Greenwave's Blog

Mlgáním ku zdraví

Srpen 26, 2015
Posted by Greenwave

Slyšeli jste někdy o mlgání? Za tímto zvláštním slovíčkem se skrývá vynikající ozdravná metoda, která spočívá v proplachování úst rostlinným olejem. Přijde vám to zvláštní? Po přečtení následujících řádků určitě změníte názor.

 

Ústní dutina vypovídá o našem celkovém zdravotním stavu, proto bychom o ní měli důkladně pečovat. Všichni přece víme, že bílý nebo jinak zabarvený povlak na jazyku naznačuje, že je v našem těle něco špatně. Mlgání je skvělý způsob nejen pro čištění úst, ale i pro očistu celého organismu. Když ráno vstaneme, máme v ústech spoustu bakterií, které se vytvořily přes noc. A nejhorší, co můžeme udělat hned po probuzení je, že všechny ty bakterie spolkneme společně s prvním soustem snídaně bez toho, aniž bychom si před tím vyčistili zuby. Možná se to nezdá, ale právě bakterie v ústní dutině mohou zatížit naši imunitu natolik, že jí pak nezbude prostor na „zbrojení“ proti ostatním problémům. Jen pro představu: v ústní dutině se nachází až 60o druhů bakterií a pouhým čištěním zubním kartáčkem dosáhneme na pouhých 60% povrchu zubů. Navíc při čištění kartáčkem a při používání zubní nitě mohou v našich ústech vzniknout drobná poranění, kterými se bakterie snáze dostanou do krevního oběhu. Proto je mlgání ideální doplněk k běžnému čištění zubů.

 

A jak tato metoda vlastně funguje? Bakterie v našich ústech se díky mlgání „přilepí“ na olej – olej funguje prakticky jako magnet. Vytáhne tedy bakterie i z mezizubních prostorů. Díky tomu se zbavíme velkého množství bakterií, které by jinak zatěžovaly náš organismus, a tělo má tak spoustu prostoru k uzdravování. Mlgání podporuje detoxikaci organismu, pomáhá při zažívacích potížích, při nepříjemném zápachu z úst a kromě zlepšení stavu ústní dutiny zlepšuje i stav naší pokožky, takže vám může pomoct i při problémech s akné. A samozřejmostí je, že mlgání předchází tvorbě zubního kazu, zánětu dásní  a udržuje zuby krásně čisté a bílé.

 

Jak mlgat:

Dejte si do úst jednu polévkovou lžíci rostlinného oleje. Ajurvédská medicína, ze které tato metoda pochází, doporučuje olej sezamový, skvělý je ale i olej kokosový, jelikož má silné antibakteriální a bělící účinky a navíc i moc dobře chutná. Nedoporučuji oleje, které mají výraznou barvu, aby nedošlo ke zbarvení zubů.

Ústní dutinu proplachujte olejem stejně jako při proplachu ústní vodou. Zapojte všechny svaly v ústech, aby měl „tok“ oleje pořádnou sílu a dostal se do všech zákoutí. Mlgání by mělo trvat dvacet minut, jedině tehdy je metoda nejefektivnější. Možná vám to připadá jako dlouhá doba, ale mezitím si můžete připravit třeba něco dobrého k snídani nebo si můžete něco přečíst.

Do oleje můžete přidat i kapku éterického oleje: mátový pro svěží dech, hřebíčkový při problémech s dásněmi, tea tree pro posílení antibakteriálního efektu. Teď je také ideální období pro výrobu bylinných macerátů, které se pro výrobu „mlgacího“ oleje také výborně hodí.

Po dvaceti minutách olej samozřejmě vyplivněte a ústa vypláchněte čistou vlažnou vodou, do které můžete přidat trochu mořské soli.

 

Mlgání se doporučuje především v období podzimní a jarní detoxikace, protože podporuje očistu organismu. Tuto metodu ale můžete praktikovat po celý rok, nemá totiž žádné vedlejší účinky a uvidíte, že se díky ní budete cítit mnohem lépe.

 

Tak na nic nečekejte, chopte se například kokosového oleje a vrhněte se na mlgání! :)

 

Mějte se krásně!

 

Sára

Views – 4929

2 thoughts on “Mlgáním ku zdraví

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages