Greenwave's Blog

Lednové éterické oleje: podpořte svou imunitu

Leden 11, 2018
Posted by Greenwave

Polovina ledna je téměř za námi, ale zima se, alespoň v nížinách, ne a ne spustit. Mně to sice celkem vyhovuje, protože mrazivé počasí bytostně nesnáším, ale problém je, že čím menší zima je, tím více řádí bacily. V Greenwave naštěstí máme potřebnou aromaterapeutickou výzbroj, díky které si na nás chřipka netroufne. Jaké éterické oleje používáme pro posílení imunity?

 

Éterické oleje samozřejmě využíváme celoročně, ale v zimě jejich skvělé účinky oceňujeme víc, než kdy jindy. Zlepšují nám náladu, dodávají potřebnou energii, které máme kvůli nedostatku slunečních paprsků žalostně málo, čistí vzduch od virů a bakterií a posilují imunitní systém. Jak éterické oleje pro posílení imunity používat? Nejefektivnější je jejich použití v kvalitním difuzéru, ale pokud máte dobrou aromalampu, ve které se nepřepalují, postačí i ta. Éterické oleje můžete i přímo inhalovat, ale pozor, stačí opravdu malé množství. Já si kapku vybraného éterického oleje ředím ještě ve lžíci olivového oleje. Věřte mi, bohatě to stačí.

 

Když éterický olej smícháte s trochou mořské soli a rostlinného oleje, můžete ho použít i jako přísadu do koupele. I v tomto případě stačí éterického oleje opravdu jen malé množství, které je potřeba smíchat s trochou oleje a mořské soli – jedině tak se olej dobře rozpustí. Případně si ho můžete smíchat třeba s mandlovým olejem, čímž si vytvoříte speciální masážní směs. A jaké éterické oleje tedy pro posílení imunity zvolit?

 

Fotka: Primavera

Fotka: Primavera

 

EUKALYPTUS GLOBULUS

Éterický olej z eukalyptu se používá snad ve všech směsích pro boj s kašlem a rýmou. Jeho příjemná vůně vás nejen skvěle osvěží, ale navíc usnadní odkašlávání, uvolní nos a posílí dýchací cesty. Když mám horečku, ráda ho míchám s ochlazujícím citrónem. Všechny druhy eukalyptu důkladně čistí vzduch, takže jsou dobré i pro prevenci. A pokud máte doma maroda, doporučuji mít eukalyptus v difuzéru neustále – bacily si na vás pak nepřijdou. Pro malé děti je vhodný spíše eukalyptus radiata, který je jemnější. Lépe ho snášejí také astmatici.

 

TULSI

Éterický olej z tulsi, která je známá také jako bazalka posvátná, oceníte zejména ve chvíli, kdy vás začne škrábat a pobolívat v krku. Kapku můžete smíchat se lžící mořské soli a teplou vodou – směs je skvělá na kloktání, kterým krk důkladně vydesinfikujete. Tulsi pomáhá i při kašli a rýmě, navíc snižuje teplotu, takže v období chřipek se také vyplatí ji mít po ruce, zejména pokud vám příliš nevyhovuje již zmíněný eukalyptus.

 

RAVINTSARA

Stejně jako eukalyptus obsahuje látku cineol, díky čemuž má podobně výraznou vůni. Ravintsara velmi efektivně čistí vzduch od virů a bakterií, takže se doporučuje zejména jako preventivní opatření. Jestliže se u vás oslabená imunita projevuje opary, ravintsara vám pomůže i v tomto případě – skvěle totiž působí proti neurotropickým virům.

 

Fotka: Primavera, Borovice lesní

Fotka: Primavera, Borovice lesní

 

BOROVICE LESNÍ

Éterický olej z borovice má nádhernou svěží vůni, která ale není tak výrazná jako eukalyptus. Má antibakteriální a antivirové účinky, zklidňuje dráždivý kašel a usnadňuje odkašlávání. Mně se skvěle osvědčil na průduškové zábaly: 2 lžíce rostlinného oleje smíchejte s kapkou éterického oleje, směsí potřete 2 kuchyňské ubrousky, přiložte na průdušky a zabalte do šátku. Důležité je být v teple a nenechávat zábal působit přes noc. I jedna kapka borovice je na pokožku příliš intenzivní, ale proti ošklivému kašli působí naprosto skvěle.

 

Fotka: Primavera, řada Breathe Well

 

Pokud si chcete koupit jen jednu lahvičku, která zaručeně funguje na všechny neduhy, sáhněte po směsi Breathe Well Primavera. Obsahuje ty nejúčinnější éterické oleje pro boj s chřipkou a nachlazením: eukalyptus globulus, borovici lesní a rozmarýn. Lze ji použít i jako přísadu do koupele. Skvělá je i Inhalační tyčinka nebo Balzám na průdušky a odřený nos.

 

A jaké éterické oleje se v zimě osvědčily vám? Podělte se s námi o své tipy :-)

 

Krásný leden přeje

Sára Goldbergerová

 

Views – 1490

Štítky:, , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages