Greenwave's Blog

Mrkvový dort podle naší Aničky

Prosinec 21, 2020
Posted by Greenwave

Naši Aničku jistě dobře znáte, ať už z prodejny, nebo z našich sociálních sítí. Málokdo asi ví, že její velkou vášní je cukrařina, což jsme rády zjistily na vlastní kůži – na prodejnu nám totiž často nosí skvělé zákusky, které by se neztratily ani ve vitríně u Myšáka.

 

A abyste nepřišli zkrátka ani vy, naši čtenáři a zákazníci, Anička pro vás sepsala recept na svůj oblíbený dort. Tímto jí tedy předáváme slovo:

 

Recept na tento je takový můj rodinný poklad, který teď svěřím i vám. Doufám, že i vy si dort oblíbíte a potěšíte s ním své blízké.

 

Nutno říct, že dort je opravdu hutný, řekla bych, že je minimálně pro 10 až 15 lidí a ještě vám zbyde na snídani nebo na výslužku – což vůbec není na škodu. Jen máloco vám totiž zpestří ranní kávu nebo čaj jako tenhle skvělý zákusek. :) Díky čerstvě mletému koření, které si můžete utlouct hezky postaru v hmoždíři (já to tak dělám) chutná dort po perníku – skvěle se tak hodí i do podzimních a zimních dnů.

 

Recept na Aniččin MRKVOVÝ dort:

 

Těsto:

170 g hladké mouky

200 g krupicového cukru

2 lžičky jedlé sody

1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva

2 lžičky mleté skořice

½ lžičky drceného hřebíčku

½ lžičky strouhaného muškátového oříšku

½ lžičky drceného nového koření

½ lžičky soli

4 vejce

320 ml rostlinného oleje

140 g vlašských nebo pekanových ořechu

250 g nastrouhané mrkve

1/2 jablka nastrouhaného nahrubo

Máslo na vymazání formy

Vanilkový extrakt Primavera

 

Krém:

380 g změklého másla

600 g smetanového sýru, Philadelphia, Goldessa (Lidl)

300 g cukru moučka (pokud máte pocit, že to je hodně, můžete přidávat do krému postupně a upravit si sladkou chuť podle sebe)

 

Na ozdobu:

Používám vlašské nebo pekanové ořechy v karamelu a větvičky rozmarýnu, hezká jsou také zrníčka granátového jablka. Fantazii se meze nekladou.

 

K pečení:

Pečicí papír

2x forma o velikosti 20 cm

 

 

Něco málo k surovinám

Vždy dbejte na to, abyste měli ty nejlepší suroviny. Jednou někdo řekl: „Jídlo bude tak dobré, jako ta nejhorší surovina, kterou použijete.“ A tím se zákonitě řídím, nejen při pečení. :)

 

Co se týká oleje, vždy vybírejte takový, který je bez zápachu a vůně, to znamená slunečnicový, rýžový nebo například z jader hroznů.

Kypřící prášek – pokud můžete, použijte ten z vinného kamene.

Vejce – myslete i v této době na slepice a použijte na dort vejce z volného chovu, tzn. s označením 1, v nejhorším případě 2 (některé obchody nemají teď moc na výběr).

Ořechy – nejlepší jsou ty ze zahrady, ale pokud nemáte domácí, nemusíte věšet hlavu – dají se sehnat i výborné kupované.

Máslo – pokud máte ověřené dobré máslo, použijte to. Bohužel jsem se setkala s máslem, které podle obalu nemělo mít žádné aroma, ale vonělo intenzivně jako margarín (například máslo z Tesca). Můžu se zaručit za farmářské máslo od Tatry, klasické máslo Tatra nebo máslo z mlékárny Poděbrady (Milko).

Smetanový sýr – já používám Goldessa, řekla bych, že je úplně chuťově stejný jako Philadelphia. Lučinu určitě nepoužívejte, vynikne totiž její nakyslá chuť.

 

IMG_0815

 

Postup

Předehřejte si troubu na 180 °C. Připravte si formu: vymažete ji máslem a vyložte pečicím papírem, ze kterého si vystřihněte kolečko na dno formy a také pruh, který dáte na stěny.

 

Postup je úplně jednoduchý: navažte si sypké přísady, všechno prosejte přes sítko, aby větší kusy koření, které jste předtím rozemleli nebo utloukli v hmoždíři, nebyly v korpusu. Tekuté přísady, jako jsou olej a vajíčka, promíchejte v menší misce. Poté tekutou směs přidejte do mouky s kořením a zamíchejte.

 

Přidejte nastrouhanou mrkev, ořechy a nahrubo nastrouhané jablko. Směs rozdělte napůl, naplňte dvě formy a dejte péct na cca 40–50 minut. Po 50 minutách by měl být klasický test špejlí úspěšný – pokud ne, ještě pár minut počkejte, dokud jehlu nebudete vytahovat úplně suchou.

 

Jestliže máte jen jednu formu, nechte korpus minimálně 10 min vychladnout, poté připravte znovu pečicí papír a formu naplňte zbytkem těsta.

 

Korpus si většinou dělám den dopředu, je tak krásně odleželý, navíc po dodělání dortu nebudete mít pocit, že už nikdy nechcete vidět kuchyň, ale naopak budete mít z pečení radost. :) Rozložení práce na dortu je super věc, a pokud zrovna nespěchám, dělám to tak vždy.

 

Na krém je důležité mít opravdu změklé máslo, které navážené dejte do stolního robotu, který většinu práce udělá za vás. Máslo je potřeba šlehat opravdu dlouho, minimálně 10 minut, aby bylo skoro až bílé a krásně našlehané. Jakmile máte máslo už bílé a ušlehané, přidejte k němu sýr. Nejdřív se snažím sýr a máslo promíchat ručně a pak pár pulzy kuchyňským robotem. Krém by měl být krásně hladký, až poté přidejte cukr (pokud máte pocit, že je ho hodně, můžete přidávat do krému postupně a upravit si sladkou chuť podle sebe).

 

Kompletace dortu je úplně jednoduchá. Jak čistě kompletovat mě naučila Ivanka z blogu Cat and Cook. Mrkěnte na video tady: https://www.youtube.com/watch?v=xpfEQp8BGaA

 

Oba hotové korpusy rozkrojte uprostřed na dva pláty. Na spodní korpus naneste trochu krému, aby po talíři nebo podstavci neklouzal, poté už klasicky dávejte krém mezi korpusy krém. Měl by vám vyjít na čtyři vrstvy.

 

Na ozdobu dortu ráda používám granátové jablko, ořechy v karamelu a snítku rozmarýnu. Většinou dort ozdobím nahoře po obvodu – tím nic nepokazíte, ale fantazii se samozřejmě meze nekladou.

 

IMG_0807

 

A to je celý zázrak! Doufám, že se vám dort povede. Pokud se do něj pustíte, pošlete nám na Instagramu fotky, uděláte nám radost.

 

Krásné Vánoce přeje

Anička

P.S. Moc se omlouváme za kvalitu fotek, ale bohužel už jsme nestihly dort nyní upéct a přefotit, ale určitě na to dojde :)

Views – 5815

Štítky:,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages