Greenwave's Blog

NIMBA: bojovník proti lupům a plísním

Duben 8, 2017
Posted by Greenwave

V další části našeho Ajurvédského herbáře bude středem naší pozornosti nimba, která se v ajurvédě používá zejména pro své antibiotické a protizánětlivé účinky. Své uplatnění tak najde nejen v medicíně, ale i v tělové a pleťové péči.

 

Nimba, v češtině známá jako Zederach indický, je poměrně vysoký strom s podlouhlými listy, který je odolný vůči hmyzu, plísním a nemocem, které napadají ostatní stromy. Právě odolnost této rostliny přiměla léčitele k jejímu využívání v tradiční indické medicíně.

 

Nimba obsahuje ve svých listech, plodech, semenech, kořenech a kůře přibližně 140 unikátních látek, které výborně působí proti infekcím, zánětům, kožním problémům a plísním. Nimba také výrazně posiluje imunitní systém, pomáhá tělu bojovat proti virům a bakteriím a snižuje hladinu krevního cukru. Nimba se používá zejména pro své antibiotické účinky – působí jako přírodní antibiotikum, navíc se nemusíte bát, že by vám úplně zničila obranyschopnost, jelikož nemá žádné nežádoucí účinky. Naopak příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru. Proto je nimbu vhodné užívat i preventivně, zejména v období chřipek a jiných epidemií, ale i v době, kdy se vystavujeme nadměrnému stresu a fyzické zátěži.

 

 

Nimba

 

Nimba najde své uplatnění i v kosmetických přípravcích. Díky svým antimykotickým a protizánětlivým účinkům je vhodná na léčbu akné, ekzémů či lupénky. Pokud máte zánětlivou, problematickou pokožku, vyzkoušejte pleťovou masku Neem od Khadi. Malé množství prášku stačí rozmíchat ve vodě, do které můžete přidat i trochu rostlinného oleje, nanést na obličej, krk a dekolt a nechat působit alespoň 10 minut. Při pravidelém používání se pleti viditelně uleví, je čistější, celkově zdravější a méně se mastí.

 

Nimbu využijeme i ve vlasové péči. Nenahraditelné účinky má zejména tehdy, když nás trápí svědivá vlasová pokožka plná lupů nebo dokonce seboroická dermatitida. Vlasový zábal s obsahem nimby působí blahodárně na vlasovou pokožku a v podstatě ani nezáleží na tom, jaký typ lupů máte – nimba totiž skvěle účinkuje proti lupům suchým, mastným, ale i proti stroupkům a pupínkům. Doporučujeme kombinovat vlasovou masku Hair of Gaurí VOONO s Nimbovým šamponem Khadi. Uvidíte, že po nějaké době si na nepříjemné svědění a lupy ani nevzpomenete.

 

Jaké jsou vaše zkušenosti s nimbou? Má také své místo ve vaší domácí lékárničce?

Krásné jaro přeje

Sára

 

Views – 2007

Štítky:,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages