Greenwave's Blog

Vánoční perníčky

Prosinec 10, 2012
Posted by Greenwave

Tyto perníčky není třeba připravovat v předstihu, jsou hned měkké a konzumovatelné :-)

Ingredience:

  • 800 hladké mouky (doporučuji bio žitnou)
  • 300g medu
  • 300g pískového nebo třtinového cukru
  • 300g másla
  • 4 vejce
  • 1 dl mléka
  • 2 lžičky sody bikarbony nebo kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 velká lžíce kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/3 lžičky mletého hřebíčku, badyánu a anýzu
  • Vyšlehané vajíčko (potírání perníčků)

Suroviny můžete použít klasické nebo bio. Jako koření (skořice, hřebíček, badyán a anýz) můžete použít také předem připravenou směs, pro voňavé perníčky na tuto dávku se hodí cca 40-50g perníkové směsi.

Těsto: Med, cukr, máslo a žloutky dobře promíchejte, přidejte mléko, koření a kakao (může/ nemusí být). Promíchejte, přidejte mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracujte. Udělejte bochánek, vložte ho do moukou vysypané nádoby, a přikrytý nechte odpočívat na dně lednice nejméně 12 hodin (příp. zabalte do folie).

Pečení: Těsto vyválejte na cca 3-4mm tloušťku a vykrajujte (u větších vykrajovátek doporučuji hrubší těsto, aby se perníčky nelámali). Pečte na plechu s pečícím papírem v předehřáté troubě nastavené na 180°C (stačí pár minut, menší vykrajovátka kratší, větší delší časový interval). Ihned po upečení je můžete/ nemusíte potřít vyšlehaným vajíčkem (jsou pak lesklejší).

Zdobení: Perníčky můžete zdobit s bílkem vyšlehaným s moučkový cukrem (doporučuji alespoň dvakrát přesít jemném sítkem) a kapkou citronu. Dle mých zkušeností, děti mají rády barevné zdobení (holčičky růžovou, samozřejmě), dospělý preferují spíše jednoduchou bílou polevu. Perníčky můžete také namáčet v čokoládě (slepovat je marmeládou, doporučuji domácí švestkovou, u varianty pro dospělé před slepováním vnitřní stranu perníčků vydatně potírám kvalitním rumem, používám Original Stroh 80).

Zatímco já již tradičně zdobím perníčky pro celou rodinu bílkem (který mi velice zručně a profesionálně o adventu vyšlehává můj partner), moje maminka preferuje čokoládovou variantu. Proto jsem kromě bílkového zdobení připravila také ukázku perníčků s polevou z hořké čokolády a čokoládovými hoblinkami Dolfin, a čokoládového dortíku z perníkových minikorpusů. Doporučuji servírovat spolu s výtečným čajem od Harney and Sons s příchutí mandlí, vanilky a kardamonu.

Přeji všem chutné a voňavé Vánoce, Jana Filová

Další ukázky zdobení a servírování (nejen) vánočních perníčků budu průběžně zveřejňovat ZDE

Views – 3540

One thought on “Vánoční perníčky

  • Denisa napsal:

    Čestně prohlašuji, že jsem pekla podle Jany a tento recept funguje. Perníčky jsou měkké a výtečné! Upekla jsem s malou modifikací: místo hladké mouky 00 jsem použila BIO Špaldovou hladkou, napůl smíchanou s pšeničnou hladkou BIO (z Pro Bio). Povrch perníčků již není tak hladký, ale zase jsou ještě o trochu zdravější. Rovněž jsem vynechala cukr ( a to úplně). Nedoporučuji místo sody prášek do pečiva – perníčky trochu víc vyběhnou. Příště se budu receptu držet přesně:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages