Greenwave's Blog

Oleje podle typu pleti

Březen 1, 2016
Posted by Greenwave

Určitě jste již mnohokrát slyšeli o tom, že rostlinnými oleji můžete mazat nejen tělo, ale i pokožku obličeje. Možná oleje i pravidelně používáte. Pokud jste ale olej ještě nevyzkoušeli a bojíte se, že by pro vás byl příliš mastný, následující průvodce by vám mohl pomoci v rozhodování, který si vybrat.

 

 

Vybrat správný druh oleje je nejdůležitější a možná také nejkomplikovanější krok. V dnešní době totiž můžete vybírat z ohromného množství kvalitních rostlinných olejů, avšak ne všechny se na pokožku obličeje hodí. Například velice oblíbený kokosový olej může stav pleti hodně zhoršit, protože velké většině lidí ucpává póry. Problematický může být i olej olivový. Vždy ale platí, že oleje je dobré nejprve vyzkoušet a po nějaké době si udělat vlastní obrázek o tom, jak nám který olej vyhovuje. Pokud ale nechcete experimentovat, u následujících olejů můžete mít jistotu, že vaší pleti rozhodně neuškodí:

 

1. Arganový olej

Arganový olej je poměrně hutný a hodí se zejména na zralou, suchou a citlivou pleť.  Výrazně podporuje elasticitu pleti, zpomaluje stárnutí pokožky a má hojivé účinky. Využívá se i při léčbě ekzémů a lupenky. Má vysoký obsah vitaminu E, karotenů a fytosterolů,  takže podporuje přirozenou regeneraci pleti. Ne každému je ale příjemná jeho vůně.

 

2. Jojobový olej

Jojobový olej má jednu velkou výhodu – podobá se přirozené ochranné vrstvě pokožky, takže se hodí takřka pro všechny typy pleti. Jeho používání doporučuji zejména v zimě, protože se přece jen jedná o vosk a je tedy trochu mastnější. Přesto se ale dobře vsakuje a pokožka je po něm krásně hebká. Pokud máte mastnější pleť, můžete ho smíchat s lehčím olejem. Ale ani čistý jojobový olej mastnou pleť nezatíží.

 

3. Olej z meruňkových jader

Meruňkový olej je poměrně lehký a hodí se na mírně suchou, citlivou či smíšenou pleť. Velice rychle se vstřebává a nezanechává mastný povlak. Obsahuje vitaminy A a E, které pleť chrání před volnými radikály. Navíc má nádhernou marcipánovou vůni.

 

4. Mandlový olej

Když vám jen tak ledajaký olej nevyhovuje, mandlový bude sázka na jistotu. Má zklidňující účinky a hodí se i na aknózní pokožku. Stejně dobře ale účinkuje i na velice suchou pleť. Mandlový olej je neutrální a snadno se míchá s jinými rostlinnými oleji. 

 

5. Pupalkový olej

Jemný pupalkový olej se hojně využívá při výrobě pečujících přípravků pro zralou pleť. Díky obsahu kyseliny gama-linolenové se ale skvěle hodí i na ošetření ekzematické pleti či při výskytu lupenky. Ideální péče i pro velice suchou a unavenou pleť. 

 

6. Olej z oříšku Inků

Velice lehký olej z oříšku Inků se svěží hráškovou vůní pleť nezatěžuje ani ve velkém horku, takže ho využijete zejména v létě. Rychle se vstřebává a vyhovuje i mastné pleti. Dostatečně vyživuje i pleť suchou, takže se jedná o velice všestranný olej.

 

7. Šípkový olej

Šípkový olej ze získává lisováním semen šípků plané růže a má silné regenerační účinky. Výborně se hodí na suchou a zralou pleť, ale pokud vás kdysi trápilo akné a zůstaly vám po něm jizvičky, vsaďte právě na tento olej. Hojí dokonce i staré zbytnělé jizvy. Je bohatý na důležité minerály a předchází tvorbě vrásek.

 

8. Olej z hroznových jader

Jestliže je vaše pleť opravdu mastná, s hroznovým olejem nešlápnete vedle. Tento olej se dá považovat téměř za suchý, protože se vstřebává mrknutím oka. Hodí se i na ředění hutnějších olejů, takže si v zimě můžete připravit pečující směs na míru.

 

Ať už si vyberete jakýkoliv olej, nezapomeňte na základní pravidlo: všechny oleje se musí aplikovat na mírně navlhčenou pleť, jinak do ní dostatečně neproniknou a po nějaké době by se mohly objevovat pocity suchosti. Proto si před použitím oleje obličej jemně pokropte pleťovým tonikem či květovou vodou a až po té vklepejte pár kapek oleje.

 

Mějte se krásně!

 

Sára

 

 

 

 

 

Views – 2509

Štítky:,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages