Greenwave's Blog

Cordyceps: zlato čínské medicíny

Únor 4, 2017
Posted by Greenwave

Cordyceps Sinensis, známá také jako housenice čínská, je zvláštní houba, kterou najdeme jen na několika málo místech naší planety. Roste v extrémních podmínkách bez přístupu světla a kyslíku, díky čemuž má unikátní složení plné blahodárných látek. Proč bychom ji měli zejména v zimním období zařadit do jídelníčku?

 

Pravá povaha této zvláštní houby není příliš vábná – jedná se totiž o cizopasníka, jehož spóry napadají hmyz, který se postupně proměňuje v rostlinu samotnou. Čínská medicína však housenici považuje za naprosto neocenitelnou a nepostradatelnou a jejích účinků využívá již přes 1200 let! V posledních letech se tato houba dostala do i do hledáčku západní medicíny a rozhodně se není čemu divit.

 

Housenice, stejně jako jiné vzácné houby, obsahuje glukany, které mají příznivý efekt na náš imunitní systém. Navíc obsahuje přírodní antibiotikum cordycepin, které nepoškozuje střevní mikroflóru, ale velice účinně ničí jen ty bakterie, které nám škodí. Cordyceps lze využít i při léčbě virových onemocnění, jelikož celkově posiluje organismus, dodává tělu potřebnou energii a výrazně urychluje léčbu. Já osobně nedám na Cordyceps během zimního období dopustit, obzvlášť když začne řádit chřipka a kašel. Díky pravidelnému užívání si na vás chřipka ani jiné nepříjemnosti nepřijdou a uvidíte, že se budete potýkat maximálně s mírným škrábáním v krku, se kterým hravě zatočí zázvorový čaj.

 

Tuto houbu v zimě oceníte také z toho důvodu, že na rozdíl od zelených potravin zahřívá a posiluje činnost ledvin. Právě ledviny jsou v zimě obzvlášť oslabené, s čímž souvisí i ztráta energie, velká únava a slabost. Čínská medicína využívá Cordyceps i pro léčbu depresí, úzkostných stavů a nespavosti. Během zimy nás také často trápí potíže s dýchacími cestami, a to nejen kvůli chladnému vzduchu, ale zejména kvůli nekončící inverzi. Housenice se používá i při léčbě dolních cest dýchacích, takže ji naše plíce jistě ocení.

 

Cordyceps Puntura

 

Pozitivními účinky housenice se v posledních několika letech zabývalo mnoho studií, které její pozitivní účinky potvrzují. Velmi podrobně se této houbě na zoubek podívali například Jia-Shi Zhu, Georges M. Halpern a Kenneth Jones ve studii „The Scientific rediscovery of a precious ancient Chinese herbal regimen: Cordyceps sinensis“ z roku 1998. Shrnuli veškeré dostupné vědecké údaje o této houbě a došli k závěru, že Cordyceps Sinensis má prokazatelně pozitivní vliv na buňky, které chrání před oxidačním stresem, zmírňuje únavu, nevolnost, pocit chladu a studených končetin, celkově posiluje plíce, ledviny, kardiovaskulární systém, játra, libido, snižuje cholesterol a krevní cukr, podporuje cirkulaci krve v orgánech a pomáhá pacientům, kteří podstupují chemoterapii a ozařování, aby se s touto invazivní léčbou jejich organismus lépe vypořádal.

 

Je tedy vidět, že Cordyceps můžeme používat téměř na každý neduh. Rozhodně ho doporučuji při rekonvalescenci po delší nemoci, ale i jako výbornou prevenci nejen proti chřipce. Udrží nás totiž na nohou, když to nejvíce potřebujeme. My máme vyzkoušený Cordyceps značky Puntura, který máme nyní v akci za 710Kč. Při preventivím užívání stačí dvě kapsle denně, pokud ale řešíte nějaký zdravotní problém, můžete dávkování individuálně zvýšit. Vždy je ale dobré poradit se s odborníkem na čínskou medicínu, který vám doporučí ideální dávkování.

 

Co vy a tato zázračná houba? Máte s ní nějaké osobní zkušenosti? Pokud ano, budeme rádi, když se s námi podělíte v komentářích! :)

Pohodovou zimu přeje

Sára

Views – 2108

Štítky:, ,

2 thoughts on “Cordyceps: zlato čínské medicíny

  • Blanka J. napsal:

    Cordyceps Puntura jsem užívala 3 měsíce v kuse podle rady. Po této době jsem se zbavila únavy, která mě provází několik let a se kterou mi doktoři něuměli poradit. Zároveň se úplně ztratily opakované záněty moč. cest, které i po antibiotikách se vracely a odezněly i migrény.Teď jsem na udržovacích dávkách a je mi lépe. Blanka.J.Praha

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages