Greenwave's Blog

No Poo aneb Jak si nemýt vlasy

Květen 28, 2015
Posted by Greenwave

Slyšeli jste už o metodě mytí vlasů No Poo? Toto spojení vzešlo ze zkrácení No Shampoo, což vám jistě napoví, že metoda spočívá v mytí vlasů bez šamponu. Proč je tento poměrně nový způsob mytí čím dál tím oblíbenější?

 

Zdá se, že mytí vlasů šamponem bude za chvíli přežitek. Naše pokožka hlavy je totiž velmi citlivá a mnohdy ji začnou vysušovat i šetrná pěnidla. Vysušená a podrážděná pokožka není nic příjemného a nejlepší metodou, jak jí dopřát ozdravnou kúru, je vysadit z vlasové péče všechny pěnivé produkty. Alespoň na chvíli. Čím vším si tedy můžeme vlasy umýt?

 

jablečný ocet

Jedlá soda a jablečný ocet

Nejdostupnější metoda se možná může zdát na první pohled poněkud dráždivá, ale opak je pravdou. Jedlá soda účinně a šetrně odstraní všechny nečistoty, aniž by vysušovala vlasovou pokožku. Lžíci jedlé sody smíchejte s asi s 250 ml vody, pak naneste na vlasy a důkladně je promasírujte od kořínků až ke konečkům. Největší pozornost věnujte samozřejmě vlasové pokožce. Pak použijte kyselý oplach, tedy vodu smíchanou s trochou jablečného octa. Soda je zásaditá a kyselý ocet tak srovná pH. A je hotovo. Ocet není po uschnutí vlasů vůbec cítit, jsou krásně lesklé a po svědění není ani stopa.

 

Lávová zem

Osobně moje nejoblíbenější metoda, kterou kombinuji s oplachem z jablečného octa. Lávová zem je naprostý zázrak. Vůbec nepění, přesto vás důkladně umyje, aniž by narušila ochrannou vrstvu pokožky. Dá se používat na celé tělo, na obličej a samozřejmě i na mytí vlasů. Já ji míchám s vodou, s pár kapkami rostlinného oleje, který mám zrovna k dispozici, a se třemi kapkami mátového éterického oleje. Směs se musí důkladně smíchat a pak vmasírovat do vlhkých vlasů. Ideální je, když necháte lávovou zem působit alespoň tři minutky, aby do sebe mohla pořádně vstřebat všechny nečistoty. Vlasy jsou po uschnutí krásně lesklé a plné objemu, mátový olej zklidňuje pokožku a podporuje růst vlasů.

 

bříza na poo

 

 

Bylinné odvary a výluhy (kopřiva, březový list)

Já osobně občas používám kopřivový odvar na opláchnutí vlasů, protože kopřiva posiluje jejich růst a dodává jim krásný lesk. Březové listí v sobě ale obsahuje saponiny, které mají silné, ale zároveň jemné čistící účinky. Proto si můžete výluhem (ne odvarem) z březového listí umýt vlasy. Jen tuto metodu nemůžete praktikovat celoročně, jen v období, kdy jsou břízy osypané listím. Na podobném principu funguje i No Poo tonikum z Havlíkovy apotéky. Obsahuje především bylinné extrakty, které vlasy šetrně zbaví nečistot.

 

Bylinné prášky

Podobně jako lávová zem fungují i různé bylinné prášky. Na mytí vlasů se skvěle hodí prášek Reetha. Lžíce prášku se smíchá s vodou, aby vznikla mycí pasta, kterou pak postupně nanesete na celou vlasovou pokožku. Nemusíte přidávat nic jiného, bylinky jsou totiž dostatečně výživné a pečují i o tu nejnáročnější vlasovou pokožku. Jedinou nevýhodou bylinných prášku může být to, že se z delších vlasů trochu hůře vymývají. Ale vlasy jsou po uschnutí plné lesku a při pravidelném používání vypadají mnohem zdravěji.

 

Balzámová metoda

Vynikající metoda pro extrémně suché vlasy a suchou pokožku. Spočívá v tom, že se vlasy myjí pouze přírodním kondicionérem bez obsahu silikonů. Balzám důkladně vetřete do celé vlasové délky a pořádně promasírujte vlasovou pokožku. Je lepší, když už jste trochu zvyklí na mytí vlasů bez šamponu, jinak vám vlasy mohou připadat příliš mastné, protože se do nich živiny z kondicionéru pořádně nevsáknou. Mastnější vlasy může ale zbytečně zatížit. Tuto metodu bych tedy volila spíše v rámci ozdravné vlasové kúry v rámci jednoho měsíce.

 

Zkoušeli jste už metodu No Poo? A znáte ještě nějaké další způsoby, jak si šetrně mýt vlasy?

Mějte se krásně!

Sára

Views – 2915

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages