Greenwave's Blog

AMLA: ovoce plné antioxidantů

Duben 2, 2017
Posted by Greenwave

Jelikož se nám na prodejně množí značky s obsahem ajurvédských bylin, rozhodli jsme se, že vám je postupně představíme. Existuje totiž několik bylin a rostlin, které jsou v Indii hojně využívány nejen ve vlasové péči, ale i v tradiční ajurvédské medicíně. Nezastupitelnou hodnotu má ovoce zvané amla –  v dnešním článku se blíže podíváme právě na ni.

 

Amla je v našich končinách známá také jako indický angrešt. Našemu angreštu je opravdu podobná nejen svým vzhledem, ale i vysokým obsahem vitaminu C. Díky tomu se amla používá zejména při posilování imunity a organismu. Kromě vitaminu C je amla bohatá také na železo, vápník, komplex vitaminů B, karoteny a vykazuje velkou antioxidační aktivitu.

 

Amlu můžete zařadit do jídelníčku téměř kdykoliv. Ochrání váš organismus v období chřipek, posílí játra, takže je vhodná v detoxikačním období, blahodárně působí i na kardiovaskulární systém, příznivě ovlivňuje močové cesty, podporuje vstřebávání vápníku  a díky obsahu vitaminu A a karotenů prospívá i našemu zraku.

 

amla

 

Skvělou zprávu máme také pro diabetiky. Amla totiž obsahuje chrom, který má terapeutické účinky pro osoby trpící cukrovkou a navíc pomáhá snižovat cholesterol. Látky obsažené v amle navíc stimulují buňky, které vytvářejí inzulin, díky čemuž snižují krevní cukr.

 

Amlu ale můžete používat nejen jako doplněk stravy, ale i jako zkrášlující přípravek. Indické ženy si z ní dělají vlasové zábaly, díky čemuž jsou jejich vlasy krásně pevné, plné lesku a rychleji rostou. Pravidelný zábal s obsahem amly dokonce zabraňuje šedivění vlasů! Výborně účinkuje proti svědění a šupinatění vlasové pokožky. Amla se také přidává do rostlinných barev na vlasy. Proč? Když se smíchá s čistou hennou, stáhne červený tón a výslednou barvu trochu prohloubí, takže není tak křiklavě červená. Zároveň zmírňuje výrazné červené odlesky v hnědých a černých odstínech barev. A v jakých vlasových přípravcích amlu najdete?

 

Henna na vlasy Orange VOONO

Rostlinná barva na vlasy Henna a Amla Khadi

Vlasový olej či Bylinný prášek Amla Khadi

Hair of Gaurí maska na vlasy VOONO

 

Pokud máte doma prášek z amly, můžete si z ní udělat i pleťovou masku. Stačí ji rozmíchat v rostlinném oleji nebo ve vodě, nanést na pokožku obličeje, krku a dekoltu a nechat působit alespoň 15 minut. Amla vaší pleti dodá svěžest, podpoří elasticitu a díky vysokému obsahu vitaminu C zbaví pokožku nečistot a odumřelých kožních buněk, takže bude krásně hebká a zářivá.

 

Co vy a amla? Měli jste už možnost toto zázračené idnické ovoce vyzkoušet? My ho doporučujeme všemi deseti! :)

Krásný začátek jara přeje

Sára

 

Views – 2443

Štítky:, , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages