýchacích cest. Účinný je ale i proti virům, které způsobují opary, pásové opary a neštovice. Zklidňuje zažívací potíže a ničí kvasinky.

4. Eukalyptus radiata: nejlépe se vám eukalyptový olej, který se získává z listů velkých stromů blahovičníků, osvědčí při dýchacích potížích. Astma, kašel, zánět dutin, zápal plic, ale i obyčejné nachlazení – to vše eukalyptový olej pomáhá léčit. Usnadňuje odkašlávání a plíce se díky němu lépe odhleňují. Skvěle se hodí na masáže hrudníku, ale při kašli můžete masírovat i chodidla. Uvidíte, že se vám uleví. Pomáhá také při zánětu močových cest. Osvěžující vůně navíc pročišťuje mysl a zlepšuje náladu.

Na závěr bych ještě podotkla, že éterické oleje jsou extrémně koncentrované, proto stačí opravdu malé množství. Myslete hlavně na to, že pokud používáte éterický olej, musí být té nejvyšší možné kvality. Nedoporučuji užívat oleje, které nejsou v bio kvalitě. Různé chemikálie se dostanou do všech částí rostliny. V jednom mililitru oleje je mnohdy několik kilogramů rostliny, tak si představte, kolik škodlivých chemikálií do sebe můžete s jednou kapkou dostat. Různé genetické modifikace a podobné zásahy navíc mohou naprosto změnit léčivé účinky éterického oleje. Proto je důležité vybírat oleje pečlivě, i když si je kapete jen do aromalampy.

Mějte se krásně!

Sára

Views – 1984

One thought on “5 Must Have éterických olejů

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages