Greenwave's Blog

Jak vyhrát nad potem?

Srpen 6, 2018
Posted by Greenwave

Možná to znáte: ráno vstanete, dáte si sprchu, namalujete se, ale už po doběhnutí do práce jste totálně ulepená, po spáncích vám stéká pot a make-up je nenávratně v čudu. V tomhle počasí prostě každodenní realita většiny z nás. Pot nás zkrátka ničí, a samozřejmě nejen ten vlastní. Nevím, jak to máte vy, ale mě opravdu děsí delší cesty staršími typy tramvají.

 

IMG_4545

 

Proč se vlastně tak potíme a co s tím?

 

Lidská pokožka používá 2 – 3 miliony potních žláz. Přičemž potní žlázy mužů jsou větší a aktivnější. Pot je pro tělo přirozenou a důležitou cestou k ochlazení. Proto se stoupající teplotou potíme více. Průměrný dospělý člověk vyprodukuje za den půl litru potu (ve vedru nebo při velké tělesné námaze to může být i několikrát víc). Záleží také na množství vody, kterou vypijete. Čím více pijeme, tím lépe se tělo potí, ale také čistí. Je to sice nepříjemné, ale prospěšné a zdravé.

 

Pot je v zásadě čirá tekutina, která je tvořena vodou, solí, minerály a odpadními látkami těla. Čistý pot zdravého člověka však obvykle nesmrdí. Výjimku tvoří lidé, kteří trpí onemocněním štítné žlázy, hormonálními změnami nebo berou léky či drogy, kouří a pijí nadměrné množství alkoholu. Že je těch výjimek hodně? No, ano…

 

Pot zapáchá, jakmile ho bakterie na povrchu pokožky musí začít rozkládat. A žádný přírodní deodorant nemůže účinkovat celý den, pot je navíc po celém těle. Takže jen zbývá sprchovat se i několikrát denně nebo alespoň otřít zpocené partie studeným mokrým ručníkem a poté nanést opět svůj deodorant.

 

Já osobně používám ráno (vždy na čisté a suché podpaží) kuličkový deodorant s Melounem a Okurkou od Crystal spring a přes den jeho variantu ve spreji, kterou mám v kabelce. Kuličkové deodoranty od Crystalu fungují na bázi minerální soli, hořčíku, sody a éterických olejů. Sůl, kterou obsahují, nemá nic společného s hliníkem. Navíc jde o velké molekuly s opačným nábojem, než má lidské tělo, takže neprostupují do pokožky. Pro mě je to jeden z mála účinných a neškodných přírodních deodorantů.

 

IMG_4554

 

MŮJ TIP: Prodlužte si dobu, po kterou vám bude přírodní deodorant fungovat. Zkuste si před nanesením jakéhokoliv přírodního deodorantu opláchnout a osušit podpaží, pak bude deodorant dělat svou práci správně i 6 hodin.

 

Čemu se vyhnout, když se chcete méně potit?

-    Nadměrné fyzické námaze, která vám rozpumpuje krevní oběh.

-    Stresu (to je někdy problém…).

-    Ostrému a kořeněnému jídlu. „Ne“ thajské kuchyni a chilli papričkám – teda aspoň za mě.

-    Alkoholu! Možná si myslíte, že vás jedno studený pivko ochladí, ale opak je pravdou. Alkohol zvyšuje prokrvení a teplotu na povrchu kůže, takže se v horkém dni budete při jeho konzumaci více potit.

 

Ztracené tekutiny často doplňujte. Do svého pitného režimu teď můžete zařadit kokosovou vodu, která udrží hydrataci ve vašem těle a navíc mu dodá ztracené minerály.

 

Jak vidíte, nad potem se nedá vyhrát, ale můžeme s ním něco málo udělat :) Takže tímto vám přeji krásný den od větráku a nebojte se, za chvíli ta vedra skončí a budeme nadávat na podzim. Uvidíme se v obchodě.

 

Vaše Denisa

 

P.S.: Pokud budete mít pocit, že se potíte opravdu moooooc, třeba i v noci, raději skočte k lékaři, může to také indikovat vysoký tlak, přicházející infarkt, nebo cukrovku. Ach jo…

Views – 2326

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages