Greenwave's Blog

10 způsobů, jak využít kokosový olej

Květen 6, 2015
Posted by Greenwave

Kokosový olej jistě mnozí z vás znají a dobře víte, že je to univerzální pomocník nejen v péči o pokožku, ale i v kuchyni. Jeho způsobů využití je opravdu mnoho a o některých možná ani nevíte. V následujících řádcích se dočtete, na co všechno můžete tenhle voňavý zázrak použít.

 

1. Péče o tělo

To asi příliš nikoho nepřekvapí. Kokosový olej vyhovuje v péči o pokožku snad každému. Kůži krásně zjemňuje a vyživuje, navíc se rychle vstřebává. Skvěle se hodí také pro regeneraci kůže po opalování: stačí ho vetřít do vlhké pleti po dni stráveném na slunci. Uvidíte, že zlatavý nádech vám tak vydrží o poznání déle. Kokosový olej bych ale nedoporučila na mazání obličeje. Ucpává totiž póry a pleť se po něm může lidem s mastnější a problematickou pletí ještě více zhoršit. Na mazání těla je ale naprosto ideální.

 

2. Masáže

Kokosový olej má velice dobrou skluznost, takže se skvěle hodí i pro relaxační a uvolňující masáže. Dobře se také míchá s různými esenciálními oleji, ale moc příjemná je i jeho přirozená vůně.

kokosový olej masáž

3. Regenerace vlasů

Vetřete velké množství kokosového oleje do vlhkých vlasů a nezapomeňte při tom ani na vlasovou pokožku. Můžete přidat esenciální olej, například mátu s levandulí, pokud vás pokožka hlavy svědí, trochu tea tree, pokud se vám vlasy příliš mastí. Důkladně zabalte do ručníku a ostatní nechte na přírodě. Po půl hodině až hodině vlasy pořádně vymyjte šamponem, klidně i dvakrát. Uvidíte, že budou nádherně hebké a lesklé.

 

4. Čištění zubů

Ano, kokosový olej můžete opravdu použít na čištění zubů. Pokud se vám to příliš nezdá, můžete ho kombinovat se zubní pastou. Olej ale obstojně zneškodňuje bakterie, které způsobují zubní kazy. Navíc má bělící účinky a také zabraňuje vzniku nepříjemných aft.

 

5. Vaření, pečení, smažení

Kokosový olej je stabilní do 200°C, takže na něm můžete bez problémů smažit například palačinky. Skvěle se hodí do exotické kuchyně na různé omáčky a polévky, ale v pečení ho využijete i na tradiční české recepty.

 

6. Boj proti kvasinkám

Candida Albicans se vyskytuje v těle každého z nás, ale když se přemnoží, může způsobit spoustu nepříjemností. A kokosový olej dokáže těmhle nepříjemnostem učinit přítrž, protože přemnožené kvasinky ničí. Ideální je užívat lžičku oleje denně, případně ho lze použít přímo na napadené místo.

sport

 

7. Pro sportovce

Kokosový olej obsahuje středně dlouhé mastné kyseliny – MCFA. Ty jsou snadno stravitelné, nezatěžují játra a neukládají se jako tuky, nezvyšují hladinu inzulinu, naopak ale zvyšují aktivitu štítné žlázy a podporují fyzický výkon. Proto jsou ideální pro ty z vás, kdo chcete být v kondici, snažíte se zhubnout nebo pravidelně sportujete.

8. Domácí kosmetické recepty

Kokosový olej se dá použít jako základní ingredience v mnoha receptech na domácí kosmetiku. Můžete ho smíchat se solí, cukrem či mletou kávou a udělat si rychlý domácí peeling, nebo ho můžete ve vodní lázni smíchat například s bambuckým máslem a gelem z aloe vera a vyrobit si výživný krém na holení. Fantazii se meze nekladou!

 

9. Pro naše zdraví

Lžička kokosového oleje denně přispívá našemu zdraví. Významnou látkou v oleji je kyselina laurová, která hubí viry, bakterie (pouze ty špatné), kvasinky, plísně a dokonce i parazity. Další důležitou látkou je kyselina kaprinová, která je velice účinná v boji proti mnoha sexuálně přenosným bakteriím. Kokosový olej také umožňuje lepší vstřebávání vápníku a hořčíku.

 

10. Pro mazlíčky

Kokosovým olejem můžeme v zimě potírat tlapky, aby nepraskaly, můžeme jím natřít suchou kůži, ale můžeme ho využít i jako doplněk stravy. Mazlíčkům dodá energii a podpoří jejich imunitu. Mému psíkovi navíc hrozně moc chutná. Když si s ním namažu nohy, v mžiku je mám celé olízané :)

 

A na co všechno používáte kokosový olej vy?

Mějte se krásně!

Sára

Views – 2353

2 thoughts on “10 způsobů, jak využít kokosový olej

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages