Greenwave's Blog

Ekologická domácnost: mytí nádobí

Srpen 1, 2016
Posted by Greenwave

V minulém článku o ekologické domácnosti jsme se podívali na zoubek praní prádla. Jenže jedna činnost je mnohem důležitější, protože se s ní musíme, ať chceme či nechceme, vypořádávat každý den. Řeč je o mytí nádobí. Fungují ekologické prostředky na mytí nádobí stejně dobře jako ty klasické?

 

Ať už máme doma myčku, nebo myjeme nádobí pěkně postaru ručně, rozhodně tato činnost nepatří mezi oblíbené. Nádobí se hromadí téměř zázračnou rychlostí a člověk se nestačí divit, kolik skleniček, talířů a příborů umaže za jeden den. Při ručním mytí nádobí se tak dostáváme do styku s mycím prostředkem klidně i několikrát denně a do našeho životního prostředí se dostane nemalé množství látek, které daný přípravek obsahuje.

 

S myčkou je to o poznání jednodušší – nádobí stačí jen pečlivě naskládat dovnitř a technologie udělá špinavou práci za nás. Myčka má to výhodu, že ušetří značné množství vody, takže je v tomto ohledu ekologičtější. Avšak na ekologičnosti jí značně ubírají tablety a jiné mycí prostředky do myčky. Velkým problémem je vysoký obsah fosfátů. Ty se společně s odpadní vodou dostanou do vodních toků, kde se kvůli nim snadno množí nebezpečné mikroorganismy. Další látky, které mohou tablety a jiné mycí prostředky do myčky obsahovat, jsou například polykarbonáty, které škodí vodním živočichům. Špatné je to i s běžnými leštidly do myčky, které obsahují optické zjasňovače, chlor a další škodlivé látky. V dnešní době však existuje spousta variant ekologických prášků a tablet do myčky, které jsou vyrobeny na rostlinné a minerální bázi a jsou naprosto rozložitelné. Obsahují bělidla na bázi kyslíku a jedlé sody, vápenec, písek, zeolit, škrob a místo syntetické parfemace éterické oleje. Šetrná leštidla do myčky obsahují spíše kyselinu citronovou, ale velmi dobrou službu vám udělá i obyčejný ocet. Pokud chcete vyzkoušet sílu ekologických prostředků pro svou myčku, doporučujeme novinku od Almawinu: Dárkový set pro myčku, ve kterém najdete vše potřebné :-) .

 

IMG_0268

 

Pokud myjete nádobí v ruce, měli byste mycí prostředky vybírat s ohledem nejen na životní prostředí, ale i s ohledem na vaší pokožku. Velmi populární gely na nádobí totiž obsahují agresivní látky, které sice vytvoří dokonale hustou pěnu z jedné kapky a také perfektně smyjí každý mastný flek, ale pokožka rukou při mytí opravdu trpí. Dokonce i gely na nádobí s označením sensitive obsahují látku Methylisothiazolinone, která je silně dráždivá a způsobuje alergické reakce, dokonce je podezřelá z neurotoxicity. Navíc se všechny obsažené látky odpadem opět dostanou přímo do přírody, kde páchají další škody. Ekologické gely na nádobí naštěstí obsahují pouze pěnidla na rostlinné bázi, která jsou však dostatečně silná na to, aby si poradila s běžnou nečistotou. Pokud je nádobí hodně znečištěné, bude potřeba ho nějakou dobu odmočit, aby šly nečistoty lépe smýt. Případně můžete použít jedlou sodu, která si se silným znečištěním také velice dobře poradí. O příjemnou vůni se pak opět postarají éterické oleje, které nedráždí pokožku ani sliznice. Výborné mycí schopnosti mají gely na nádobí Sonett a skvěle fungují i ty od Almawinu. Při jejich používání se nemusíte bát podráždění pokožky a můžete mít naprosto čisté svědomí, protože jsou 100% odbouratelné.

 

A jak myjete nádobí vy? Také nedáte dopustit na ekologické prostředky?

 

Krásné léto přeje

Sára

Views – 2311

Štítky:

2 thoughts on “Ekologická domácnost: mytí nádobí

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages