Greenwave's Blog

Oleje podle typu pleti – MASTNÁ (1.část).

Březen 28, 2019
Posted by Greenwave

Tento článek jsem původně plánovala jako kompletního průvodce pro výběr pleťových olejů, ale je toho tolik, že jsem se informace rozhodla rozdělit do 2 až 3 článků. Oleje jsou nejčastějším tématem u nás v obchodě, ale jejich požívání je stále postiženo nedostatkem nezávislých informací. Třeba vám toto rozdělení pomůže :) .

 

 

Rostlinné oleje bez pochyb můžeme označit za tekuté zlato přírody. Obsahují nejcennější výživné substance, které rostliny vytvářejí ve svých semenech a jádrech pomocí slunce. Pro pokožku obličeje většinou vybíráme „super seeds“ oleje – jsou to ty semínkové, které mají nejvyšší obsah nenasycených mastných kyselin, vitamínů a antioxidantů. Sami o sobě mají terapeutické schopnosti.

 

 

Každý olej má své unikátní vlastnosti, pro které se hodí k péči o specifický typ pleti. Pokud s přírodní kosmetikou začínáte, můžete je zkusit používat samostatně ve své nejčistší formě. Neparfémované za studena lisované oleje, jsou perfektní volbou pro začátečníky v přírodní kosmetice.

 

 

Později si můžete vybrat z mnoha sér, kde už jsou oleje namíchané a doplněné o éterické oleje. Taková séra jsou malými voňavými koncerty pro pleť a budete je časem zbožňovat.
Před tím, než se vrhneme na popis jednotlivých olejů, chci ještě upozornit na několik věcí, které vám mohou způsobit problémy, pokud na ně nebudete upozorněni.

 

1.    Nekupujte levné oleje! Většinou nejsou kvalitní a určitě nebudou za studena lisované, což znamená, že v nich budou všechny cenné složky málo zastoupené nebo zničené. Preferujte oleje z BIO produkce, kde se dbá na kvalitu, ne na velkou výtěžnost při lisování! Nekvalitní oleje nebudou mít dostatečný podíl nenasycených mastných kyselin a očekávaný účinek na pokožku se nedostaví.

 

2.    Nemažte oleje na sucho! Aby olej do pokožky vůbec pronikl skrz ochranný mazový film, musí se na povrchu smíchat s vodou. Jen tak vytvoří emulzi, která se vpije.

Proto postříkejte kůži před aplikací oleje tonikem bez alkoholu, nebo hydrolátem.

 

3.    Olej není hydratační přípravek!
Asi největší mystifikace vůbec… Olej neobsahuje vodu, proto ho nemůžeme považovat za hydratační přípravek, stejně tak jako všechny šlehaná másla nebo olejové balzámy NEHYDRATUJE! Působí na pokožku, tak, že si udrží více vlhkosti, dodává živiny a hlavně vitamíny, které jsou rozpustné jen v oleji. Může podpořit tvorbu kolagenu, i vyhlazovat vrásky, nezpůsobuje komedony, ale nehydratuje. To je prostě fakt, ať vám kdokoliv bude tvrdit opak. Pokud máte mastnější pleť, bude pro vás přechod na oleje skvělou volbou. Pokud jste majitelkou sušší pleti, musíte doplnit péči krémem nebo hydratačním fluidem (mlékem). Berte v potaz, že pokožka se mění. Možná jste začali s olejem, a časem se z mastnější kůže stala normální, nebo dokonce suchá. A tak, nezapomeňte aktuálnímu stavu přizpůsobit svou kosmetickou rutinu, ať je kůže zářivá a spokojená.

 

oleje podle typu pleťi

 

OLEJE PODLE TYPU PLETI

 

Mastná a zánětlivá, případně aknózní pleť

 

Ano, i tomuto stavu mohou oleje pomoci. Pokud jste zvyklá na lékárenskou kosmetiku plnou minerálních olejů, vaše pleť může zaznamenat po přechodu na přírodní oleje velkou úlevu. Spoustě žen, se během několika týdnů používání rostlinných olejů, úplně změní pleť. Můžete zkusit začít jedním olejem, a pak přejít na nějaké sérum. Pokud se pleť během několika dní zhorší, rozhodně zkuste péči změnit.

Používájí se ráno i večer. Nanáší se na vlhkou pleť v malém množství, pleť zvlhčete například Vilínovou květovou vodu ve spreji, nebo použijte jiné tonikum.

 

SACHA INCHI (Plukenetia volubilis) – lehký a protizánětlivý olej. Olej z oříšku Inků je bohatý na proteiny, i nenasycené mastné kyseliny Omega 3, Omega 6 a 9. Primavera ho získává z vlastního BIO pěstebního projektu v srdci peruánského deštného pralesa. Zlatavě žlutý olej má ve srovnání s jinými rostlinnými oleji vysoký podíl nenasycených Omega 3 a 6 mastných kyselin a velký obsah vitamínu E. Velmi se nám osvědčil pro pleť trpící neustálými záněty. Véce se dozvíte v článku o tomto zázraku z Jižní Ameriky – najdete ho ZDE >

 

HROZNOVÝ OLEJ ( Vitis vinifera ) – světle žlutý, ultra lehký a lokální olej. Jednoduchý nemastný olej je bohatý na nenasycené mastné kyseliny. Získává lisováním hroznových jadérek. Ihned vstřebává a nezanechává mastný film.

 

TAMANU (Calophyllum Inophyllum Seed Oil ) – silně protizánětlivý olej s lehce antibakteriálními účinky. Olej je poměrně zvláštní, má silný zápach a tmavě zelenou barvu. Je vhodný pro hojení ranek rozbujelého akné, ale pouze jako jedna ze složek séra, které si koupíte nebo sami připravíte.

 

ARGANOVÝ OLEJ (Argania spinosa)  – sytě zlatožlutý olej s jemně nakyslou vůní, získaný lisováním z oříšků marockého Arganového oleje. Olej vyniká tím, že obsahuje velké množství vitamínu E. Je proto silně hojivý a výživný. Nehodí se pro mastné akné a lesklou pokožku, ale oceníte ho při hojení jizviček, nebo při suché formě akné, kdy je pleť dehydrovaná, a přesto se na ní tvoří pupínky.

 

SÉRUM MYLO „AKO VÁNOK“ –  velmi se nám osvědčilo pro pleť smíšenou, trpící záněty a pupínky. Olej je namodralý, protože se skládá ze směsi jojobového, hroznového, šípkového a malinového oleje. Navíc obsahuje krásnou kompozici éterických olejů z Heřmánku, Cypřišku modrého a Lemongrass, která působí antibakteriálně a hojivě.

 

SÉRUM INDÍVO „KALIBRAČNÍ“ -  toto sérum má velmi zvláštní a netradiční složení. Ihned se vstřebává a nezanechává mastný film. Základem tohoto séra je frakcionovaný kokosový olej, který se bezezbytku vsákne do pokožky a ani trošku neucpává póry, na rozdíl od klasického kokosového oleje. Olej zpracovaný metodou frakcionace je totiž rozštěpen na menší částečky, které snáze proniknou do pokožky. Frakcionovaný kokosový olej tak díky tomu netuhne a obsahuje jen mastné kyseliny se středně dlouhým rětězcem. Kromě své podoby „suchého“ oleje má navíc lepší schopnost navázat na sebe ostatní blahodárné látky, které vtáhne do pokožky. Mezi dašlí složky Kalibračního séra patří olivový skvalan, který pleť chrání před ztrátou hydratace a spolu s arganovým olejem důkladně vyživuje. Brutnákový a pupalkový olej zklidňují záněty a podráždění. Olej z černého rybízu a extrakty z rakytníku, brusinky a granátového jablka působí jako silné antioxidanty.

 

SÉRUM ECO by Sonya „GLORY OIL“ – olejové sérum složené z těch nejlehčích olejů. Vytváří jemný závoj, který nezanechává mastný film, a bezezbytku se vstřebá. Obsahuje za studena lisované oleje ze Sacha Inchi, Hroznového olej, Brutnáku, Dýně, kokosu (zřejmě frakcionovaný) a olej chia semen. Užijí všichni s normální až mastnou pokožkou. Sérum nemá parfemaci, a je proto vhodné i pro ty nejcitlivější. Perfektní pro typ pokožky, která má sklony k tvorbě komedonů.

 

 

Řadu báječných olejů a sér určitě brzy rozšíříme :)

 

Máte zkušenost s některým z olejů? Napište nám, budu moc ráda, když se podělíte o své zkušenosti sdílením, které třeba někomu dalšímu pomůže.

 

Příště budeme pokračovat normální a suchou pokožkou.

 

Krásné jaro

Denisa

P.S: V článku vybírám oleje podle svých zkušeností ze své praxe kosmetičky, to, co znám, a to co, se mi osvědčilo, rozhodně nejsem lékař ani dermatolog. Existuje spousta řešení i jiných olejů. Pokud máte pocit, že stav vaší pokožky je vážný, navštivte kožního lékaře.

Views – 1437

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages