Greenwave's Blog

Resveratrol: přírodní antioxidant bojující s projevy stárnutí pleti

Únor 12, 2021
Posted by Greenwave

Resveratrol je přírodní antioxidant, který se přirozeně vyskytuje v těle některých rostlin. Na následujících řádcích pro vás Natálie podrobně sepsala, jaké účinky tato látka má a kdy se vyplatí pomoct pokožce jejím zařazením do kosmetické rutiny.

 

Resveratrol je látka řadící se mezi přirozeně se vyskytující polyfenoly, která je obsažená v rostlinách známých pro své chemopreventivní účinky. Jedná se o rostliny, které brání vzniku nebo šíření nádorů, přičemž je při tomto procesu využito mnoha různých mechanismů. Je také uváděn jako potenciální lék proti Alzheimerově chorobě, srdečním onemocněním nebo cukrovce. Nachází se v červeném víně, červených nebo fialových bobulích a v tmavé čokoládě.

 

Kromě svých zdravotních benefitů, mezi které se řadí např. snížení systolického krevního tlaku (při dávkování více než 150 mg/den), vyniká resveratrol svými účinky proti stárnutí pleti, ale také antimikrobiálními, protizánětlivými a antioxidačními účinky.

 

Bylo prokázáno, že použití resveratrolu může stimulovat proliferaci fibroblastů (buněk vazivové tkáně) a přispívat ke zvýšení koncentrace kolagenu.

 

Resveratrol a jeho účinky

 

• Přispívá ke stimulaci produkce kolagenu díky své „přitažlivosti“ k receptorům estrogenových proteinů.

 

• Kromě toho má resveratrol antioxidační vlastnosti, díky čemuž pomáhá chránit buňky před oxidačním poškozením spojeným s účinky volných radikálů a UV záření na pokožku.

 

•  Mechanismus ochranné aktivity resveratrolu souvisí s jeho schopností působit proti tvorbě volných radikálů a reaktivních forem kyslíku – zabraňuje tak procesům oxidace lipidů.

 

• Tato sloučenina ovlivňuje životaschopnost keratinocytů (= nejpočetnější skupina buněk kůže vyskytující se v epidermis a vlasových folikulech) a jejich proliferační kapacitu, snižuje koncentraci malondialdehydu (pro živé systémy vysoce toxická látka, která vzniká jako sekundární produkt při peroxidaci polynenasycených mastných kyselin) a chrání antioxidační buněčné enzymy.

 

• Omezuje proces degradace kolagenu a elastinu a zklidňuje záněty kůže. Z tohoto důvodu lze resveratrol použít jako aktivní složku v antiaging kosmetice k ochraně pokožky před stárnutím.

 

Účinek resveratrolu proti stárnutí byl také pozorován v klinických studiích

Během 12týdenní klinické studie s 55 ženami ve věku 40–60 let bylo pozorováno, že použití nočního krému obsahujícího resveratrol (1 %), baicalin (0,5 %) a vitamin E (1 %) může zlepšit stav pokožky tím, že omezuje změny pokožky způsobené slunečním zářením. Klinické hodnocení ukázalo statisticky významné zlepšení pevnosti a pružnosti pokožky, vyhlazení jemných vrásek a redukci barevných nedokonalostí po 12 týdnech užívání. Ultrazvukové měření ukázalo zlepšení hutnosti kůže o 18,9 %.

 

Další výhodou resveratrolu jsou jeho významné bělící účinky na kůži. Během studií in vivo významně snížil hyperpigmentaci kůže vystavené UVB záření a zároveň inhiboval syntézu melaninu.

 

Resveratrol má také schopnost omezit výskyt akné – a to hlavně díky svým antibakteriálním vlastnostem proti Propionibacterium acnes a snížením produkce kožního mazu.

 

Bylo také stanoveno, že resveratrol má antibakteriální aktivitu proti P. acnes srovnatelnou s benzoylperoxidem, ale na rozdíl od něj nepůsobí na buňky cytotoxicky. Díky tomu má potenciál jako nová terapeutická přísada v léčbě akné.

 

Široké spektrum vlastností resveratrolu z něj činí velmi zajímavou sloučeninu pro kosmetické a dermatologické použití. Vědecky prokázaná biologická aktivita resveratrolu in vitro naznačuje, že se bude stále častěji používat ve farmacii a medicíně. Ale stejně jako všude, i u něj platí pravidlo, že všeho moc škodí. Vzhledem ke svým vlastnostem napodobující estrogeny by resveratrol neměly užívat ženy s rakovinou prsu, dělohy, nebo vaječníků, ale ani ženy těhotné. Stejně tak by měl být s mírou používán i v kosmetických produktech, aby nedocházelo například k zarudnutí pokožky či jiným problémům.

 

U nás Resveratrol najdete v řade Phytofuse Renew od značky Inika. Pokud tedy vaše pokožka potřebuje antioxidační pošťouchnutí, víte, po čem sáhnout. Jestliže na nás budete mít jakékoliv otázky, přijďte se poradit na prodejnu, nebo napište na Facebooku či Instagramu, kde jsme vám stále k dispozici. :)

Pohodový únor přeje

Natálie

Views – 7606

2 thoughts on “Resveratrol: přírodní antioxidant bojující s projevy stárnutí pleti

  • Naďa Sedláčková napsal:

    O tom jsem nevěděla a díky za tip. Já se stárnutím pleti bojuji hlavně díky galvanické žehličce. Mám ten typ od firmy Nuskin a používám to i s jejich kosmetikou. Galvanické koupele, jak se tomu říká, mi vyhladí pleť. Já osobně to považuji ze svého druhu typ make-upu anebo možná takové ty „koupené roky“, protože stoprocentně stárnutí nic nezamezí. Je to jen efekt naoko… :) Ale tak když to jde, tak proč se necítit dobře. Žádná ženská nechci mít přeci vrásky nebo „starou“ pleť. :) Mějte se fajn, Naďa. :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages