Greenwave's Blog

Éterické oleje, které vás v létě osvěží

Srpen 1, 2017
Posted by Greenwave

První srpnový týden nám zatím dává pěkné zabrat, co se vysokých teplot týče. Předpověď hlásí tropy až do soboty, takže se musíme vybavit něčím, co nás ve vedrech zachrání. My sázíme hlavně na éterické oleje!

 

Pořádný pitný režim, studená sprcha, led v každém nápoji, zmrzlina – ano, to jsou nepochybně řešení, ke kterým se v horkém letním počasí obracíme. Jenže zmrzlina osvěží jen na chvíli, sotva vylezeme ze sprchy, je nám horko a pití studené vody také příliš neosvěžuje. Éterické oleje, to je jiná. Když je kápneme do difuzéru, aromalampy nebo na nějaký šperk, který můžeme nosit celý den při sobě, jejich ochlazující efekt je mnohem intenzivnější a dlouhodobější. A jaké éterické oleje patří do naší výzbroje proti tropickým teplotám?

 

MÁTA PEPRNÁ

Máta peprná asi nikoho nepřekvapí, protože jejích osvěžujících účinků v létě využíváme zejména v různých nápojích. I mátový čaj vás dokáže pořádně ochladit, ale pokud si neumíte představit, že byste ve čtyřicetistupňovém vedru pili něco teplého, využijte účinků éterického oleje z máty. Už samotné vdechování vás příjemně zchladí, máta navíc skvěle účinkuje proti nevolnosti a bolesti hlavy, takže vám pomůže i v případě, že jste strávili příliš času na sluníčku. Náš osvědčený trik na extra rychlé zchlazení a hlavně na dodání energie je následující: do dlaně si nastříkejte trochu květové vody z máty peprné Primavera, kápněte do ní jednu kapku mátového éterického oleje, rozetřete a dlaně přiložte na zátylek. Příval svěží energie ucítíte okamžitě. Květovou vodu z máty doporučujeme mít v létě stále po ruce – na rozdíl od éterického oleje ji totiž můžete aplikovat přímo na pokožku, klidně i na obličej.

 

éterický olej levandule

 

LEVANDULE

Dalším letním must have je éterický olej z levandule. Všichni víme, že levandule zklidňuje a pomáhá nám relaxovat. V létě ale můžeme využít právě i jejích ochlazujících účinků. Možná se to nezdá, ale je to tak. Levandule navíc skvěle ochlazuje i rozpálenou pokožku a zmírňuje začervenání, dokonce i spálení od sluníčka. Výborně působí i proti štípancům. Mně osobně se na svědivé štípance od komárů osvědčila kombinace naředěného jablečného octa, který míchám právě s pár kapkami levandule. Stejně jako v případě máty doporučujeme i květovou vodu z levandule, kterou můžete používat plošně na celé tělo. Éterický olej ale v tomto případě můžete aplikovat lokálně přímo na pokožku.

 

citron a máta

 

CITRON

Bez jednoho citrusového oleje se v létě opravdu neobejdu a je jím citron! Citronová vůně mě neskutečně pozitivně nakopává a hlavně OSVĚŽUJE. Představte si studenou vodu smíchanou s čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. S čerstvou mátou je to ještě lepší. Ale éterický olej z citronu mi přijde ve svých osvěžujících účincích ještě o kapku silnější. Navíc posiluje imunitu, což se nám v bláznivém letním počasí opravdu hodí. Já v difuzéru míchám citron s již zmíněnou mátou – vznikne tak opravdu krásná a pozitivní vůně plná svěží energie.

 

A co vy a letní aromaterapie? Na které éterické oleje nedáte dopustit v těchto horkých letních dnech vy?

Krásný srpen přeje

Sára

 

Views – 1715

Štítky:, , , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages