Recept na skvělou dýňovou polévku s kurkumou
Pokud máte doma uskladněné dýně Hokkaido, nastal ten správný čas na jejich zpracování. Po Vánocích se většinou začínají kazit i ve sklepě. Vyzkoušet můžete náš inovovaný recept na zdravou dýňovou polévku s kurkumou.
PROČ JSOU DÝNĚ ZDRAVÉ
Dýně Hokkaido je oranžová koule plná vitamínů a minerálů. Obsahuje:
- betakaroten a alfakaroten
- lutein a zeaxantin pro zdravé oči
- vitamíny A,B1, B2, B3
- hořčík
- železo
- draslík (o 30% více než banán!)
Dýně se doporučuje při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Jelikož má vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku, vyrovnává rovnováhu vody v těle, pomáhá udržovat zdravé srdce a skvěle působí proti svalovým křečím. Dýňová dužina je skvělým doplňkem stravy při srdečních a ledvinových problémech. Dokáže na sebe vázat toxiny, které rozpouští a vylučuje je z těla. Dužina má močopudné a žlučopudné účinky, což je také velmi důležité. A hlavně – dýně Hokkaido vám dodá spoustu energie!
INGREDIENCE
- 2 lžíce másla nebo zdravějšího kokosového oleje
- 1 menší dýně Hokkaido
- 1 větší mrkev
- 1 větší brambor
- zeleninový nebo krůtí vývar – asi 1-2 l (případně bio bujón například zn. Würzel)
- šťáva 1 bio citrónu
- zelená petrželka, sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení
- 1 vrchovatá lžička kurkumy
- mix opražených semínek a kapka dýňového oleje na ozdobení
Dýni omyjte, vydlabejte semínka a rozkrájejte na menší kostky. Zbavte ošklivé kůry, pěknou můžete ponechat – má spoustu vitamínů. Očistěte i ostatní zeleninu a pokrájejte. Ve větším hrnci rozpusťte 2 lžíce másla nebo olivového oleje a přidejte dýni i zeleninu. Krátce osmahněte a zalijte připraveným zeleninovým vývarem, tak aby byla zelenina úplně pod vodou. Přidejte kurkumu a vařte pomalu do měkka. Až bude zelenina zcela měkká, přidejte citrónovou šťávu a dochuťte podle své chuti. Nakonec vše rozmixujte ponorným mixérem. Na talíři dozdobte na sucho opraženými semínky, nasekanou petrželkou, případně smetanou nebo dýňovým olejem.
Polévka je vhodná i pro malé děti cca od 9 měsíců. V případě, že budete vařit pro takto malé děti, vynechte sůl a koření.
Dobrou chuť!
Připravila Denisa
Views – 3911
Štítky:zdravé recepty, zelený restart