Greenwave's Blog

Jak používat éterické oleje z Oregána a Eukalyptů

Listopad 14, 2019
Posted by Greenwave

Venku je nepříjemně lezavo. A hodně vlezlé jsou také bacily, které nás pronásledují na každém kroku. Množí se rychlostí blesku, pronásledují nás v MHD, školních institucích, na pracovištích nebo když chceme jít na koncert. Spolu s nimi se každoročně objeví také bezpočet neodborných rad, které doporučují použití éterických olejů způsobem, jenž může uživateli způsobit nemalé potíže.

 

My jsme se rozhodli, že vám uděláme jasno  v tom, jak to vlastně je s nejvíce propagovanými aromaterapeutickými z návodů, jak bacit bacila. Abyste je mohli používat bezpečně u sebe i svých dětí.

 

stephanie-renee-cluff-GZECTZDqpHs-unsplash

 

Oregáno vnitřně?

 

S největším nešvarem, s kterým se setkáváme, je doporučování užívání éterického oleje z oregana vnitřně. Mluvíme zde o oleji získaném parní destilací z rostliny Origanum vulgare. To nemůžeme doporučit z více dobrých důvodů. Proč? Protože každý éterický olej je velmi silný koncentrát. Zkuste kápnout éterický olej ve 100% koncentraci na plastový obal nebo sáček, během malé chvilky zjistíte, že ho dokáže rozleptat. V neředěném anebo špatně zředěném stavu, případně v silném dávkování to není zrovna ideální vlastnost pro to, abychom jej pili ve vodě anebo je jedli v medu. Éterický olej se v těchto substancích plně nerozpustí a ulpí na sliznicích. Platí to o většině z nich, a proto je ředění do potravy práce pro zkušené chemiky a aromaterapeuty.

 

Přijímání éterických olejů ústy, které jsou blízko mozku, je totiž problematické z důvodu možné nervové otravy, případně možné zástavy dechů u rizikových osob jako jsou astmatici, alergici nebo malé děti. Oregáno je sice velmi účinné přírodní antibiotikum, ale ve zředěném stavu a určitě ne jako prevence onemocnění. Primavera ho z tohoto důvodu vyrábí pouze v koncentraci 31%, která je bezpečná a připravená pro výrobu domácích přípravků. Je namícháno v bio alkoholu.

 

Má své dobré využití třeba při kožních plísních, anebo pokud vám vynechá menstruace, protože je to silně hormonální olej. Tehdy se hodí jedna kapka, dobře rozmíchaná v kávové lžičce rostlinného oleje, aplikovaná na pokožku břicha jednou denně.

 

Pokud chcete oregáno užívat vnitřně, abyste vyhnali bacily, je možné ho eventuelně naředit s olivovým olejem, ale pouze po osobní konzultaci se zkušeným aromaterapeutem a neužívat ho dlouhodobě. Bezpečný a zdravý způsob využití je čaj ze sušené byliny. Je velmi účinný a dá se pít s medem nebo třeba agávovým sirupem. Příprava je velmi jednoduchá, prostě dáte do hrnku lžičku sušené byliny oregána, zalijete ho horkou vodou a necháte vyluhovat po dobu 10 minut. Následně nálev scedíte, můžete pít dvakrát až třikrát denně.

 

Jak na eukalypty?

 

Podíváme-li se na všemožné i nemožné rady pro eliminaci škodlivých vlivů, provázející toto období, narazíme na eukalypty. Respektive blíže nespecifikovaný éterický olej eukalyptus. Zaručujeme vám, že 95% lidí, kteří si tyto rady vezmou k srdci, sáhne po nejznámějším a nejrozšířenějším druhu eukalyptu Eukalyptus globulus. Eukalypty jsou fajn, a my vás naučíme, jak se v nich vyznat a jak je správně používat.

 

Eukalyptus globulus vyniká ostře mentolovou a velmi pronikavou vůní. Je specifický v tom, že obsahuje vysoké množství eukalyptolu (odborně uváděný jako 1,8 cineol) a další monoterpenické oxidy. Někteří aromaterapeuti ho neradi vidí v rukou člověka, který nemá ještě potřebné znalosti a může to přehnat s dávkováním. Je to proto, že eukalyptol a kafr může způsobit alergickou reakci, při častém používání a silné koncentraci může nepříznivě ovlivnit funkce nervového systému, u epileptiků, astmatiků a malých dětí hrozí při neodborné manipulaci s ním zástava dechu, nejčastěji však dojde k podráždění dýchacích cest a kašlání. Používá se od deseti, někdy je uváděno dvanácti let věku dítěte a soustavně méně než deset dní. Není vhodný pro těhotné ženy, kojící matky!!!!!

 

Mírnější druhy eukalyptu (Eukalyptus radiata a Eukalyptus citriodora) můžete použít u dětí od tří let, pokud s aromaterapií začínáte, je lepší se poradit s aromaterapeutem. Éterický olej Eukalyptus radiata není vhodný pro těhotné a kojící ženy, epileptiky a astmatiky, ale lze jej použít u menších dětí od šesti let věku.  Éterický olej Eukalyptus citriodora není neurotoxický, u citlivých osob ale může vyvolat kožní alergickou reakci. Může se používat u žen od ukončeného třetího měsíce těhotenství po konzultaci s aromaterapeutem a v malých dávkách, nárazově a u dětí od ukončených tří let věku.

 

Vždy je lepší eukalypty smíchat třeba s nějakým citrusem, jsou k dětem přátelštější. U malých dětí lze použít jen samotné citrusy, které i v nízké frekvenci difuzování (např. 2x týdně max. 3 kapky, časově omezeno na půl hodiny) účinně stimulují dětskou imunitu. Do aromalampy nebo difuzéru kápněte jednu kapku jemnějších druhů eukalyptu Eukalyptu radiata nebo Eukalyptu citriodora v kombinaci s dvěma kapkami mandarinky, citronu nebo pomeranče. Když si nebudete vědět rady, sáhněte po hotových přípravcích COLD THERAPY Primavera. Kombinují účinky Eukalyptu, Myrty, Borovice Pínie a dalších éterických olejů, které účinně uvolňují dýchací cesty. Bezpečně je můžete použít pro dospělé a děti od 6 let věku, protože je již přímo namíchán aromaterapeuty s dlouholetou praxí.

 

IMG_3142

 

 

NÁŠ TIP: Prohřívací koupel pro dospělé si snadno vytvoříte pomocí naší směsi éterických olejů. Ideálně smíchejte 5 (maximálně 10) kapek směsi COLD THERAPY s 10 lžícemi mořské soli, smetanou nebo neutrálním koupelovým základem.

 

Pokud chcete pomoci malému dítěti zmírnit rýmu a usnadnit vykašlávání, vyzkoušejte náš BALZÁM COLD REMEDY pro děti od 6. měsíců, který jemně prohřívá a uvolňuje dýchací cesty díky Kajeputu, Myrtě a Tymiánu linalol. Veškeré produkty Primavery jsou namíchány zkušenými aromaterapeuty s dlouholetou praxí, jsou velmi vhodné pro ty, kteří si netroufají míchat vlastní kompozice.

 

Podzim bez nemocí přejí

 

Pavlína a Denisa

 

P.S: Všechny produkty z článku najdete ZDE >

Při psaní článku bylo vycházeno primárně z  knih známých francouzských aromaterapeutů Daniéle Festy, Aude Millard a také Dominique Badouxe a internetových zdrojů, převážně blogů francouzské aromaterapeutické veřejnosti, s doplněním anglickojazyčné literatury a osobních blogů aromaterapeutů. Do této kategorie patří např. kniha Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals od Roberta Tisseranda anebo blog http://englisharomatherapist.com, Dále také web aromaterapeutky Andrey Butje https://www.aromahead.com.

Views – 2097

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages