Greenwave's Blog

Co obsahují konvenční svíčky a proč byste je neměli kupovat?

Prosinec 6, 2016
Posted by Greenwave

Hřejivé světlo svíčky dokáže zútulnit a prozářit domov jako žádná jiná bytová dekorace. Avšak při výběru těchto často voňavých doplňků byste měli být velmi opatrní. Mohou totiž vážně ublížit vašemu zdraví.

 

V posledních několika letech se na světlo vynořuje stále více studií, které prokazují, že konvenční svíčky vyrobené z parafínu a syntetických parfemací jsou velmi nebezpečné pro náš organismus. Pokud jste zvyklí na přírodní vůni éterických olejů, jistě se vám zatočí hlava, sotva vejdete do prodejny s konvenčními svíčkami. Jejich „vůně“ je velmi intenzivní a bohužel také velmi škodlivá.

 

Při zkoumání složení některých svíček na bázi parafínu a syntetické parfemace se ukázalo, že po zapálení do vzduchu uvolňují chemikálie jako toluen, benzen, formaldehyd, acetaldehyd, akrolein a mnohé další. Tyto látky prokazatelně dráždí sliznice, způsobují dýchací problémy, mohou dokonce vyvolat alergické reakce, astma a bohužel i vážné poškození plic a rakovinu (https://nepis.epa.gov/Adobe/PDF/P1009BZL.pdf). Některé chemikálie jsou navíc podezřelé z narušování hormonální činnosti, proto by se svíčkám měly vyvarovat zejména těhotné ženy a rodiny s malými dětmi obecně.

 

jemno4

 

Problém může být i v samotném knotu svíčky. Ten často obsahuje olovnatý drátek, který ho sice zpevňuje, ale při zapálení způsobuje odpařování tohoto zdraví škodlivého kovu. Někteří výrobci nahradili olovo zinkem, ale ani vdechování zinku našemu zdraví vůbec neprospívá.

 

Myslím, že není třeba dodávat víc. Mix chemikálií, které vdechujeme při každém zapálení svíčky, je ohromný, vzhledem k tomu, z kolika nebezpečných látek se běžné svíčky vyrábí. Paradoxní je, že negativní efekt většiny chemikálií se znásobí právě kvůli vysoké teplotě. Výrobci si nebezpečí zcela jistě uvědomují, je mi teda záhadou, proč se nebezpečné svíčky stále prodávají.

 

jemno3

 

Pokud si domácnost bez světla svíček nedokážete představit, vybírejte si alespoň takové, které neobsahují syntetické parfemace, jsou vyrobeny například ze včelího či rostlinného vosku a mají bavlněný knot. Za takové svíčky si sice připlatíte, ale zdraví musí být na prvním místě, daleko před tím, jak útulně bude vypadat váš domov. U nás můžete potěšit sami sebe nebo své blízké krásnými svíčkami značky JEMNÔ ze Slovenska. Na výběr máme několik vůní, ze kterých si vybere úplně každý, a k tomu i čajové svíčky se skleněným nebo kovovým kalíškem. Pokud kalíšky na svíčky máte, můžete si koupit jen náhradní náplně. Všechny svíčky jsou vyrobeny ze sójového vosku a knoty mají samozřejmě bavlněné. Vonné kompozice pak tvoří směsi éterických olejů, takže se nemusíte bát, že by šlo o nějakou syntetiku.

 

Jaké svíčky kupujete vy? Vsadili jste už také na ty přírodní?

 

Mějte se krásně

Sára

 

Views – 2523

Štítky:,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages