Greenwave's Blog

Hydrolát: velejemný pomocník

Květen 22, 2020
Posted by Greenwave

Hydroláty jsou skvělí aromaterapeutiční pomocníci, kteří se neztratí v žádné domácnosti. Při jejich výběru byste ale měli respektovat stejná pravidla, jako při výběru éterických olejů. Jak vlastně hydroláty fungují a podle čeho si vybrat ten správný?

 

CO JE to hydrolát?

Hydrolát (někdy také nazývaný květová voda) vzniká při parní destilaci rostlin – z páry, která zkapalní. Na rozdíl od éterických olejů obsahuje léčivé látky rozpustné ve vodě, ale jen nepatrné  množství éterických olejů z dané rostliny. Hydroláty poskytují jemné aroma účinky bez omezení.

 

Léčba hydroláty u nás není příliš známá, nebo rozhodně ne tak jako aromaterapie, která využívá sílu éterických olejů.  Jde o vnitřní užívání hydrolátů, které je bezpečné a kombinuje účinky fytoterapie a aromaterapie zároveň. Tato forma aromaterapie je bezpečná pro děti, těhotné ženy i kojící. Neovlivňuje účinky léků, které někteří z nás užívají.

 

JAK VYBRAT správný hydrolát

 

Pokud se bavíme o hydrolátech, je potřeba rozlišit dva druhy, které jsou na trhu. Hydroláty jako takové poměrně rychle podléhají zkáze, nejsou-li uskladněny v temnu a chladu. Proto jsou do nich často, jsou–li prodávány pro kosmetické použití, přimíchávány konzervanty (většinou je to alkohol, v množství 2-3 %, což je pro pleť neškodné). Ty pomohou uchovat hydrolát až jeden rok.

 

Pro léčbu hyroláty, kdy je užíváme vnitřně, vybíráme takové bez příměsí a v nejvyšší možné kvalitě. Tyto hydroláty jsou čerstvá surovina a musíte je po otevření skladovat v lednici. Ideální je teplota od 6 do 15°C. Čím dříve je spotřebujete, tím lépe. Ideálně je vypotřebujte do dvou měsíců.

 

Hydroláty bez konzervantů

 

Když jsem před Vánoci dostala od Denisy zprávu, že trpí pásovým oparem na oku, tak jsem jí napsala, aby si sehnala nekonzervovaný hydrolát z chrpy. Je to můj vůbec nejoblíbenější hydrolát, protože toho dokáže opravdu hodně. Ulevuje očním otokům, napomáhá zmírnit svědění a probíhající infekci. Využívá se také pro snížení kruhů pod očima. Hydroláty bez konzervantů jsou nejen účinnými pomocníky v péči o pleť. Jejich nesporná výhoda spočívá v možnosti vnitřního užívání.

 

I když některé druhy k vnitřnímu užívání vhodné nejsou, mnoho z nich se dá využít velmi dobře. Ať už jednotlivě, nebo ve směsích. Léčba hydroláty je velmi jemná, při jejich požití neriskujete popálení sliznic. Mohou je užívat děti od třetího měsíce věku a kojící matky. Představují skvělou variantu zvládání určitých neduhů těhotných žen. Dokáží pomoct s hormonální nerovnováhou, výkyvy nálad, strachy, povzbudí, zmírní těhotenské nevolnosti. U kojenců mohou podpořit zmírnění projevů nadýmání. Hydroláty se používají rozředěné ve vodě nebo vlažném čaji. Mají jemnou chuť i vůni. Mohou být součástí detoxikačních kúr, podpořit trávicí funkce, pomoci při kandidóze nebo horečce.

 

Vybírejte jen kvalitní hydroláty a zkontrolujte si u nich složení. Nám se osvědčily hydroláty od Oshadi, které koupíte například na www.gravitas.cz  nebo přímo na Oshadi. Kvalitou i cenou určitě potěší fr. firma AromZone, která snad také zasílá do Česka. Hydroláty vyžadují uchovávání v chladu, proto je v obchodě nemůžeme mít. Hydroláty od Primavery obsahují malé procento alkoholu a jsou skvělé pro péči o pokožku. Vnitřně je neužívejte.

 

IMG_2625

 

Bezpečná náhrada éterických olejů

 

Vnitřní užívání éterických olejů není bez podstatných rizik. Ať už mluvíme o jejich možné interakci s léčivy při vysokém či nízkém tlaku, hormonálních potížích, nebo nevhodnosti vnitřního užívání v těhotenství u malých dětí, epileptiků nebo astmatiků. Kvůli specifickému chemickému profilu jednotlivých éterických olejů a obsažených látek v něm je potřeba zohledňovat věk a zdravotní stav daného člověka. Ve francouzském prostředí se užívají interně pouze pod striktním lékařským dohledem, v krátkodobém horizontu do deseti dní maximálně.

 

Terapie pomocí hydrolátů trvá v závislosti na akutnosti onemocnění 20-40 dní. Je-li potřeba delší léčby, doporučuje se udělat si po uplynutí 25 dní pětidenní pauzu. Hydroláty se pijí rozmíchané ve vodě, obyčejně 1 polévková lžíce jednodruhového hydrolátu nebo směsi v 1 litru vody, popíjí se po celý den. Ať už je vyzkoušíte ze zvědavosti, nebo třeba při pokusu o eliminaci zánětu v těle, určitě neprohloupíte. Sama mohu říct, že jsem při virovém onemocnění zkoušela vnitřně nekonzervovaný hydrolát tymián linalool. Jeho efekt na vykašlávání a celkovou úlevu organismu při zvládání této zátěžové situace byl naprosto srovnatelný s kožní aplikací směsi éterického a rostlinného oleje na hruď a záda.

 

A JAK JE UŽÍVAT?

Při hydrolátové terapii užíváme čajovou lžičku hydrolátu rozmíchanou v šálku čaje nebo ve sklence vody. Užíváme 2-3 denně po jídle po dobu několika dní.

 

Při chronických potížích můžete užívat po dobu 40 dní a s pětidenní přestávkou kúru zopakovat.

 

Tyto a další informace najdete v bibli hydrolátů od Lydie Bossom (kniha se jmenuje Léčba hydroláty), nyní se dá zakoupit na e-shopu nakladatelství One woman press.

 

A jaké jsou naše tipy na konkrétní hydroláty a jejich vnitřní použití?

 

Hydrolát z Pomerančových květů Neroli: nespavost , strach, úzkosti.

Hydrolát z Heřmánku římského: dětské koliky, bolestivé nadýmání.

Hydrolát z Majoránky: chřipky, virózy, nachlazení, střevní potíže a nadýmání.

Hydrolát z Růže damašské podpoří hormonální rovnováhu a celkovou ženskou pohodu. Skvělý do nealko kokteilů a do kuchyně obecně.

Hydrolát z Citrónu: pomáhá zvládat těhotenské nevolnosti a nevolnosti u dětí.

Hydrolát ze Skořice: má antiseptické, protizánětlivé a antibakteriální účinky, podává například při kvasinkových infekcích nebo infekcích dýchacích cest, doporučujeme pro výplachy úst při zánětu zubů.

Hydrolát z Tymiánu linalol: oslabená imunita, střevní infekce, akné a mykózy. Rány a zánětlivé furunkly – ideální i pro vnější ošetřování.

Hydrolát z Tymiánu thymol: kašel, chřipka, infekce močových cest.

 

 

Uvedené tipy jsou jen příklad toho, při čem vám může hydrolátová terapie pomoci. Pokud máte chuť ji vyzkoušet, moc doporučujeme knihu Lydie Bossom, kde najdete všechny potřebné informace v širším kontextu.

 

Krásné jaro bez nemocí

 

přeje

Pavlína Klaudová

 

P.S: Všechny uvedené informace jsou z mé osobní praxe. Vy se prosím řiďte svým úsudkem a pokud si nejste jisti, napište nám, nebo se poraďte se zkušeným aromaterapeutem.

 

 

 

Views – 2161

One thought on “Hydrolát: velejemný pomocník

  • Michaela Zacios napsal:

    Diky za skvely clanek a insipiraci! Vnitrni pouziti hydrolatu jsem neznala. Pouzivam je jen na plet a vnitrne mam jen zkusenost s Bachovkami, opakovane skvelou. Asi i proto mne to nadchlo a hned jsem objednala doporucovanou knihu. Chtela jsem objednat i nekolik hydrolatu z gravitas, ktere doporucujete, ale maji jich tam jen par, nektere vyprodane. Mate prosim typ, kde jinde kvalitni hydrolaty k vnitrnimu uziti objednat? Predem moc dekuji! Krasne jarni dny! Misa

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages