Chřest pro lepší zdraví i pleť
Nevěříte? Ale ano…Chřest, neboli „špargl“ je výhonek rostliny Asparagus. Teď na jaře je ho všude plno a může se zdát, že jde jen o módní gurmánskou specialitu, ale opak je pravdou. Chřest je plný antioxidantů, vitamínu C, E a kyseliny listové (derivát vitamínu B9). Navíc obsahuje cennou kyselinu asparagovou, která velmi silně podporuje okruh jater a ledvin. Proto způsobí zejména bílý chřest velmi močopudně a doslova vás vypláchne.
Chřest nemá téměř žádné kalorie a navíc ještě odplaví část cukrů a tuků, což velmi příznivě působí na pokožku. Celkově je vhodný pro jarní detoxikaci organismu a pro redukci váhy.
JAK HO VYUŽÍT v kuchyni
Zelený Chřest
Zelený Chřest mám mnohem radši. Jen se musí dát pozor, aby byl úplně čerstvý. Rozhodně nekupujte zvadlý. Stačí odkrojit oschlé konce (myšleno ty, kde byly výhonky odříznuty od rostliny) a můžete s ním pracovat. Dá se jíst i syrový, jinak je výborný jako příloha, nebo základ salátu. Stačí dát do studené osolené vody a povařit 3-4 minuty. Často vařím i špagety s chřestem a parmezánem – vynikající a jednoduché jídlo. V poslední době jsem si oblíbila saláty se zeleným chřestem – jako rychlá večeře jsou super.
Bílý Chřest
Tento typ se hodí spíš pro tepelné zpracování. Jeho koupě bývá sázka do loterie. Někdy je hodně dřevnatý a to už není ono. Hlavně musíte odkrojit větší část a pak ho oloupat škrabkou. Nejlepší a nejjemnější jsou špičky. Takto očištěný se vaří ve slané vodě a je dobrý s bramborem třeba jen politý máslem nebo holandskou omáčkou, ale nejčastěji z něj vařím krémovou polévku.
Jarní salát s chřestem a ředkvičkami
Osvěžující, veganský a lehký…
Na 4 porce:
Balíček českého zeleného chřestu (3 minuty povařeného a vychladlého)
5 na plátky nakrájených opečených brambor (třeba od včerejší večeře )
balíček ředkviček
1 kus Pak choi zelí
3 jarní cibulky
čerstvý kopr
sůl, pepř, olivový olej, šťáva z jednoho citrónu
Bramborový salát se zeleným chřestem a křepelčími vejci
Na 4 porce:
1 balení čerstvého zeleného chřestu (asi půl Kg)
4 uvařené brambory (nejlépe ranné ve slupce)
1 malá červená cibulka
12 křepelčích vajíček
……………………………………………………………………….
Očištěný a omytý chřest povařte asi 3 až 4 minuty ve slané vodě, slijte a hned propláchněte hodně ledovou vodou (jinak by ztratil svou čerstvě zelenou barvu). Mezi tím než chřest okape, nakrájejte brambory a cibulku na kolečka a uvařte křepelčí vajíčka (stačí jim 3 minuty a mimochodem jsou také velmi zdravá). Až se uvaří, oloupejte je a nakrájejte chřest cca na třetiny. Vše navrstvěte na talíř, osolte, opepřete a pokapejte olivový olejem nebo vašim oblíbeným dresingem.
Salát můžete podávat studený, ale podle mě chutná nejlépe vlažný.
A co vy, jak jste na tom s chřestem? Máte nějaký oblíbený recept?
Krásné jaro vám všem
Denisa
Views – 2128
Štítky:zdravé recepty