Greenwave's Blog

Průvodce zimními éterickými oleji: Pomeranč

Prosinec 16, 2015
Posted by Greenwave

Dnes se blíže podíváme na další citrusový éterický olej, tentokrát pomerančový. Stejně jako předchozí mandarinka má i tento olej skvělé využití nejen v letních, ale i v zimních měsících.

 

Pomerančová kůra není tak sladká a má v sobě o něco více hořkosti než mandarinka, přesto má výrazné povzbuzující účinky, zlepšuje náladu a navozuje pocit klidu. Pomerančová vůně vám vnese domů trochu slunce, když je venku celý den šedivo. Kromě příznivých účinků na psychiku skrývá pomerančový olej ještě jedno eso v rukávu, které využijeme právě především v období Vánoc. Jen málokdo odolá všem těm dobrotám, které se začínají během svátečního období vynořovat ze všech stran. A Štědrý den samotný může být někdy štědrý až moc, takže se může stát, že si ho kvůli bolestem břicha a jiným zažívacím potížím ani neužijeme. Právě v takovou chvíli se hodí mít po ruce pomerančový olej. Ten totiž skvěle účinkuje proti žaludeční nevolnosti, pálení žáhy a jiným následkům přejídání, navíc celkově podporuje trávení. Stačí kapka oleje v bio kvalitě do sklenice s vodou nebo na lžičku medu a úleva přijde velice rychle. Preventivně se vyplatí mít pomerančový olej celý den v aromalampě :-D .

 

Jestliže máte pocit, že jste bez energie a potřebujete pořádně povzbudit, není nic lepšího než masáž s pár kapkami pomerančového oleje. Můžete si ho přidat i do horké koupele, obzvlášť pokud vás trápí kašel. Olej totiž blahodárně působí i na dýchací cesty a posiluje imunitu, takže ho ocení především ti z nás, kdo příliš nemusí výraznou vůni eukalyptu.

 

Vůně pomerančového oleje je moje oblíbená a skvěle se kombinuje s jinými éterickými oleji. Krásnou vánoční kombinaci vytváří například s kardamomem či vanilkou, ale pokud chcete spíše něco pročišťujícího na posílení imunity, zkuste například kombinaci s cedrem nebo šalvějí.

 

Pohodový advent přeje

 

Sára

 

 

Views – 2309

Štítky:, ,

One thought on “Průvodce zimními éterickými oleji: Pomeranč

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages