Greenwave's Blog

Demeter aneb Přírodnější už to být nemůže | Část I.

Červenec 30, 2019
Posted by Greenwave

I když se přírodními cykly a návazností na ně v pěstitelství a zemědělství řídily již pohanské národy, pojem „biodynamické zemědělství“ je poměrně nový, respektive pochází z 20. století. Váže se přímo k certifikátu Demeter, založeného roku 1928 v Německu.

 

Pravidla biodynamického zemědělství „hodil na papír“ zakladatel Demeteru Rudolf Steiner. V poválečných 50. letech byl založen v Darmstadtu Institut biodynamického zemědělství. Dnes spadá pod Demeter přes 5000 farmářů, kteří praktikují principy biodynamického zemědělství po celém světě.

 

Striktní podmínky nejen pro výrobce kosmetiky

 

Demeter je nejpřísnější bio certifikát, který může firma produkující bio kosmetiku, čisticí prostředky či potraviny vůbec obdržet. Ukládá farmářům velmi striktní podmínky, které musí dodržovat. Jsou založené na absolutní čistotě a respektu kosmických cyklů roku. To znamená, že musí respektovat přirozený cyklus růstu rostlin v závislosti na ročních obdobích a fázích měsíce. Cílem certifikace Demeter je přivést na trh kosmetiku, která se skládá z přírodních produktů přínosných pro zdraví lidské pokožky, a jejíž získávání a zpracování nezatěžuje životní prostředí nepříznivými dopady.

 

růže demeter

foto Primaveralife GmbH

Tyto produkty nebo suroviny, z kterých jsou vyrobeny, musí pocházet v co největším možném množství z biodynamického zemědělství. Certifikát Demeter může získat výrobce kosmetiky, který dodržuje standardy společnosti Demeter. Suroviny, jež jsou používány v jeho výrobku, musí splňovat lokální i evropské normy pro certifikaci bio potravin, kosmetiky i živočišné a rostlinné výroby. Ale také přísně dané postupy při jejich zpracování.

 

Pokud nemá výrobce vlastní zázemí pro pěstitelskou nebo chovatelskou činnost (což je u Demeteru preferovaná cesta, která zajišťuje samostatnost, soběstačnost a dobrou surovinovou udržitelnost), musí shánět suroviny od certifikovaných farmářů nejméně v bio kvalitě, nejlépe však v biodynamické s Demeter certifikátem. Při výrobě se musí vyhnout jakékoli kontaminaci produktu a zachovat jedinečné vlastnosti látek vycházejících z biodynamického nebo ekologického zemědělství. Výrobce dále musí využívat přirozené procesy likvidace odpadu vzniklého z výroby (např. kompostování) a žádný z výrobních procesů nesmí způsobit kontaminaci půdy, vody nebo dalších částí životního prostředí. To se týká také obalové použité techniky.

 

U pěstování rostlin pro výrobu produktů, certifikovaných Demeterem jsou zakázány průmyslová a GMO hnojiva, antibiotika a chemické postřiky. Existuje přímo definovaný seznam povrchově aktivních látek, jiné se v Demeter certifikované kosmetice nesmí používat. Kontroly jakosti produktů se provádí každý rok a certifikát může být držiteli kdykoli odebrán. Certifikát je jištěný smlouvou o důvěře, pokud ji nemá výrobce platnou, nesmí ho používat. Společnost Demeter se proti zneužití brání pomocí právních prostředků.

 

Zakázané přísady a pomocné nebo doplňkové látky: rozpouštědla, minerální oleje a látky z nich získávané. Benzen, hexan, proplyenglykol, butylenglykol, EDTA, chelatační činidla a jejich soli, parafín, parfemační složky. Suroviny živočišného původu z mrtvých zvířat (loje, živočišný kolagen) nebo živé buňky. Konečný produkt nesmí být testovaný na zvířatech, a to v jakémkoli stupni jeho výrobního procesu.

Primavera Martina Gebhardt demeter

 

Jak Demeter získat a nepustit

 

Mezinárodní standardy Demeter existují od roku 1992 a dále se rozšiřují podle momentální potřeby. Obsahují pravidla zpracování potravin a kosmetiky, ale také textilních materiálů, jejich skladování, balení a označování. U certifikátu Demeter musí jeho zájemce splňovat nejen dvě zásadní normy EU a případně doplňkové bio normy své domovské země, ale také speciální požadavky Demeteru. I když jiné certifikáty např. Eco-Cert mají své normy vypracované velmi precizně, mají pouze jednu úroveň certifikace. U Demeteru jsou úrovně tři podle procentuálního zastoupení surovin, pocházejících z biodynamického zemědělství.

 

1. Nejvyšší standard hodnocení: produkty složené z minimálně 95 % certifikovaných ekologických složek a 90 % surovin z biodynamického zemědělství, ty získají Demeter certifikát a mohou používat naplno logo Demeter.

 

2. Druhé nejlepší hodnocení a právo užívat logo Demeter s poznámkou: v přechodu na Demeter mají výrobky splňující v obsahu minimálně 95 % certifikovaných ekologických složek a minimálně 66 % složek z biodynamického zemědělství.

 

3. Třetí a nejmírnější hodnocení mají bio produkty s obsahem minimálně 95 % složek z ekologického zemědělství a minimálně 10 % z biodynamického zemědělství. Ty mohou u složek, které splňují kritérium, uvádět poznámku „složka Demeter“.

 

Na výrobku musí být jasně uvedeno, že pochází z biodynamického zemědělství. Zájemce o plnou certifikaci musí splňovat podmínku, že firma používá nejméně 12 měsíců postupy v souladu s nařízeními o biodynamickém zemědělství. Předtím musel podstoupit přechod na bio zemědělství, který podle norem EU trvá dva roky, podle např. ECO-CERTU 3 roky. Všeobecně se doporučuje spíše tato delší doba, aby byla jistota, že se půda dostatečně obrodila a vzpamatovala z průmyslových chemikálií.

 

Nejvíce je kladen důraz na povzbuzení výrobců a pěstitelů k použití vlastních zdrojů hnojiv, vzešlých z chovů dobytka anebo kompostování. Povoleny jsou hnůj, močůvka, organické odpady ze sklizně, kejda, sláma. Pokud nemá pěstitel vlastní živočišnou výrobu, může jmenované koupit od druhé strany, která ekologicky farmaří. Pěstitel nebo chovatel může použít také řasy, řeziny, kůry a dřevitý odpad, neprošly-li kontaminací fungicidy či insekticidy a popel z chemicky neošetřeného dřeva, rašelinu bez syntetických přísad, ricinový šrot. Kromě těchto látek lze používat také minerální hnojiva, která musí mít jasně popsané složení, jílové moučky (benolit), chlorid vápenatý (CaCl2), moučku a extrakty z mořských řas. K desinfekci je povolené vápno. Výjimky lze získat jen po dohodě a po posouzení výsledků rozborů půdy.

 

Znáte certifikát Demeter? A koukáte při výběru kosmetiky na to, z jakého zdroje pochází?

Krásné léto přeje

Pavlína Klaudová

Views – 1952

Štítky:, , , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages