Greenwave's Blog

Chia semínka: vzpruha pro váš organismus

Březen 25, 2017
Posted by Greenwave

Chia semínka jsou již dlouho na výslunní výživových poradců, možná nejen pro své účinky na lidské zdraví, ale proto, že je jejich využití tak snadné. Přípravu chia dezertu s mangovým pyré zvládne úplně každý a zaručeně vám bude chutnat, je totiž skvělý. Můžete ho snídat, svačit i obědvat :)

 

 

Chia semínka je dobré nechat nabobtnat alespoň 3 hodiny, ale ideálně přes noc. Dezert můžete připravit předem, v lednici vydrží až 2 dny.

 

INGREDIENCE:

300 g blílého bio jogurtu / nebo jakéhokoliv veganského jogurtu ALPRO

1 dl vody

3 lžíce BIO Chia semínek

1 větší hodně zralé mango a kapka agáve sirupu

 

Chia semínka dezert

 

POSTUP:

Smíchejte vodu, jogurt a chia semínka a ve směsi je nechte nabobtnat přes noc. Ráno rozmixujte dužinu oloupaného manga s trochou vody a kapkou agáve sirupu v blenderu nebo mixérem. Nakonec vše vrstvěte do sklenic podle libosti. Stěny sklenice můžete ozdobit tenkým plátkem kiwi, který na sklenici přilepíte před plněním.

 

PROČ JÍST CHIA SEMÍNKA?

Chia semínka byly již součástí stravy Aztéků. Sloužily jako zdroj rychlé energie bájných běžců.

Chia semínka obsahují velký podíl omega-3mastných kyselin, údajně dokonce více než semínka lněná. Tyto nenasycené mastné kyseliny si tělo neumí vytvořit a přijímá je jedině stravou. Dále obsahují důležitou kyselinu alfa-linolenovou. Ta má protizánětlivý účinek a pozitivní vliv na funkci téměř všech orgánů. Může preventivně působit proti vzniku degenerativních onemocnění.

 

Chia semínka

 

Zajímavou vlastností chia semínek je i to, jak na sebe dokáží vázat vodu. Při styku s tekutinou se kolem každého semínka vytvoří jakýsi gel (škrob) a objem semínek se znásobí. Tento gel je jakousi fyzickou bariérou mezi sacharidy a trávicími enzymy, které je rozkládají, což zpomaluje proces přeměny sacharidů na jednoduché cukry. Energie přijímáná potravou se tak uvolňuje postupně a tělo ji lépe využije. Chia semínka lze tedy, mimo jiné, doporučit při redukčních dietách.

 

Doporučená dávka pro denní konzumaci je cca 15g těchto semínek. Jednoduše řečeno 1-2 lžíce budou bohatě stačit. Při větší konzumaci se vystavujete nebezpečí ucpání střev, proto to nepřehánějte a jezte je vždy v nabobtnaném stavu. Uvidíte, kolik budete mít energie!

 

Krásný víkend přeje

Denisa

Views – 1923

3 thoughts on “Chia semínka: vzpruha pro váš organismus

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages