Greenwave's Blog

Pigmentace: pleťový problém naší doby, se kterým ale můžete bojovat

Duben 9, 2019
Posted by Greenwave

Pigmentace nebo hyperpigmentace (odborně také melasma) trápí v dnešní době spoustu žen. Dříve byly tyto nepříliš hezké, tmavší skvrny na pokožce vysloveně známkou stárnutí, ale dnes se s nimi můžeme setkat i u mladých dívek. Proč?

 

erik-mclean-1156091-unsplash

 

Nejsem dermatolog, ani jiný kožní lékař. Jsem jen kosmetička, a tak mohu mluvit o zkušenostech s našimi zákaznicemi. Na vznik pigmentací mají určitě vliv hormony. To je hlavní, co jsme během let vysledovaly. Nejčastěji vznikají po nasazení nebo vysazení antikoncepce, po porodu, když přestanete kojit, případně v období menopauzy. Bohužel už pak nemizí. Může za to Melanin, který vytváří nepravidelné mapovité skvrny na pokožce obličeje, krku, někdy i dekoltu.

 

Vliv bude mít určitě znečištění ve městech a strava. Pleť a její buňky degenerují a stárnou jinak, než tomu bylo u předchozích generací. Máme možná méně vrásek, ale místo stařeckých skvrnek se nám začínají dělat fleky po obličeji už ve třiceti (někdy i dříve).

 

Jak se chránit před jejich vznikem?

Na čem se všichni, ať už alternativní, nebo konvenční rádcové, shodneme, je to, že pleť je potřeba chránit před sluncem. A to už ve věku, kdy žádné skvrny nemáte. Nadměrné slunění také podporuje vznik skvrn. A pokud už je máte, platí to dvojnásobně. Faktor SPF 30 – 50 je naprostá nutnost. Jinak hrozí, že skvrny budou rok od roku tmavší.

 

Já osobně obličej slunci záměrně nevystavuji nikdy. Na sport nosím čepici a SPF krém, a když je slunce moc, vždycky se mi vysype trochu pigmentu kolem rtů. Vypadá to, jako bych si neutřela ústa po pití kávy.

 

Jako prevenci používám (a taky doporučuji) přípravky a séra s velkým množstvím antioxidantů, které zpomalují degeneraci buněk ve všech vrstvách. V létě se hodí doplnit olej a třeba i denní krém s účinným SPF. A když sluníčko opravdu praží, neobejdete se bez vrstvy opalováku s SPF alespoň 30. U moře SPF 45 – 50.

 

A co nám může pomoct, když už se pigmentace objevily?

V tomto článku se zaměříme na oleje a séra, která umí vytvořit přirozenou bariérou chránící pokožku před sluncem, ale i před vznikem a zhoršováním skvrn.

 

Jsou skvělým, v létě nezbytným doplňkem opalovacích krémů. Některé oleje mají dokonce schopnost chránit pokožku před všemi typy UV záření. Třeba takový olej z malinových semínek nebo olej z rostliny karanja. Oba oleje se často používají při výrobě přírodních opalovacích krémů. Poměrně vysoký ochranný faktor mají ale i samy o sobě. Velkou výhodou těchto rostlinných olejů je zejména to, že obsahují spoustu antioxidantů a posilují přirozenou ochrannou schopnost pokožky. Díky tomu je pokožka odolnější i vůči UVA a UVB paprskům. Pokud je tedy vaše pleť náchylná na vznik pigmentací, doporučuji tyto oleje zařadit do pravidelné denní péče. Přesto ale není ideální je používat jako úplnou náhradu opalovacího krému. Já je s příchodem jara zařazuji do každodenní péče, aby posílily pokožku a připravily ji na prosluněné léto. V létě je pak kombinuji s přírodními opalovacími krémy na bázi oxidu zinečnatého a titaničitého.

 

MALINOVÝ OLEJ

Má příjemně lehkou konzistenci, díky čemuž se rychle vstřebává a dobře ho snáší i mastnější typy pleti. Je bohatý zejména na kyselinu alfa linolenovou a fytosteroly, díky čemuž posiluje ochrannou bariéru pleti a účinně bojuje proti volným radikálům. Díky kyselině ellagové zase funguje jako skvělý anti-age zázrak.

 

Navíc má schopnost pohlcovat UV paprsky, takže na jaře a v létě může skvěle doplnit krémy s klasickým SPF faktorem. Právě díky tomu, že obsahuje pořádnou porci cenných látek, se skvěle hodí pro péči o namáhanou pokožku – výrazně ji posiluje a funguje jako dobrá prevence proti pigmentovým skvrnám.

 

OLEJ KARANJA

Vzácný olej získávaný z plodů indického buku se v posledních letech využívá při výrobě kosmetiky stále častěji, zejména pak ve slunečních řadách. Je silně antioxidační, zklidňující a stejně jako malinový olej chrání pokožku před UV paprsky. Platí u něj však stejné pravidlo, jako u oleje malinového: samostatně ho používejte jen s příchodem jara, pro posílení pleti, v létě pak jako doplněk opalovacích krémů. Nejdete ho i u značky Biosolis.

 

RAKYTNÍKOVÝ OLEJ

Tenhle sytě oranžový zázrak má skvělé využití i v zimě. Když vypadáme trochu zvadle, chybí nám barvička, tak mícháme trochu rakytníkového oleje třeba s olejem mandlovým, čímž vznikne přírodní tónovací přípravek. Nádherně rozzáří pleť a dodá jí jemně bronzový nádech.

 

Jak jeho sytě oranžová barva napovídá, obsahuje štědrou porci beta-karotenů, ale také snad všechny vitaminy, na které si vzpomenete (D, E, vitaminy B, K a hromadu dalších). Pokožku před sluníčkem neochrání, ale obsahuje tolik cenných látek, že ji zregeneruje i po tom nejnáročnějším grilování (i když to samozřejmě nedoporučuji nikomu z vás). Skvěle zklidňuje spálenou pokožku, navíc krásně udržuje opálení. Jeho cena je sice vyšší, ale NIKDY ho nepoužívejte na pokožku neředěný. Vypadli byste pak jako mrkev :-) . Malé množství vždy smíchejte se základovým olejem – to úplně bohatě stačí.

Vyzkoušet můžete i skvělé rakytníkové Tónovací kapsle Primavera – najdete je ZDE> Používají se na noc.

 

NÁŠ TIP: Pokud si pořídíte hutný opalovací krém, který se špatně roztírá, doporučujeme ho rozmíchat právě s některým se zmíněných rostlinných olejů. Rakytníkový olej pak trochu zmírní bělící efekt špatně umíchaných krémů s oxidem zinečnatým.

 

A pár dalších zázraků, díky kterým si na vás pigmentace nepřijdou:

ANTIPODES Sérum BLESSING: sérum na olejové bázi, které je i přes to úžasně lehké a okamžitě se vstřebává. Jde o přípravek speciálně vyvinutý pro boj s pigmentacemi. Kombinuje již osvědčený antioxidant Vinanza Grape s extrakty slézu a lékořice, takže s pigmentacemi zatočí už při jejich vzniku. Obsahuje spoustu specifických ingrediencí, jako je například kořen galgánu, proskurník, kožnatec indický a další rostlinky, se kterými jste se v jiné kosmetice určitě nesetkali. Z našich zkušeností s kosmetikou Antipodes je nám jasné, že sérum bude fungovat jako mávnutí kouzelného proutku. :-)

 

DSC_0148

 

INDÍVO Sérum rozjasňující: naše malá srdcovka od Indíva. Rozjasňující sérum rozmazluje pleť extrakty z lilie, jahody, houby shiitake, brusinek nebo bobulek goji. Navíc obsahuje i spirulinu, která pleť čistí a posiluje proti volným radikálům. O rozjasnění pleti se pak stará enzym z papáji. No, Petra si prostě při tvoření séra dala opravdu záležet a spousta z vás se bez něj neobejde. Další ideální partie, se kterou to v boji s pigmentacemi chcete dát do kupy.

 

MARTINA GEBHART SUMMER TIME krém s SPF 6: tenhle hutný krémík poskytuje ochranu proti slunci na bázi olejů, proto je jeho SPF tak nízké. Přesto je ale skvělým parťákem na začátku jara a skvěle se hodí i jako ochrana pleti před znečištěním ve městě. Obsahuje například olej z vlašských ořechů, kukui, rakytníku a mrkve. K tomu pečující extrakty z černého bezu a lékořice a pečující zázrak je na světě. Krém má, stejně jako všechny krémy této značky, dokonale hebkou konzistenci a pokožku krásně rozjasňuje a oživuje.

 

DSC_0331

 

Uf, dnes to bylo trochu delší, ale věřím, že pro vás všechny informace budou užitečné. Tyhle otázky totiž v obchodě i na sociálních sítích slýcháme a čteme stále častěji. Dejte vědět, jak se vám článek líbil a jestli máte i nějaké svoje osvědčené finty v boji proti pigmentovým skvrnám.

Krásné jaro přejí

Denisa a Sára

Views – 1412

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages