Greenwave's Blog

Malinové muffins s ovesnou drobenkou

Červenec 4, 2014
Posted by Greenwave

Jsem mlsná koza a miluju ovoce…Já vím, sacharidy, sacharidy, ale co, stejně si jednou za čas něco sladkého musím dát a když už, tak ať je to lepší a zdravější, než to kupované.

 

Malinové muffins by GreenwaveTenhle recept vznikl mým neustálým experimentováním s kokosovým olejem. A taky trochu díky přebytku třešní a malin na zahrádce naší babí. Pokud se rozhodnete ho vyzkoušet, určitě nebudete zklamaní. Zvládne je i úplný začátečník. Nic se vám nezdrcne a k snídani, nebo odpolednímu čaji budete mít nadýchanou dobrotu. Nepřeslazenou samozřejmě.

Moje malinové muffiny jsou lehůčké jako dech a na vrchu křupavé, voní kokosem a skořicí. Vyzkoušela jsem je i s jahodami a všichni se oblizovali. Experimentům se meze nekladou.

Nejsem žádný troškař, takže jsem z jednoho těsta upekla dvě várky pečiva najednou – Malinové muffiny a Třešňovou bublaninu – oboje s drobenkou s ovesnými vločkami (tu všichni milujeme). Pokud máte horkovzdušnou troubu, můžete upéct vše najednou při 150°C. Stačí navýšit základní recept o 1/3 a můžete to udělat také. Jinak recept vystačí asi na středních 12 muffinů. Krásné a praktické košíčky mají v DM.

Malinové muffins kolážCo potřebujete:

1 plech na muffiny + 12 košíčků

Na těsto:

  • 250g Polohrubé mouky (může být i špaldová)
  • 4 vejce – žloutky a bílky zvlášť
  • 120 g kokosového oleje TROPICAI
  • 1,5 dl mléka
  • 70 g cukru TROPICAI
  • 70g cukru moučky
  • 1/2 bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • + maliny, jahody nebo třešně (asi 4-5 malin na 1 ks, nebo 1-2 půlené jahody na košíček)

Na drobenku:

  • 2 lžíce hrubé mouky
  • 2 lžíce ovesných jemných ovesných vloček
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1,5 lžíce cukru krystal
  • Asi 2 lžíce másla

Vše dohromady promněte v prstech a zpracujte v drobenku.

Postup:

1) Vyšlehejte z bílků tuhý sníh a zašlehejte do něj moučkový cukr

2) Lehce změklý kokosový tuk utřete (ušlehejte ručním šlehačem) s kokosovým cukrem a po té i se žloutky vyšlehejte do pěny. Přidejte postupně mléko a mouku, do poslední části mouky přidejte prášek do pečiva a vmíchejte třeba jen metlou. Nic dlouze nešlehejte.

3) Do směsi postupně vmíchejte i sníh z bílků a citrónovou šťávu.

4) Naplňte do košíčků asi do 2/3 a na vrch poklaďte maliny. Asi 4 do každého košíčku.

5) Pečte asi 15 minut v mírně vyhřáté troubě asi při 160 -170°C. Přidejte drobenku a pečte dalších cca 15 min, než na povrchu zezlátnou. Pokud vpíchnete špejli doprostřed, vytáhnete a nelepí se na ní syrové těsto, je hotovo!

Pokud nemáte formu na muffiny, můžete nalít těsto do pekáčku cca 20×30 cm a budete mít výbornou bublaninu.

Třešňová bublanina 1Na tuhle bublaninu můžete použít jakékoliv ovoce a vždycky se povede :)

Třeˇšňová bublanina kolážDobrou chuť :)

D.

Views – 2001

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages