Greenwave's Blog

Zázvor a jeho pozitivní účinky na naše zdraví

Prosinec 1, 2016
Posted by Greenwave

Zázvor je rostlina, bez které si mnozí z nás nedokáží zimu vůbec představit. V čem spočívají jeho blahodárné účinky a proč bychom ho měli v zimě zařadit (nejen) do jídelníčku?

 

Oddenky zázvoru všichni dobře známe. Vypadají poměrně nenápadně, ale ukrývá se v nich nepřeberné množství zdraví prospěšných živin a bioaktivních látek. Díky tomu má nezastupitelné místo především v ajurvédské medicíně. V indické kuchyni zázvor nechybí v téměř žádném receptu a přidává se i do oblíbené směsi, ze které se připravuje prohřívací nápoj Chai.

 

Zázvor je známý zejména pro své pozitivní účinky na trávicí systém. Podporuje chuť k jídlu a pomáhá žaludku lépe trávit. Díky zázvoru se tak můžete vyhnout pálení žáhy a pocitu těžkého žaludku, žvýkání malého kousku vám dokonce pomůže zklidnit žaludeční nevolnost. Mnoho z nás tedy účinky zázvoru ocení právě během Vánoc, kdy se větším porcím často příliš nebráníme. Pokud chcete podpořit trávení, stačí vypít před každým větším jídlem šálek zázvorového čaje. Jestliže nemáte pokaždé při ruce zázvor čerstvý, doporučujeme kvalitní Organický zázvorový čaj Harney & Sons, který obsahuje rovnou dva druhy této blahodárné rostliny.

 

V posledních letech se navíc ukazuje, že zázvor pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a dokonce i cholesterol. Lidé, kteří se potýkají s cukrovkou a kardiovaskulárními potížemi by tedy rozhodně neměli váhat a zázvor alespoň v malém množství zařadit do svého jídelníčku.

 

Kromě toho zázvor výrazně posiluje imunitní systém a působí protizánětlivě. V období chřipek můžete pít preventivně zázvorový čaj s medem a citronem a pokud máte mixér, doporučuji si alespoň jednou denně udělat ovocné smoothie se zázvorem a klidně i s trochou kurkumy. Kombinace, která se mi osvědčila v boji proti nachlazení, bolesti v krku a jiným zimním nepříjemnostem, je trocha zázvoru, kurkumy, banán, mandarinky nebo pomeranč a voda, případně rostlinné mléko. Takový nápoj vám dodá potřebnou energii a zatočí s každým bacilem, který se vás bude snažit oslabit. Gingerol obsažený v čerstvém zázvoru totiž prokazatelně snižuje riziko infekčních onemocnění a podporuje funkci dýchacích cest.

 

Zázvor také zmírňuje bolesti všeho druhu: bolest hlavy, menstruační bolesti, bolesti svalů… Opět můžete popíjet zázvorový čaj, ale pomoci vám může i kvalitní zázvorový olej. Pár kapek si můžete přidat do koupele nebo si z něj můžete vyrobit olej masážní. Příjemně vás prohřeje, jeho vůně vás dobře naladí a uleví od bolesti. A pokud si hřejivou vůni zázvorového oleje opravdu zamilujete, rozhodně vyzkoušejte přípravky z tělové energizující řady se Zázvorem a Limetou od Primavery. Třeba takový Koupelový olej je v zimních měsících naprosto nepostradatelný, a Tělový olej ho krásně doplňuje :-) .

 

A jak jste na tom se zázvorem vy? Také na něj nedáte v zimě dopustit?

Krásný a klidný advent přeje

Sára

Views – 1184

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages