Greenwave's Blog

KeepCup: malý bojovník za zelenější zítřky!

Listopad 15, 2018
Posted by Greenwave

Ekologické hrnky KeepCup se staly symbolem udržitelnosti a zodpovědného přístupu vůči naší planetě. Proto je od nynějška najdete v naší stále nabídce. Divíme se, že jsme je nezařadily už dávno! Proč je pro nás udržitelný životní styl tak důležité téma?

 

Už když jsme před deseti lety zakládaly obchod, záleželo nám na tom, abychom šířily povědomí nejen o přírodní kosmetice, ale o zodpovědnosti, kterou máme jako jedinci ve svých rukou. Tím, že každý den podporujeme bio zemědělce, výrobce přírodní kosmetiky a lidi, kteří smýšlejí jako my, přispíváme k postupné změně. Za ta léta se mnohé změnilo. Něco k lepšímu, něco k horšímu. Ale nejvíce nás těší, že kolem sebe vidíme, jak moc se změnily návyky lidí kolem nás.

 

A to i přes to, že často slyšíme, jak jako jedinci nemůžeme nic změnit. Že ke znečištění planety přispívají hlavně asijské státy a my Evropané jsme vlastně z obliga. Je pravda, že v třeba v Indonésii, Filipínách a dalších zemích ještě neexistuje pořádná infrastruktura, co se zacházení s plastovým odpadem týče. To ale neznamená, že když my jsme se nějak zařídili, budeme plasty zbytečně plýtvat. Recyklace stejně není ideální, má spoustu mezer a nejlepší je své spotřebitelské návyky úplně změnit.

 

Doba plastová a její následky

Právě ekologické hrnky KeepCup patří k jedné takové změně. Ještě před pár lety moc lidí nepřemýšlelo nad tím, jaký dopad na přírodu má, když si vezmou kávu ve své oblíbené kavárně do jednorázového kelímku. Jenže pak se začalo mluvit o tom, že většina takových kelímků je vlastně nerecyklovatelná. Nejsou totiž papírové, jak by se na první pohled mohlo zdát. Papír je totiž zevnitř potažen nepropustným polyethylenem – plastem. Nemůžete je tak hodit ani do popelnice na papír, ani na plast.

 

jednorázový kelímek

 

Jediná možnost pro jednorázové kelímky je tak směsný odpad. To však znamená, že budou buď spáleny, v tom lepším případě, nebo se budou rozkládat stovky let. Spousta kelímků pak končí v mořích a oceánech, kde se pomalu rozkládají na menší a menší částečky – mikroplasty. Ty se snáze stanou potravou nejen vodních živočichů, ale i nás samotných. Mikroplasty jsou vůbec nejproblematičtějším aspektem plastového znečištění naší planety. Paradoxně je tak dobře nevidíme, ale neplecha, kterou páchají, má nedozírné následky.

 

Tyhle nenápadné plastové částečky totiž najdeme úplně všude. V pitné vodě, mořské soli, vědci je dokonce nalezli v arktickém ledě a na dně Mariánského příkopu. Každý den se stávají skrytou součástí našeho jídelníčku. A odborníci zatím vůbec netuší, jaký efekt na naše zdraví to může mít. Plast jako takový nemusí být tak nebezpečný, horší jsou ale všechny chemické látky, kterým je plastová hmota postupně kontaminována.

 

Řekněme ne jednorázovým plastům

Problém netkví samozřejmě jen v jednorázových kelímcích. Další potížisté jsou igelitové sáčky, brčka, lahve, dámské hygienické vložky a tampony, různé obalové materiály a další vymoženosti naší plastové doby. Smutné je, že většinu z nich vlastně vůbec nepotřebujeme. Alespoň ne v té plastové podobě.

 

plastové lahve

 

Vypadá to, že i lídrům EU konečně dochází, že jednorázové plasty nepředstavují ulehčení, ale naopak hrozbu. Nedávno tak udělali první krok k jejich celoplošnému zákazu. Ještě pár let to ale potrvá, takže zodpovědná rozhodnutí bychom měli dělat už nyní. Hrnečky KeepCup máme osobně ve své výbavě už dlouho, jsou to parťáci, bez kterých se neobejdeme. Jednohlasně jsme se tedy shodly na tom, že je zařadíme do nabídky. Doplní tak sortiment našich eko friendly produktů, který hodláme postupně rozšiřovat.

 

A protože chceme plastový byznys podporovat co možná nejméně, najdete v naší nabídce jen sklěnené varianty ekologických hrnečků KeepCup. Plast je přece jen pořád plast, a čím méně ho používáme, tím lépe! Navíc nám ty skleněné přijdou mnohem elegantnější :-) .

 

Co vy, máte už svůj KeepCup nebo jiný eko hrneček? Pokud ne, mrkněte na e-shop, tam je všechny najdete ► PŘÍMO TADY

 

Pohodový podzim přeje

Sára Goldbergerová

https://www.independent.co.uk/environment/disposable-coffee-cups-how-big-problem-environment-landfill-recycling-incinerate-export-rubbish-a8142381.html

https://www.independent.co.uk/environment/plastic-pollution-arctic-sea-ice-microplastics-ocean-environment-a8319951.html

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2632223-evropsky-parlament-podporil-zakaz-vybranych-plastovych-vyrobku-na-jedno-pouziti

Views – 1533

One thought on “KeepCup: malý bojovník za zelenější zítřky!

  • Radek, Ecoblog napsal:

    Taky jsem nedávno přestal jednorázové kelímky používat a koupil jsem si velký kelímek Woodway cup, což byla trošku chyba. Nevleze se totiž do většiny automatů na kávu. Takže jsem moc rád za tip na KeepCup a hlavně díky moc za tento článek!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages