Greenwave's Blog

Je váš lak na nehty jedovatý?

Srpen 21, 2018
Posted by Greenwave

Upravené nehty jsou pro mnoho žen naprostý základ. A právě lak na nehty dokáže během chvilky udělat s našimi drápky opravdové divy. Jenže někdy jsou ty divy poněkud jedovaté. Co všechno může obsahovat konvenční lak na nehty a proč bychom se měly pečlivěji zaměřit na jeho výběr?

 

Jak to s těmi laky vlastně začalo?

Zdobení nehtů není výmysl naší moderní doby. Nehty se barvily již ve starověkém Egyptě, avšak pro tyto účely se využívala henna. Ano, ta henna, která se používá na barvení vlasů. Kromě henny se využívaly i jiné barvící rostliny, míchaly se s tuky a pak se nanášely na nehty. Laky tak jak je známe dnes, se začaly používat až na začátku 20. století. První růžový lak se objevil v roce 1917, v průběhu 2. Světové války se ale výroba těchto zdobítek značně omezila. Látky potřebné pro výrobu laků na nehty měly totiž přednost ve vojenství.

 

Henna se používala i na barvení nehtů.

Henna se používala i na barvení nehtů.

Co obsahuje váš lak na nehty?

Co si vybavíte, když se řekne lak na nehty? Mně okamžitě vytane na mysli nepříjemně štiplavá vůně, která se z lahvičky začne linout vteřiny po jejím otevření. Zápach mi něčím připomíná chemické barvy na vlasy. Pálí mě v nose a slzí mě z něj oči. To nemůže věstit vůbec nic dobrého.

 

A také, že nevěstí. Nejhorší toxické trio konvenčních laků na nehty tvoří toluen, formaldehyd a dibutylftalát. Zejména zahraniční investigativní novináři poukázali na problematiku těchto chemických látek v souvislosti s nehtovými studii. Jejich pracovníci vdechují tyto nebezpečné chemikálie a mnoho dalších celé dny. U zaměstnanců se velmi často objevují dýchací a kožní potíže, velmi znepokojivá je spojitost chemikálií obsažených v lacích s rakovinou. Některé studie poukazují na spojitost práce manikérek s vyšším rizikem Hodgkinovy choroby (nádorové onemocnění lymfatické tkáně) a také s komplikacemi při těhotenství.

 

Toxický lak na nehty

 

Toluen

Způsobuje bolesti hlavy, působí narkoticky, dráždí dýchací cesty a oči. Pokožkou se vstřebává do organismu, způsobuje zánětlivé podráždění kůže. Nadměrné vystavení této chemikálii poškozuje játra a ledviny.

 

DPB

V EU je tato látka zakázána. Dráždí oči, žaludek a dýchací cesty. Vysoké koncentrace negativně ovlivňují reprodukční orgány a vývoj plodu.

 

Formaldehyd

Dráždí sliznice, oči a dýchací cesty. Často je považován za spouštěč ekzémů a jiných alergických reakcí. Jeho inhalace způsobuje rakovinu. Do organismu může pronikat vdechnutím, ale i pokožkou.

 

Problém je, že se tyto látky v lacích na nehty objevují, i když se je EU snaží regulovat. Mnoho kosmetických produktů se dováží z Číny, zákazníci mají možnost objednávat si levné produkty na pochybných e-shopech, jejichž původ je většinou taktéž v Číně. V této zemi se bohužel na regulace chemikálií příliš nehraje, takže laky na nehty i jiné kosmetické produkty jsou často zdraví nebezpečné.

 

A problematické látky se objevují i u značek, kterým zákaznice věří. Podle dánské spotřebitelské organizace FT dokonce platí přímá úměra, že čím luxusnější značka, tím vyšší pravděpodobnost, že ve složení laku najdete nějakou neplechu.

 

toxický lak na nehty

 

Gelové nehty? Také žádná výhra.

Dobrá, tak si nebudete lakovat nehty a místo toho si necháte vytvořit umělou vrstvu, na kterou se může nanést ledacos. Nehtová studia, kde si můžete nechat udělat gelové nehty, rostou jako houby po dešti. Jenže i tady nastává hned několik problémů.

 

Pro vytvrzení gelového nánosu se používají UV lampy. Jejich kvalita může různě kolísat, ale výsledkem je, že se vaše pokožka dostává do přímého kontaktu s UV zářením typu A. Toto záření prokazatelně poškozuje DNA, takže když si jednou do měsíce zajdete na manikúru, během které se tato lampa používá, vaše pokožka pravidelně trpí. Podobné záření se nevyužívá jen při vytvrzování akrylu, ale i pro urychlení zasychání běžných laků na nehty. Polemizovat bychom mohli i nad hygienickými podmínkami některých studií, ale o tom tenhle článek není.

 

Navíc není ani vhodné nehty zakrývat nepropustnou vrstvou. Pokud nejste spokojeny se svými nehty, třepí se vám, dělají se na nich flíčky nebo se dokonce objevuje mykóza, přikrytím akrylovým nánosem nic nevyřešíte a v případě zdravotních problémů si můžete i uškodit. Nejlepší je začít řešit situace zevnitř, jíst dostatek přírodních minerálů a vitaminů, po kterých vám porostou pevné a zdravé nehty. A o nehty i nehtová lůžka pak můžete pečovat i zevně. Skvělé je třeba pravidelné masírování dýňovým olejem.

 

lak na nehty přírodní

 

A jaký lak na nehty tedy používat, když se bez něj prostě neobejdete?

Stále opakuji, že přírodnější nebo alespoň šetrnější alternativa existuje úplně ke všemu! A stejné je to i u laků na nehty. Většina těch šetrnějších sice není úplně 100% přírodní, to by ani nešlo. Něco vám musí ten barevný nános na nehtu udržet. Ale důležité je, že neobsahují alespoň ty nejhorší chemikálie. Kromě třech výše zmíněných v nich nenajdete ani formaldehydovou pryskyřici a syntetický kafr.

 

V naší nabídce najdete laky na nehty Couleur Caramel, které i přes své šetrné složení skvěle drží. Specialitou jsou pak slupovací laky Little Ondine. Na ty nepotřebujete ani odlakovač, protože se po zaschnutí dají snadno sloupnout, aniž by poškozovaly svrchní vrstvu nehtu. Zároveň jsou naprosto bez zápachu a jejich složení je také o poznání šetrnější.

 

Na českém trhu najdete i spoustu jiných značek, tak až budete shánět nějakou pěknou barvičku, zkuste zapátrat v přírodnějších vodách. A nezapomeňte si k lakům pořídit i odlakovač bez acetonu! :-)

 

Pohodový konec prázdnin přeje

Sára Goldbergerová

 

 

Zdroje:

1. https://cs.wikipedia.org/wiki/Lak_na_nehty

2. https://www.ecowatch.com/is-your-nail-polish-toxic-1882038698.html

3. http://arnika.org/toluen

4. http://arnika.org/dibutylftalat-dbp

5. http://arnika.org/formaldehyd

6. https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-5641/co-se-skryva-v-lacich-na-nehty

Views – 4491

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages