Greenwave's Blog

Nepoužívejte chemické opalovací krémy, korálové útesy vám poděkují

Květen 27, 2019
Posted by Greenwave

Oxybenzon, oktokrylen a směsice parabenů – to jsou látky, které se spoustu let používají při výrobě konvenčních opalovacích krémů. První dvě zmíněné chrání pokožku před poškozením UV paprsky, parabeny zabraňují množení bakterií v přípravku. Když to podáme takhle, celé to zní celkem neškodně. Jenže proč se některé přímořské státy uchylují k tomu, že zakazují jejich dovoz na své území?

 

Pokud jste v problematice opalovacích krémů po letech čtení našeho Blogu zběhlí, nejspíš tušíte, v čem je zakopaný pes. Už roky se totiž snažíme šířit osvětu související se škodlivostí chemických UV filtrů. V kosmetickém průmyslu se začaly používat z toho důvodu, že efektivně pohlcují sluneční paprsky, čímž chrání pokožku před spálením a nám umožňují delší pobyt na slunci.

 

CHEMICKÝ KOKTEJL, KTERÝ ŠKODÍ LIDEM I PŘÍRODĚ

Jenže tahle mince má dvě strany, ta druhá je o poznání černější a zákeřnější. Látky oxybenzon a oktokrylen mají několik negativních vlastností. Sice chrání naši pokožku před spálením, ale za jakou cenu? Vědecké studie dokázaly, že obě látky způsobují kontaktní dermatitidu, navíc se pokožkou vstřebávají do organismu. Oxybenzon pak narušuje činnost hormonů a vypadá to, že jde o podobně problematickou látku jako DDT. Kontaminace oxybenzonem je děsivě vysoká: při jedné studii se vyskytoval u 96,8 % zkoumaných osob. Najdeme ho dokonce v placentě i mateřském mléce, negativně ovlivňuje vývoj spermií. Takže co se našeho zdraví týče, s oxybenzonem to nevypadá vůbec dobře.

 

Stejně jako oxybenzon a jiné škodlivé chemikálie pronikají do našeho organismu, atakují i životní prostředí, které je jim opakovaně vystavováno. V případě opalovacích krémů jde zejména o moře, oceány, ale i jezera a vodní toky. Tuhle chemikálii najdeme i v českých rybnících, kam se dostává jednak přímo z naší pokožky, vydatně natřené opalovacím krémem, jednak z čističek vod, které vodu oxybenzonu nezbaví. Naší honbu za sluncem neposkvrněnou pokožku tak neodnášíme jen my sami, ale zejména vodní živočichové. Nejvíce je tento efekt znát na korálových útesech.

 

phaisalphotos-maldivesphotographer-640671-unsplash

 

Spousta lidí si myslí, že korálové útesy poškozuje globální oteplování – jeho vliv je samozřejmě obrovský, protože korály jsou na změny teplot velmi citlivé. Jenže další hřebíček do rakve jim přidávají právě chemikálie obsažené v opalovacích krémech. Korály oslabí, zabrání jim v přístupu k živinám, kvůli čemuž jsou pak mnohem náchylnější na změny teplot. Výsledkem jsou nekonečné planiny vybledlých korálových útesů, které jsou plné zmíněných chemických látek.

 

Korály vydatně poškozují i jiné chemikálie, například herbicidy nebo škodlivé látky, které se používají při rybolovu. Ale pokud je alespoň jedna věc, kterou můžeme změnit sami za sebe, pak je to právě výměna chemického opalovacího krému za přírodní. Korálovým útesům a celé vodní fauně a flóře tak ubereme alespoň jednu zátěž, navíc ulevíme i svému organismu.

 

NĚKDE UŽ ŘÍKAJÍ CHEMIKÁLIÍM DOST

Někteří lidé ve vedení přímořských států mají naštěstí tolik rozumu, že začínají zakazovat používání opalovacích krémů, které škodlivé chemikálie obsahují. Jde například o Palau, Havaj nebo floridský ostrov Key West. Zakázaný bude jak prodej, tak dovoz, a to pod vysokými pokutami. My ale doporučujeme vybavit se přírodním opalovacím krémem, ať už jedete na Macháč nebo do Karibiku. Příroda totiž trpí kvůli našim rozmarům všude stejně. Nehledě na to, že fyzikální UV filtry – oxid zinečnatý a oxid titaničitý – vás ochrání stejně spolehlivě a neohrožují lidské zdraví ani zdraví přírody.

 

Všechny čisté opalovací krémy, které může bez obav používat celá rodina, najdete TADY.

 

IMG_0222

 

 

Co vy a opalovací krémy? Přešli jste už na přírodní variantu, nebo zatím sázíte na chemii? My máme jasno. :-)

 

Pohodové jaro přeje

Sára Goldbergerová

Zdroje:

http://haereticus-lab.org/oxybenzone-2/

https://www.treehugger.com/ocean-conservation/hawaii-approves-sunscreen-ban-effort-save-coral-reefs.html

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/palau-opalovaci-kremy-koralove-utesy-ochrana-prirody_1811021049_dbr

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2807900-chemikalie-z-opalovacich-kremu-se-dostavaji-do-lidske-krve-ukazala-americka-vladni?fbclid=IwAR2Ykgw4z4orOlmVqubsTawJ4tM7jeSVfbAIqXKLvHxdRp7xLppgEoG3ygc

 

Views – 2582

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages