Greenwave's Blog

Vše, co potřebujete vědět o kokosovém cukru

Květen 15, 2016
Posted by Greenwave

Kokosový cukr je sladidlo, jehož obliba v posledních letech velmi rychle stoupla. Jak se vlastně vyrábí a je opravdu zdravější v porovnání s jinými cukry?

 

Kokosový cukr je často známý také jako palmový cukr. Rozhodně se ale nemusíte obávat, že by pocházel z tolik obávané palmy olejné. Kokosový cukr se získává z květů kokosové palmy. Květy jsou hodně velké a dá se z nich získat velké množství nektaru, který se nechá mírně zkaramelizovat, poté se prudce zchladí a vzniknou tak krystaly kokosového cukru. Jelikož cukr pochází z květů, nikoliv z kokosových ořechů, nečekejte u něj kokosovou příchuť :-)

 

Díky minimálnímu zpracování si kokosový cukr zachová nejen výbornou, jemně karamelovou chuť, ale i určité množství živin, a to díky tomu, že se získává právě z květů. Obsahuje zinek, hořčík, draslík, železo a menší množství antioxidantů. Při výběru kokosového cukru dbejte hlavně na jeho kvalitu. Jedině šetrné zpracování vám zaručí, že bude mít cukr lepší výživovou hodnotu. Velkou výhodou je, když jsou kokosové palmy pěstované v bio kvalitě. Další zajímavou a pozitivní vlastností kokosového cukru je, že obsahuje vlákninu inulin. Vláknina je známá zejména díky svým pozitivním účinkům na zažívání, ale její velkou výhodou je také to, že zpomaluje přechod cukru do krve. To znamená, že se vám po konzumaci kokosového cukru tak rychle nezvedne hladina cukru v krvi. Díky tomu má kokosový cukr poměrně nízký glykemický index: 35. Med má glykemický index 50, javorový sirup 54.

 

Problémem posledních let je právě nadměrná konzumace fruktózy bez vlákniny, zejména v různých sladkých nápojích. Když je fruktóza obsažená přirozeně například v ovoci, jíte ji společně s velkým množstvím vlákniny a hladina cukru se vám tolik nezvýší. Když ale konzumujete fruktózu samostatně, ubližujete tím svému organismu, zejména slinivce. I při konzumaci kokosového cukru musíte brát ohled na to, že se stále jedná hlavně o fruktózu. Obsah inulinu a dalších živin ho sice staví na jinou úroveň, než jiná sladila, přesto však i kokosovým cukrem slaďte s mírou.

 

Výhodou kvalitního kokosového cukru je tedy kromě výborné chuti zejména šetrné zpracování, obsah minerálů a inulinu a poměrně nízký glykemický index. Pokud se snažíte sladit zdravěji nebo slazení chcete postupně omezit, je kokosový cukr určitě krok správným směrem. Jeho vyšší cena vás navíc s velkou pravděpodobností naučí sladit čím dál tím méně, což se dá také považovat za výhodu :-)

 

Mějte se krásně!

Sára

Views – 1809

Štítky:,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages