Greenwave's Blog

Výživa a mikronutrienty v těhotenství

Květen 21, 2021
Posted by Greenwave

Těhotenství pro ženu představuje období, kdy v jejím těle dochází k velkým metabolickým změnám. Dochází například ke zvýšení objemu plazmy, zvýšenému srdečnímu výdeji a zvyšuje se také koncentrace plazmatických bílkovin. Cílem těchto změn je vytvořit ideální podmínky pro správný růst a vývoj plodu tak, aby bylo zároveň zachováno zdraví matky. Pojďme se tedy podívat, jak by měla vypadat výživa v průběhu těhotenství.

 

nadine-primeau-hHVNSFSVFKU-unsplash

Na úvod je nutno říct, že během těhotenství není nutné příliš měnit své stravovací návyky v případě, že dodržujeme zdravou životosprávu. Základem správné výživy v těhotenství je:

 

  • dostatečný a vyvážený poměr všech makroživin (tuků, bílkovin a sacharidů) – ideální je zvýšit poměr rostlinných olejů nad těmi živočišnými, konzumovat dostatek mléčných produktů, ideálně i těch zakysaných, konzumovat nízkotučné maso a tučné ryby z ověřených zdrojů (s rybami to ale také nesmíme přehánět hlavně kvůli vysokému obsah rtuti, z tohoto důvodu se doporučují například sardinky, makrela, nebo sleď);
  • dostatek vlákniny (30 g/den) – s tím souvisí i dostatečný příjem luštěnin a celozrnného pečiva;
  • tři porce zeleniny a dvě porce ovoce denně;
  • vyhnout se produktům obsahujícím syrové maso, výrobkům z nepasterizovaného mléka a tepelně neopracovaným vejcím (kvůli riziku nákazy bakterií Listeria monocytogenes, ta se totiž dokáže dostat přes placentu k plodu, a může tak způsobit vážné vývojové vady až potrat), konkrétně se jedná zejména o lahůdkářské předem balené saláty, plísňové zrající sýry, brynzu a parmazán;
  • vyhnout se nadměrné konzumaci mořských řas z důvodu vysokého obsahu jodu;
  • pít dostatek neslazených tekutin, ideálně vody.

 

Pokud dodržujeme výše zmíněné zásady pestré stravy, je potřeba v těhotenství zvýšit pouze celkový energetický příjem cca o 300 kcal/den, a to vzhledem ke všem změnám, kterými naše tělo prochází. Tedy, opravdu zde neplatí pravidlo jíst za dva.

 

Pokud jste v prvním trimestru a nejste schopny přijmout dostatek živin vzhledem k nevolnostem, nic si z toho nedělejte. Tělo dokáže do určité míry čerpat ze zásob. Důležité je přijmout alespoň něco, tzn. když vám dělá dobře zmrzlina, dejte si zmrzlinu. Mě zachraňovalo studené ovoce (zejména blumy a meloun) a vývary. Pokud vám bývá opravdu nevolno, poraďte se se svým lékařem, může vám předepsat například hořčík vhodný přímo pro těhotné. Ten od Terranovy se pro těhotné ženy nedoporučuje z důvodu, že nikdy nebyl na těhotných ženách testován a také vzhledem k obsahu některých bylinek.

 

IMG_6033 A ig

 

Mikronutrienty v těhotenství

Pokud tedy dodržujeme výše zmíněné zásady pestré stravy, není nezbytně nutné kromě kyseliny listové přijímat jiné výživové doplňky stravy. U žen, které jsou veganky, je pak nutné brát navíc ještě vitamin B12 a také si hlídat hladinu všech potřebných látek pomocí laboratorních testů. Pokud však trpíte nevolnostmi a nezvládáte přijímat veškeré živiny, zvolte kombinovaný přípravek pro těhotné ženy. K těm s nejlepším složením patří jednoznačně Prenatal multivitamin complex od Terranovy. Spousta žen totiž trpí např. nedostatkem železa, ale i jinými deficity ve výživě.

 

55

 

Prenatal multivitamin complex obsahuje:

Aktivní formu kyseliny listové (metylfolátu)

Její doporučená denní dávka pro těhotné je 400–800 mikrogramů na den. Její užívání:

 

- snižuje riziko vad neurální trubice plodu až o 70 %;

- snižuje riziko autismu až o 30 %;

- snižuje riziko nízké porodní váhy novorozence;

- má příznivý vliv na růst a vývoj plodu.

 

Kyselina listová je formou vitaminu B9. Aby se listová kyselina stala metabolicky aktivní, musí být aktivována. Podle některých studií má každá druhá žena mutaci genu MTHFR (enzym, který katalyzuje přeměnu kyseliny listové na její aktivní formu), což znamená, že její tělo není schopné kyselinu listovou na tuto formu přeměnit. Užívání kyseliny listové ve formě metylfolátu je proto efektivnější.

 

Přirozeně můžeme kyselinu listovou najít v listové zelenině. Dobrými zdroji jsou i kvasnice a z živočišných produktů třeba játra.

 

Kyselinu listovou je vhodné suplementovat již 3 měsíce před plánovaným otěhotněním, následně během celého těhotenství i kojení.

 

Těhotenský olej je hlavní pomocník všech maminek, které se obávají strijí. Pokožku masírujte ještě mokrou.

Těhotenský olej je hlavní pomocník všech maminek, které se obávají strijí. Pokožku masírujte ještě mokrou.

Železo ve formě bisglycinátu

Tento typ železa je pro tělo lépe vstřebatelný a nezpůsobuje trávicí obtíže. Je nepostradatelné pro řadu metabolických procesů, včetně transportu kyslíku, DNA syntézu a transport elektronů. Jeho doporučená denní dávka je 30 mg, potřeba v těhotenství je pak dvojnásobná. Jeho funkcí je novotvorba erytrocytů, navíc je důležité pro potřeby plodu a placenty. Transportuje se skrz placentu, nejvíce pak posledních 10 týdnů těhotenství.

 

Až 50 % těhotných žen má nedostatečný příjem železa.

 

Vitamin D3

Vitaminu D3 je většinou v našem zeměpisném pásmu nedostatek nejen u těhotných žen. Jeho doporučená denní dávka je 10–20 mikrogramů. Důsledkem nedostatečného příjmu vitaminu D3 v těhotenství je:

 

- porucha vývoje kostí až křivice;

- vyšší riziko císařského řezu a předčasného porodu;

- nízká porodní hmotnost novorozence;

- astma a plicní infekce;

- preeklampsie;

- gestační diabetes.

 

Vápník

U těhotných žen dochází ke zvýšené absorpci vápníku ze střev, proto není nutné jeho příjem navyšovat oproti ostatní populaci. Nejvhodnějším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, protože u rostlinných produktů je vzhledem k obsaženým antinutričním látkám snížená vstřebatelnost vápníku. Doporučená denní dávka je přibližně 1 gram.

 

Nedostatek vápníku vede k:

 

- preeklampsii – nízká hladina vede k produkci parathormonu a následné vazokonstrikci;

- osteoporóze matky.

 

Pro správné vstřebávání vápníku je nutný dostatečný příjem vitaminu D3.

 

Jód

Podporuje správný vývoj mozku a nervové soustavy a růst nervových buněk. Jeho nedostatek vede například i k nižšímu IQ plodu. Naštěstí se s jeho nedostatkem v našich podmínkách nesetkáváme.

 

Kombinace těchto dvou přípravků poskytuje pokožce dostatečnou výživu a pružnost.

Rakytníkové mléko skvěle doplňuje Těhotenský olej. Kombinace těchto dvou přípravků poskytuje pokožce dostatečnou výživu a pružnost.

 

 

DHA omega 3 mastné kyseliny

Přispívají k normálnímu vývoji mozku. Vhodným přírodním zdrojem jsou ryby a rostlinné oleje (př. lněný, řepkový). EPA a DHA mastné kyseliny je vhodné užívat i během kojení.

 

Vitamin B12

Ve formě methylcobalaminu, který je vhodný doplňovat u veganů.

 

Terranova Prenatal multivitamin complex najdete ZDE.

 

Ve třetím trimestru stačí doplňovat pouze kyselinu listovou ve formě metylfolátu. Není doporučeno v tomto období přijímat nadbytek doplňků stravy nebo bílkovin z důvodu vyšší porodní váhy novorozence. Nicméně se vždy raději poraďte se svým ošetřujícím lékařem, který zná váš zdravotní stav. Každá z nás je totiž individuální, má jiné potřeby a také jiný průběh těhotenství.

 

IMG_6037 A 2

 

Stejně jako všude jinde, i u těhotenství platí pravidlo – všeho s mírou. :)

Vaše Natálie

 

O autorce: Natálie Růžičková je studentkou magisterského oboru Nutriční terapie na Zemědělské univerzitě. Dlouhodobě pracuje v Greenwave a brzy se stane maminkou. Zdravý životní styl není jen její budoucí zaměstnání, ale také koníček, takže se jí nebojte na cokoliv  zeptat.

Natálie pečuje o své bříško Weleda pěstícím olejem a Raykytníkovým mlékem. Děkujeme, jí za článek i za to, že jsme ji mohly vyfotit.

 

Všechny přípravky z článku najdete na www.greenwave v sekci Těhotenství.

Jít na Greenwave omrknout produkty z článku: ZDE 

Views – 3155

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages