Greenwave's Blog

Aromaterapie pro děti a dospívající

Září 9, 2019
Posted by Greenwave

Éterické oleje pro děti jsou jedním z nejvíce řešených témat. Je to hlavně z důvodu bezpečnosti, která se mnohdy dost podceňuje. V návaznosti na neodborné rady, s kterými se čím dál více setkáváme, bychom rády uvedly věci na pravou míru. Jde nám nejen o celkovou aplikaci, ale hlavně o  vysvětlení působení aromatických molekul, které jsou obsaženy v éterickém oleji. Ty mohou za mnoho nepříjemných věcí. Například za neurotoxicitu, zvýšený alergenní potenciál, hormonální působení. Tyto tři věci řešíme u dětí a mládeže nejvíce. Všeobecně bychom mohli vhodné éterické oleje rozdělit do věkových skupin od tří, šesti a deseti let věku dítěte.

 

peter-oslanec-Mu6RjGUzrQA-unsplash

 

Aromaterapie od 1 do 3 let

 

Na děti od jednoho do tří let se éterické oleje doporučují používat s velkým rozmyslem a opatrností. Je to hlavně z důvodu, že se u nich v návaznosti na určité aromatické molekuly, nejčastěji mentol nebo kafr, vyskytnout zástava dechu. U batolat se doporučuje používání hydrolátů. Jsou aromaterapeuticky účinnné, protože obsahují malé množství aromatických molekul rozpustných ve vodě, které se do nich dostanou při destilaci éterického oleje. I když mají jemnější působení, lze se na ně 100% spolehnout, co se týče bezpečnosti. Jsou vhodné pro použití bez větších znalostí bezpečnosti aromaterapie. Lze je použít pro ošetření jemné dětské pokožky nebo pro uklidnění dítěte. Můžete používat  růži, levanduli, heřmánek německý, chrpu nebo meduňku. Pro dětskou uvolňující masáž používejte rostlinné oleje jako mandlový, arganový, makadamový, meruňkový nebo olivový.

 

Kojenecká kolika

 

Dětské koliky (nadýmání s bolestí bříška) do ukončeného třetího měsíce se dají efektivně zmírnit použitím hydrolátu z Heřmánku římského. Francouzské aromaterapeutické zdroje uvádí, že pokud je hydrolát bez konzervantů, lze jej podat dítěti vnitřně. Dá se použít také hydrolát z Levandule lékařské. Koliky mohou nastat nejen v reakci na určité potraviny, ale Daniéle Festy, francouzská aromaterapeutka, věnující se dětské aromaterapii píše, že mohou být také stresového původu.

 
Pokud chceme přece jen použít éterické oleje u kojenců, měli bychom mít na paměti nízké dávkování a vždy je ředit do nosného oleje. Pro zmírnění kolik se můžeme setkat celkově s více typy éterických olejů. Osobně bych se přiklonila k těm, které jsou jemnější působením. Jsou to neroli nebo petitgrain, heřmánek římský, levandule lékařská.

 
Pro představu obsahu, který nakapete do nosiče, upřesníme, že 1ml éterického oleje je 25 kapek (platí na lahvičky Primavera).

 

Na 50 ml lahvičku s pipetou pro pohodlnější dávkování stačí u batolat bohatě 10 kapek směsi éterických olejů. Masážní olej bude jemnější, ale i tak účinný.

 

MASÁŽNÍ OLEJ NA BŘÍŠKO

50 ml Mandlového bio oleje PRIMAVERA

3 kapky Levandule lékařské
3 kapky Heřmánku římského
4 kapky Neroli nebo Petitgrain

Směs je nutno pořádně protřepat. Bříško masírujte po teplé koupeli, jemně v protisměru hodinových ručiček.

 

Aromaterapie od tří let

 

Tříleté děti se pomalu začleňují do kolektivu, musí si zvykat na jinou denní rutinu, jsou často oddělovány od rodiče do školek nebo dětských skupin. To představuje pro dítě velkou psychickou zátěž. Může se projevovat hyperaktivitou, vztekem, úzkostmi, strachem. V této době také prochází rodina obdobím dětského vzdoru. Respektive malou pubertou, které se sice nevyhneme, ale můžeme pomoct dítěti i sobě se cítit pohodlněji. V tomto období je potřeba vyřešit strachy z mimozemšťanů, příšer pod postelí, strachu ze samoty, děti nechtějí spát samy nebo se zhasnutým světlem. Trpí běsi. Velmi dobrými pomocníky rodičů, ale třeba také učitelů a učitelek ve vzdělávacích institucích pro menší děti jsou citrusy (mandarinka, pomeranč, citron), Heřmánek německý, ve dnech zvýšené nemocnosti pak v nízkých dávkách a při dodržení časového omezení na dobu půl hodiny, nejlépe prostřednictvím difuzéru se dá použít Tea tree a stejně omezeně Eukalyptus citriodora .

 

Směs Sladké Sny od Primavery, můžete bezpečně použít v lampě a aromadifuzéru i v dětském pokoji. Uklidňující kompozice éterických olejů je určena pro děti od  roku věku. Používá se 1-2 kapky.

Směs Sladké Sny od Primavery, můžete bezpečně použít v lampě a aromadifuzéru i v dětském pokoji. Uklidňující kompozice éterických olejů je určena pro děti od roku věku. Používá se 1-2 kapky.

 

Aromaterapie od šesti let

Ve zkratce lze říct, že se doporučení této věkové hranice používá pro používání éterických olejů, které obsahují malé procentuální zastoupení látky 1,8 cineol, mentolu a mají působení podobné hormonu kortizolu. Nejčastěji u nich řešíme hlavně nemoci ze školky, školy, vyčerpání z učení nebo nesoustředěnost, laxnost k plnění každodenních úkolů nebo také projevy strachů a úzkostí. Potřebujeme vybrat takové éterické oleje, které dítěti poskytnou jak možnost odpočinku, dobrého, kvalitního spánku, nutného k udržení zdravých aktivit a zároveň pro něho budou povzbuzující v rámci kreativity. Skupina éterických olejů, které lze použít u dětí tohoto věku, se už trochu rozrůstá a poskytuje nám lepší možnosti aromaterapeutického ošetření. Při nachlazení nebo nevolnosti můžeme sáhnout po zázvoru nebo černém pepři, eukalyptech citriodora a radiata. Pro zklidnění lze využít sílu citrusů, levandule lékařské, lavandinu, geránia, neroli nebo petitgrainu. Pro ošetření ekzematické pokožky lze použít heřmánek německý nebo růžové dřevo. Dalšími povolenými variantami éterických olejů pro použití u dětí od šesti let věku jsou ylang-ylang, růže, neroli nebo ho-sho.

 

Roll-on statečný Dráček a Airspray Ochraňuj mě jsou přípravky určené proti úzkosti. Doporučujeme pro děti 3-10 let.

Roll-on statečný Dráček a Airspray Ochraňuj mě jsou přípravky určené proti úzkosti. Doporučujeme pro děti 3-10 let.

Aromaterapie od deseti let

 

Věkové omezení od deseti, někdy až dvanácti let, (u oregana je v některých zdrojích uvedena hranice až 15 let) se vztahuje na éterické oleje, které vykazují velký alergický potenciál, neurotoxicitu anebo mají silné hormonální působení podobné estrogenu. Je to proto, že se v té době láme dětství a puberta. Věková skupina mládeže má jiné potřeby a již není tak náchylná k podráždění. U velkých dětí a dorostu ale také existují určitá omezení, kdy by se některé éterické oleje neměly používat  v laické rovině a patří do ruky jenom aromaterapeutovi. Takový je třeba túje, nejvíce neurotoxický éterický olej s vysokým obsahem thujonu.
V tomto věku řešíme hormonální změny, první periodu u dívek, s ní spojené bolesti, příliš silné krvácení, změny nálad. U mládeže je navíc problém s vlastním ukotvením, vzdorem, hledáním sebe sama jako osobnosti. Řešíme problémy pleti, potřebujeme najít správný éterický olej, který pomůže našemu teenagerovi zvládnout akné. Zde se otevírá prostor pro využití hormonálních olejů, jako jsou šalvěje, pačuli, ale také santalové dřevo, levandule a geránium, všechny tyto éterické oleje jsou perfektní pro ošetření aknózní pokožky. Geránium a šalvěj můžete využít také pro dívky, které trpí bolestivou menstruací.

 

Lehčí učení je skvělá řada, která pomůže lepší koncentraci malým školákům, ale i studentům a dospělým.

Lehčí učení je skvělá řada, která pomůže lepší koncentraci malým školákům, ale i studentům a dospělým.

 

Éterické oleje zakázané u dětí do deseti let (nebo je lze použít jen krátkodobě pod dohledem zkušeného aromaterapeuta nebo po aromaterapeutické konzultaci):

 

Řebříček, Anýz, Badyán, Kopr, Puškvorec, Bazalky posvátná i pravá, Boldo, Buchu, Borovice (všechny druhy), Cedr, Cypřiš a další dřeviny a jehličnany, Kafr, Skořice čínská i skořice ceylonská, Kurkuma, Eukalypty kromě citriodory a radiaty (ty lze použít od šesti let věku), Yzop, Oregáno, Majoránka, Tymiány, Celer, Mrkvové semeno, všechny druhy máty kromě citronové, Česnek, Šalvěje, Hřebíček, Heřmánek římský, Majoránka, Myrta, Myrha, Niaouli, Ravintsara, Kardamom, Cist, Modřín, Helichrysum, Citronela, Lemongrass, Petržel, Libeček, Vavřín, Palmarosa, Rozmarýny, Meduňka.

 

Z Francie zdraví

 

Pavlína Klaudová

 

Dovětek:

Aromaterapie může být pomocník, ale také nepřítel dětí. V první řadě jde opravdu o bezpečnost, ale i ty nejpečlivěji vybrané oleje mohou ublížit. Proto je nikdy nenechávejte v dosahu malých dětí. Pokud by dítě pozřelo éterický olej, nebo airspray, mohou být následky tragické! Proto je potřeba být bdělí a nenechávat éterické oleje v dosahu dětí. Pokud vám bude některá firma tvrdit něco jiného, jde o hazard se zdravím a obchod, který je v našem státě za hranicí etiky i zákona. Sebelepší, čistý a přírodní éterický olej je chemická sloučenina. Některé druhy mohou těžce poškodit játra a popálit sliznice jícnu a žaludku. Některé druhy se sice v malém a velmi ředěném množství mohou užívat, ale jen pod dohledem zkušeného aromaterapeuta a určitě ne u dětí. My to rozhodně nedoporučujeme a opravdu se distancujeme od vnitřního užívání a pití éterických olejů.

V našem obchodě vám rádi pomůžeme s výběrem éterických olejů a roma produktů nejen pro děti.

 

1.10. 2019 od 14.00 hod se můžete přijít poradit přímo s Pavlínou, která u nás bude mít konzultační hodiny.

Přijede až z Francie, tak se zastavte.

 

Srdečně zve

 

Denisa

Views – 1798

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages