Greenwave's Blog

Banánovo-kokosové sušenky (bezlepkové, bezlaktózové, dia)

Prosinec 10, 2012
Posted by Greenwave

 

Zdravé sváteční mlsání i běžná svačinka s nízkým glykemickým indexem. Vhodné pro děti od 10 měsíců, dospělé s bezlepkovou a bezlaktózovou dietou, a diabetiky. Vydatně zasytí díky přírodnímu cukru a vláknině :-)

Ingredience:

Postup: Banány nahrubo rozmixujeme a přidáme ostatní suroviny. Poměr jahelných vloček a mouky je variabilní – záleží na vás (resp. na vašem dítěti), jakou konzistenci sušenek preferujete. Těsto by mělo být pouze natolik hutné, aby se nelepilo na prsty a bylo možné z něho vytvářet placičky. Při jejich výrobě si prsty průběžně namáčejte do vody. Když se vám bude těsto v ruce příliš drolit, není to neobvyklé, pouze ho pevně stlačte tak, aby si udrželo formu. Pečte na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě nastavené na 180°C cca 15 min.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet banánovo-kokosovou variantu a péct z kokosové mouky (s nízkým glykemickým indexem, bohatá na vlákninu), doporučuji místo másla použít kokosový olej. Při pečení sušenek pro dospělé doporučuji přidat také lžíce kokosového cukru – má velmi nízký glykemický index (35 GI) a proto je vhodný i pro diabetiky.

Vychlazené sušenky jsou vhodné jak pro okamžitou konzumaci, tak skladování. Doporučuji je uložit do dózy, kde vydrží čerstvé delší dobu. Kalorická hodnota sušenek se může zdát na první pohled pro dospělého člověka nízká, když je vyzkoušíte (zejména banánovo-kokosovou variantu), zjistíte, že jsou díky přírodnímu cukru a vláknině vhodnou přesnídávkou nejen pro děti ;-)

Pro Greenwave připravila Jana Filová

Views – 2984

3 thoughts on “Banánovo-kokosové sušenky (bezlepkové, bezlaktózové, dia)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages