Greenwave's Blog

Kurkuma nad zlato

Prosinec 30, 2015
Posted by Greenwave

Když se řekne kurkuma, většina z nás si vybaví oranžovo žlutou indickou směs koření kari. Málokdo ale ví, že kurkuma má díky svým báječným účinkům na organismus velké zastoupení v ajurvédské medicíně. Jak ji tedy nejsnáze zařadit do jídelníčku, abychom mohli využít její pozitivní vlastnosti?

 

Chuť kurkumy přímo miluji, ale je pravda, že ji v kuchyni příliš nevyužiji, což je ale velká škoda. Nejdůležitější složkou kurkumy je kurkumin, který má velice silné antioxidační, protizánětlivé a dokonce i protirakovinné účinky. Kurkuma působí také antibakteriálně, proto se v Indii často používá na lepší hojení různých ran. Kurkuma samozřejmě prospívá i zdravým lidem, jelikož chrání organismus a posiluje imunitní systém, podporuje trávení, pomáhá proti vysokému tlaku a naopak snižuje cholesterol a příznivě působí i na mozek. Výčet jejích pozitivních účinků by mohl pokračovat takřka donekonečna :-D .

 

Je samozřejmé, že pro podporu léčby závažných onemocnění nestačí zařadit kurkumu do jídelníčku – takové dávky jsou totiž pořád moc nízké. V dnešní době se pro léčebné účely dají naštěstí sehnat přípravky s velmi koncentrovaným množstvím kurkuminu. Přesto má i pravidelná konzumace tohoto koření nepopiratelný pozitivní vliv na naše zdraví. Takže pokud chcete svůj organismus pořádně povzbudit, doporučuji kurkumu do jídelníčku zařadit, především v zimních měsících. Žlutý prášek má totiž krom jiného skvělé prohřívací účinky. A jaký je nejlepší způsob k pravidelné konzumaci tohoto zázraku? Mně se nejlépe osvědčilo takzvané „zlaté mléko“, které popíjím každý večer. Příprava je velice jednoduchá.

 

Budete potřebovat:

  • kvalitní bio kurkumu, na hrnek mléka stačí tak půl lžičky
  • mléko (já preferuji rostlinné, například ovesné),
  • trochu pepře - účinky kurkuminu se totiž umocňují v kombinaci s piperinem, který najdeme právě v pepři,
  • trochu kokosového oleje – kurkumin se rozpouští v tucích a kokosový tuk je velmi kvalitní a zdraví prospěšný
  • trochu medu nebo jiné vámi preferované sladidlo
  • podle chuti můžete přidat trochu skořice

 

Všechny ingredience mícháme na mírném plameni a vše necháme trochu povařit. Pak slijeme přes jemné sítko a „zlaté mléko“ je na světě! Recept je to opravdu jednoduchý, ale účinky tohoto nápoje jsou více než blahodárné. Uvidíte, že si na vás jen tak nějaký bacil nepřijde a budete mít mnohem více energie.

 

Vše nejlepší do roku 2016 a hlavně hodně zdraví!

 

Sára

 

Views – 2712

Štítky:

2 thoughts on “Kurkuma nad zlato

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages