Greenwave's Blog

Boj s pásovým oparem a tipy na ty nejhojivější přírodní zázraky

Leden 12, 2020
Posted by Greenwave

Na úvod tohoto článku musím napsat, že mám obrovskou úctu k lidem, kteří trpí jakýmkoliv kožním onemocněním. A dvakrát takovou k těm, kteří trpí postižením kůže v obličeji. Soucítím s nimi, protože je to nejen obrovské utrpení, ale i dlouhodobý kurz sebeovládání. Na sociálních sítích vypadá všechno dokonale, ale není to tak. Ukazujeme se většinou jen, když jsme v kondici.

 

 

Ať už máte akné, rosaceu, dermatitidu, ekzém, nebo jiný kožní neduh, je to těžká psychosociální zátěž, a také zkouška osobnosti. Naštěstí jde pořád o postižení časově omezená, a ať tomu chcete věřit nebo ne, mohou se hodně zlepšit, nebo dokonce úplně zmizet. Takové popáleniny, vředy, jizvy bohužel úplně nezmizí nikdy. Je to horší, ale i tak se dá s kůží vždy něco dělat a přírodní přípravky vám v tom mohou hodně pomoci. Hlavně nezapomínejte, že máte nemoc kůže, a za tu se nemusíte stydět. Může se to stát komukoliv…

 

Bohužel jsem se o tom letos v prosinci musela na vlastní kůži (znovu) přesvědčit.

 

Vlivem dlouhodobého stresu v rodině, a taky kvůli přetížení v práci, mi po viróze s vysokými horečkami vyskočil pan opar. Těžko určit, jestli byl obyčejný nebo pásový, ale byl přes celé oko, v dutinách, zvenku na nose a v poslední fázi i na puse. Vysypal se přes noc, jako mávnutím nepříjemného kouzelného proutku. Takže když jsem se ráno probudila, byl všude. Nebylo to poprvé a nejspíš ani naposledy, ale něco tak extrémního mě naposledy potkalo před 20 lety.

 

Bolest a vědomí toho, že to v příštím týdnu bude hodně zlé, mě přivedly nejen do hysterie, ale i do ordinace (naštěstí skvělé) očařky. I když jsem věděla, že si hodně mohu pomoci sama, byla jsem nakonec ráda, že jsem tam zašla ještě to ráno.

 

Opar přes oko strašně bolí, v důsledku navíc může být dost nebezpečný. Pokud se vám z kůže dostane na rohovku (sliznici oka), můžete i oslepnout, a proto je potřeba nasadit vnitřně antivirotika a do oka speciální gel Virgan, který sliznici oka ochrání před virem. Během několika dnů se opar rozjede, v podkoží zasáhne lymfatický systém a nervy. Oko je tak opuchlé, že na něj nevidíte a jediné, co můžete dělat, je ležet v klidu a oko pár dní nenamáhat (ono to naštěstí člověka ani neláká). Asi 3 dny jsem jen spala a cpala do sebe lék Herpesin, homeopatikum Rhus Toxicodendron od Boiron CH9, B komplex (3 ks), Imunoglukany, Zinek a C vitamín. Mazala jsem a kapala jsem – opravdu jen preparáty, které mi doporučila lékařka.

 

Asi po 3 dnech se opar dostal do stádia příšerných hnisavých pupínků, ale méně bolel. Šíření se zastavilo a začala jsem tu potvoru vysušovat zinkovou Kojeneckou mastí od Weledy. Střídavě jsem 2-3 denně vařila odvar ze světlíku lékařského s heřmánkem a přikládala na oko studené obklady. Vše se začalo rychle lepšit. Po tom, co opadl nejhorší otok a pupínky se stávaly suchými, začalo všechno neskutečně svědět. Musela jsem začít střídavě mazat mastí s CBD od Hemptouch. Terapeutický balzám byl to jediné, co jsem v tu chvíli snesla. Věřím, že velmi pomohl tomu, že nemám žádné jizvy. Zinková mast totiž kůži vyhojí, ale přesuší, a to procesu taky úplně neprospívá. Asi 2 dny jsem tyto 2 přípravky střídala. Občas jsem si musela kápnout a přidat Virgan do oka, občas jsem přikládala obklady z Chrpového hydrolátu od Oshadi – mimochodem, tato voda nejlépe odstraní pocit svědění, a to je v této fázi důležité, protože jinak byste si oko neustále drápali.

 

6 dnů od začátku nemoci jsem šla na kontrolu k lékařce, která absolutně nechápala. Opar byl skoro pryč.

9. den jsem šla poprvé do práce. Otok byl pořád patrný, ale jizvy žádné. Člověk, který nevěděl, že jsem byla nemocná, si mohl myslet, že jsem po flámu. Podle lékařky jsem zkrátila dobu hojení o 2 týdny. Měla jsem radost, ale i tak mě hlava bolela ještě 3 týdny a únava taky přešla až po Vánocích.

 

Přidávám fotky bez filtru, abyste se mohli přesvědčit, že nic není tak hrozné, jak to může na začátku vypadat.  A taky proto, že občas někdo nepozná opar, a neví, jak toto léčit.

1. Den (foto nekvalitní z mobilu)

1. Den (foto nekvalitní z mobilu)

 

3. DEN - asi nejhorší fáze (2.-4. den)

3. DEN – asi nejhorší fáze (2.-4. den)

9. DEN - kůže je v pořádku, jen hodně přecitlivělá. Bolest hlavy, ucha, i oko. Nervy v těle podrážděné.

9. DEN – kůže je v pořádku, jen hodně přecitlivělá. Bolest hlavy, ucha, i oko. Nervy v těle podrážděné.

 

Proč vám to všechno píšu? Protože vám přírodní masti, balzámy, ale i masky a odvary mohou neskutečně zkrátit dobu hojení. A to nejen při pásovém oparu, ale i popáleninách, ekzémech, akné, jizvách, neštovicích a podobně. Odvary a výluhy si můžete udělat doma sami, ale masti je lepší koupit, aby v nich nebyly bakterie. Rozhodně to chce udržovat ruce i pokožku maximálně čisté. Vše desinfikujte. Určitě bych do otevřených ran nikdy nemazala domácí lektvary, protože si jimi můžete spíš ublížit. Pokud trpíte oparem nebo neštovicemi, nemoc je infekční a šíří se přenosem tekutiny z pupínků. Proto s nikým nesdílejte ručníky, oblečení ani ložní prádlo. Když jsou pupínky suché a nic z nich neteče, nemoc se již nebude šířit.

 

V případě infekcí a ran, které se nehojí, vždy udržujte vše sterilní a určitě neváhejte navštívit lékaře. To platí i o těžkém akné. Někdy se prostě antibiotikům nevyhnete. Je lepší začít s léčbou dřív, než později.

 

A tady je pár mých tipů pro vás:

 

1. Kojenecký krém WELEDA:

PUPÍNKY, OPARY, OPRUZENINY, hnisající ODŘENINY a silniční lišeje. Velmi známý a obyčejně podceňovaný přípravek proti opruzeninám. Obsahuje zinek, desinfikuje, vysušuje, hojí. Používejte ho kdekoliv potřebujete vysušit a zároveň antisepticky zakrýt. Nepoužívejte příliš dlouho.

 

2. HEMPTOUCH Terapeutický Balzám s CBD:

HOJENÍ POPÁLENINY, poleptání, EKZÉM, DERMATITIDU, SEBOREU, SUCHOU SVĚDIVOU kůži Drahý, ale nejlepší. Vyplatí se vám ho mít doma. Léčí skoro vše a zmírňuje svědění. Díky za studena lisovaným olejům, a hlavně kvalitnímu konopí, velmi účinně zklidňuje kůži. Ideálně ho vmasírujte do lehce vlhké pokožky. Neobsahuje éterické oleje, skvěle na něj reagují alergici.

 

Pokud máte AKNÉ vyzkoušejte další přípravky Hemptouch – budete nadšeni z Čisticí emulze i Balančního krému s CBD.

 

3. Martina Gebhardt ZIMNÍ BALZÁM:

JIZVY, POPÁLENINY, POPRASKANÉ RTY, OMRZLINY. Neskutečně příjemný balzám, který chrání pokožku dlouhé hodiny před vyschnutím, a to i v mrazu. Pokud máte čerstvé jizvy, můžete je s ním promazávat, budou v pohodě celý den.

 

DSC_0630

 

4. Dr.Hauschka ZKLIDŇUJÍCÍ MASKA (Soothing mask):

HYDRATACE JIZEV, ZKLIDNĚNÍ ZARUDLÉHO obličeje, ALERGICKÉ REAKCE, JIZVY PO AKNÉ i NEŠTOVICÍCH. Postižená pokožka má oslabené regenerační schopnosti. Pokud chcete, aby se vrátila do normálního stavu, nebyla rudá a podrážděná, musíte ji začít znovu hydratovat. Tahle maska vám v tom skvěle pomůže. Je to poklad a snesete ji i na přecitlivělých očních víčkách. Zbytky této blahodárné krémové masky stačí odstranit vlhkým tampónem. Tuto masku můžete požít i lokálně na postižená místa.

 

Pokud je pleť starší a suchá, můžete zkusit masku Krémovou – ta je extra hydratační a pečující, ale mně tolik nepomáhá proti zarudnutí.

 

5. CANNOR Elixír s CBD:

AKNÉ, ALERGIE, ROSACEA, DERMATITIDY. Lehký olejíček, který neucpává. Velmi rychle se vstřebává, protože obsahuje konopný, arganový a hroznový olej obohacený o CBD. Zklidňuje a vyhovuje všem, kteří potřebují „short list“ produkt pro svou reaktivní pokožku. Nanáší se na vlhko a je dobře snášen.

 

6. OBKLADY z hydrolátů:

Ideálně bez obsahu alkoholu. Což tedy většina u nás v obchodě není, protože nemáme prostor na lednici, kde bychom takové museli uchovávat. Obklad musí být vždy sterilní. To znamená sterilní vyvařená tkanina nebo gáza. Používá se studený, a jen 1x. Pak ho musíte vyhodit.

 

Levandule: zklidňuje, desinfikuje, pomáhá hojení ran, akné i popálenin všeho druhu.

 

Chrpa: zklidňuje a během chvilky zmírňuje svědění, ideální i pro oční obklady při alergických reakcích apod.

 

Manuka: desinfikuje a působí proti bakteriální infekci, opary, nehojící se rány apod.

 

Heřmánek pravý: urychluje hojení, vysušuje, působí antisepticky a zklidňuje, ideální na oční infekce, nehojící se ranky apod.

 

Růže damašská: urychluje hojení a regeneraci kůže, hydratuje a posiluje vaši duši. Suchá pokožka, svědění, hojení popálenin apod.

 

Obklady jsou velmi užitečná věc. Doma mám několik hydrolátů vždy po ruce.

 

7. OBKLADY z výluhů:

 

Odvar z bylin je vždy potřeba uvařit podle návodu. Používá se čerstvý a vychlazený, přecezený přes kávový filtr.

 

Přikládáme sterilní obklady z gázy a necháváme je působit jen 10 min a max 2 x denně. Bylin je spousta–  tady jsou ty, které mám zrovna doma.

 

Světlík lékařský: neskutečný pomocník při problémech s očima a jejich okolím, záněty spojivek, alergie, opary.

 

Heřmánek pravý: omývání ran, které potřebují vysušit, desinfekce a urychlení hojení.

 

Řapík: akné a záněty kůže, pupínky, kožní infekce a plísně. Přidat ho můžete i do koupele, ale musíte ho uvařit větší množství.

 

O dalších pomocníčcích z přírody zase příště a dejte vědět, jestli vám tenhle článek nějak pomohl. Když se budete chtít na něco zeptat, klidně pište na můj e-mail : denisa@greenwave.cz nebo direct do zpráv na Instagramu.

 

 

Vaše Denisa

 

Poznámka: Tento článek vychází pouze ze zkušeností autorky, která je certifikovanou kosmetičkou. Pokud máte vážný problém s vaší pokožkou, v první řadě navštivte odborného lékaře. Přírodní produkty pomáhají regeneraci a hojení, nenahrazují léčbu.

 

Views – 7076

Štítky:, ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages