Letní fazolový salátek se zálivkou z Kokosového octa
Po delší tvůrčí (hlavně letní kompovací a blogovací) dovolené se vracím ke psaní. Ne, že bych nevařila, nekosmetikovala a nefotila, ale prostě jsem neměla čas o tom psát…Vzala jsem si trochu volna a místo sezení u počítače jsem cestovala, sbírala nápady, chutě, vůně a zážitky. Snad mi to odpustíte…
O to víc doufám, že vás potěší lehký letní recept na fazolkový salát se zálivkou z kokosového octa. Tenhle salát je lehký a šťavnatý a přitom si ho můžete dát i k obědu, protože vás výborně zasytí. Za což vděčí zejména fazolkám, kterým doma říkáme „černé oko“ – bílé asi 1 cm velké potvory . Dají se koupit v každé BIO prodejně cca za 40 Kč a chutnají opravdu lahodně. Podle mě ze všech luštěnin nejlíp
Jediný problém je, že je nejdřív musíte uvařit. Takže si připravte půl sáčku fazolí, vroucí osolenou vodu a vařte. Bohužel budete vařit asi cca 50 minut, a to když je předem namočíte (já máčím přes noc ve studené vodě). Ideální je papiňáček, který vám tenhle proces urychlí…
Každopádně než budou do měkka, můžete si připravit ostatní suroviny:
4 PORCE
- 2-3 velká masitá rajčata – nakrájejte na malé kostičky
- 3 jarní cibulky – nakrájejte na kolečka
- trochu bazalky a máty – nasekejte
- 2 hrsti opláchnutých listů Baby špenátu
- Měkký bílý nezrající sýr např.Feta (může být i kozí, nebo Balkánský)
Na zálivku:
- 3 polévkové lžíce olivového octa
- 2 polévkové lžíce Kokosového octa Nectar dream
- Pár kapek citrónové šťávy
- 1 kávová lžička Agave sirupu
- podle chuti jemné mořské soli (např.Khoysan)
Až se Vám fozolky uvaří a zchladnou, stačí smíchat se všemi přísadami kromě sýra a připravit si zálivku.
Zálivka je u tohoto salátu víc než důležitá, celkově ho dochutí a dodá mu šťávu. Proto musí být chuťově výraznější. Všechny ingredience dejte do misky a metličkou na těsto šlehejte než se vytvoří hustá medově zlatá zálivka, měla by být nakysle sladká. Vmíchejte do salátu a servírujte. Nakonec na salát rozdrobte bílý sýr Feta.
P.S. Tentokrát jde opravdu o zdravý recept, protože fazole jsou zásobárnou důležitých vitaminů a minerálů. Z minerálních látek obsahují velmi mnoho draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, jódu, trochu sodíku a železa. Jsou bohaté na riboflavin-B2, další vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vitamin E, C, provitamin A, karoten a niacin i tolik prospěšnou vlákninu. Fazole obsahují 24 až 30% kvalitních rostlinných bílkovin. Vysoký obsah aminokyselin, fytosterolů, flavonoidů a glykosidů pomáhají i zlepšovat náladu. Nemluvě o vitamínech a ntioxidantech obsažených rajčatech, cibuli a bylinkách To jen tak pro Luc…
A jeké saláty si v létě děláte vy? Už jste také vyzkoušeli kokosové octíky?
Hezké léto přeje
Denisa
Views – 1281