Greenwave's Blog

Moderní barvení vajec? Jedině to přírodní!

Březen 24, 2020
Posted by Greenwave

Barvení přírodninami je láska. A taky je to současný trend v mnoha odvětvích. Obarvit je možné dřevěné doplňky, přírodní textílie, nebo třeba vlnu na pletení.

 

Čím víc se zamýšlíme nad tím, čím se mažeme a líčíme, co na sobě nosíme, čím čistíme byt nebo co jíme, tím větší smysl dává vyhnout se umělým barvivům a znovu se vrátit k barvám, které nabízí příroda. A kromě těchto jasných benefitů, je to taky zábava, překvapení a experiment, který si můžete užít i v kuchyni.

 

IMG_0282 A

 

Jaro, s velikonoční tradicí barvení vajec, vás k prvním pokusům s přírodním barvením přímo vybízí. Metod je mnoho a krásné hnědo červenavé odstíny vajíček barvených cibulovými šlupkami zná každá babička. Díky přírodním barvivům můžeme ale dosáhnout i modré, zářivě žluté nebo dokonce odstínů růžové. Experimentem s jedlou sodou a octem třeba i zelené a fialové. Při použití přírodních barev nelze očekávat jednolitou, výraznou barevnost a vždy dokonalý efekt. Ale právě jemné odstíny, různě mramorovaná a kropenatá struktura skořápky nebo nečekané probarvení jsou to, co dělá proces barvení zajímavým a navazuje na přírodní trend, který je teď k vidění třeba v interiérovém designu.

 

Jak barvit?

Pro výraznější barvu je vhodné použít bílá vejce. V případě hnědých skořápek je nutné počítat s tím, že efekt nebude tak výrazný, vajíčka se jen lehce natónují. To ale vlastně výslednému přírodnímu dojmu nemusí tolik vadit a pohrát si s tímhle efektem můžete určitě taky. Netradičně působí obarvená vejce křepelčí.

 

IMG_0037 A

 

Před samotným barvením je důležité skořápky odmastit. To jde udělat klidně jen houbičkou a přípravkem na mytí nádobí. Razítko označující šarži odstraníte z vejce octem a chvilkou drhnutí. Pak doporučuji nechat vejce před ponořením do barvící lázně dobře oschnout.

 

Barvit je možné za mírného varu nebo metodou za studena, pak je nutné si vajíčka uvařit předem. V obou případech vařte na mírném plameni, ať vám skořápky nepopraskají. Při barvení zastudena nechte zcezený barvící odvar vystydnout a pak v něm vejce delší dobu (několik hodin) v lednici máčejte. V případě barvení za varu se do zcezeného odvaru přidají syrová vejce a několik minut (podle požadované intenzity odstínu) se povaří.

 

Barvicí odvar si připravte z přírodní suroviny a vody. Poměry se podle různých návodů liší, já sama jsem neměřící typ a dělala jsem to od oka. Vždy ale musí být odvar dostatečně silný, takže jsem se řídila heslem “Radši víc, než míň!”. Pokud jste exaktnější typy, doporučuji pro začátek experimentování skvěle připravený návod s přesně dávkovanými poměry od Pana Cuketky.

 

Do odvaru jsem před ponořením vajec přidávala asi dvě lžíce octa.

 

IMG_0375 A

 

A čím barvit?

Jistotou je kurkuma pro zlatavě žlutou, odvarem z červeného zelí lze dosáhnout namodralých až fialových odstínů, červená řepa umí růžovou a staletími prověřenou metodou jsou i zmiňované cibulové šlupky. Vyzkoušet ale můžete i roibos, dubovou kůru nebo kopřivy.

 

Vejce jsou po obarvení a zaschnutí jemně matná. Lesklého povrchu lze dosáhnout třeba naleštěním kouskem špeku, některé barvy se tím ale stírají.

 

Pokud vás přírodní barvení chytne a trochu nepořádku v kuchyni nerozhodí, pusťte se i do dalších pokusů. Obarvením přírodních materiálů, jako je bavlna, vlna nebo dřevo můžete získat nádherně zatónované bytové doplňky nebo šperky, které při správném postupu nijak výrazně neblednou. Já jsem se nadchla především díky výtvarnici Rebecce Desnos, která tak dlouho přidávala na Instagram příspěvky s hastagem PLANTDYEING, až jsem na půdě vyhrabala hliníkový hrnec a začala to zkoušet taky. Pro barvení látky nebo vlny se hodí třeba šlupky z granátových jablek, pecky z avokáda nebo i vzpomínaná kurkuma a dubová kůra. Sofistikovaněji pak můžete využít i barvířské rostliny, jako je zlatobýl nebo mořena barvířská. V mém hrnci vznikly třeba starorůžové látkové ubrousky, věnec z obarvených dřevěných korálů nebo žluté vlněné rouno. Pro inspiraci a přesnější postup se podívejte třeba ke zmiňované Rebecce, která o rostlinném barvení vydala i ebook.

 

IMG_0078 A

 

Pokud se letošní Velikonoce pustíte do přírodního barvení, budu ráda za fotky a postřehy, jak se vám to povedlo a co za odstíny vzniklo. Krásné mističky jsou z dílyny Emamamisu a vázičky na cibuloviny z obchodu Zahrada na niti ve Školské ulici. Můžete je posílat na info@greenwave.cz :) .

 

IMG_0122 A

 

 

IMG_0388 A

 

Krásné a barevné Velikonoce přeje

Markéta

 

Něco o autorce článku: Markéta Krčková je maminka malé Almy, povoláním je arteterapeut, ale přesvědčily jsme ji, aby nám vypomáhala v obchodě. Nejvíce se podílí na kreativním obsahu Greenwave a našich sociálních sítích. Jsem za to moc ráda a tímto děkuji za skvělý článek ! D.

Děkuji i naší fotografce Marcele !

Views – 2404

Štítky:,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages