Greenwave's Blog

Zdravý Banánový chlebíček podle Marušky

Únor 10, 2019
Posted by Greenwave

Banana Bread určitě znáte. U nás doma se peče hlavně proto, abychom nemuseli vyhazovat zhnědlé banány, které už nikdo nechce jíst :)

Receptů je všude spousta, ale tenhle je fakt vychytaný. Lehoučký a voňavý, dobrý i druhý den. Navíc neobsahuje bílou mouku ani cukr.

 

PROČ HO UPÉCT

 

•    obsahuje pouze přirozeně vyskytující se cukry
•    klasické bílá mouka je zde nahrazena zdravější verzí – celozrnnou moukou špaldovou
•    na jeho přípravu potřebujeme pouze malé množství tuku, navíc kvalitního

 

 

IMG_20190202_143026-01

 

RECEPT NA ZDRAVÝ BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

 

Ingredience:
•    2-3 přezrálé banány (pokud jsou menší použijte 3, větší postačí 2)
•    ⅓ hrnku roztátého kokosového oleje Tropicai (může být i kvalitní olivový)
•    tekuté sladidlo dle výběru a chuti (my jsme použily ⅓ hrnku javorového sirupu, lze použít i med, agávový sirup nebo sladidlo úplně vynechat)
•    2 vajíčka od šťastných slepiček
•    ¼ mléka dle výběru
•    1 lžička jedlé sody
•    1 lžička skořice
•    ½ lžičky soli
•    1 ¾ hrnku hladké špaldové mouky
•    můžete přidat: oříšky, semínka, kousky kvalitní čokolády, perníkové koření

 

DSC_0859-01

Postup:

 

 

1)    Předehřejeme si troubu na 165 °C a vytřeme si tukem formu na chlebíček (27 x 13 cm), můžete použít i jinou menší formu či košíčky na muffiny (pak se ale bude lišit doba pečení).
2)    Vidličkou rozmačkáme banány na kaši.
3)    Ve větší míse spolu vyšleháme sirup (případně med) a olej, přidáme vejce a znovu dobře vyšleháme. Následně do směsi zamícháme také rozmačkané banány.
4)    V druhé nádobě si promícháme suché ingredience a postupně je vmícháme společně s mlékem do směsi vlhké. (Mléko přidáváme dle potřeby.)
5)    Nyní můžeme přidat oříšky či čokoládu. Vše pořádně promícháme, ale nelekejte se, pokud směs nebude úplně hladká, to je naprosto v pořádku.6)    Těsto vlijeme do připravené formy nebo do formiček na muffiny.
7)    Pečeme přibližně 50 – 60 minut, záleží na struktuře. Muffiny by měly být hotové za 30 – 40 minut. (Zda je chlebíček hotový poznáte, pokud do něj strčíte špejli a po vyndání na ní nezůstane žádné těsto.)
8)    Upečený výtvor necháme chvíli vychladnout ve formě a poté ho vyndáme na prkénko.

Servírovat ho můžeme samotný nebo s arašídovým máslem či marmeládou.

 

Dobrou chuť  přeje Maruška

Views – 1603

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages