Greenwave's Blog

Proč kupovat kosmetiku s certifikací Demeter | Část II.

Srpen 5, 2019
Posted by Greenwave

V minulém článku jsme si udělali jasnou představu jak o původu certifikátu Demeter, tak o tom, co vše získání této certifikace obnáší. Protože jde o nejvýznamnější certifikát na poli přírodní kosmetiky a bio potravin, podíváme se mu na zoubek ještě o něco důkladněji.

 

Jaké kosmetické produkty mohou nést certifikát Demeter?

 

Ve standardech se jasně uvádí, které kategorie kosmetických produktů mohou získat certifikát. Jedná se o éterické oleje, výrobky pro péči o tělo a pokožku, včetně slunečních krémů a zubních past. Dále hydroláty a květové vody, mýdla, šampony, sprchové gely, čističe, dekorativní kosmetika, extrakty a tinktury. Nutností je, aby byly všechny složky uvedeny na obalu individuálně a obsaženy v mezinárodní nomenkultuře INCI.

 

DSC_0516

 

Směsi esenciálních olejů mohou mít společný název a být označeny pouze jako DEMETER / BIODYNAMIC, pokud všechny oleje používané ve směsi pocházejí z biodynamického zemědělství a splňují jeho standardy. Nemají-li všechny oleje ve směsi certifikaci Demeter, musí být označené individuálně. Pokud obsahují kosmetické výrobky soli nebo další přírodní látky (minerály, horniny), musí se prokázat jejich nezávadnost a nekontaminovanost těžkými kovy. Přísady sklizené z volné přírody musí být certifikovány podle nařízení EK 834/2007 a 889/2008 nebo jiných platných zákonů a považují se za ekvivalentní s ekologickými produkty.

 

demeter citrusy

 

Postupy a látky povolené při výrobě biodynamické kosmetiky

 

V zásadě jsou povoleny všechny tradiční mechanické a biologické metody, včetně parní destilace, extrakce, mletí, sušení, míchání, mražení, sekání, prosévání, mytí, zahřívání,

chlazení a fermentace. Jsou-li produkty součástí osobní hygieny a je potřeba do nich přidat emulgátory, jsou tyto odvozeny z přírodních látek, jako jsou rostlinné oleje, sacharidy, proteiny, lipoproteiny, organické kyseliny. Mohou být modifikované zmýdelněním, hydrolýzou, esterifikací a transesterifikací, destilací, fermentací, neutralizací, kondenzací s eliminací vody, hydratací, sulfizací. Výtažky rostlin a mohou být označeny jako Demeter nebo Biodynamic pokud byly suroviny pořízeny mechanicky, tepelně nebo fermentací a při jejich výrobě nebylo použito jiných než povolených extrakčních činidel (povolené suroviny: olej, ethyl alkohol, glycerin, CO2, ovocný ocet anebo směsi uvedených látek, které musí být ze schváleného bio zdroje).

 

Esenciální oleje a hydroláty se vyrábí pomocí destilace vodní párou, extrakcí CO2, lisováním za studena, rektifikací (tj. odebírání senzibilizujících složek pouze ve vakuové destilaci, používá se pro výrobu mátového oleje), frakční destilací (ylang-ylang). Jako hydrolát je označovaná voda se zbytky éterických olejů, která vzniká jako vedlejší produkt destilace. Pokud je éterický olej vyráběný enfleuráží, je potřeba k nakládání do tuku používat pouze organické, certifikované vosky nebo tuky.

 

DSC_0513

 

Při výrobě mýdla Demeter jsou předepsané pouze rostlinné oleje, pocházející z produkce biodynamického zemědělství. Pro jejich zmýdelnění se může používat pouze hydroxid sodný nebo draselný a nesmí překročit 10 % v konečné formuli. U tekutých mýdel, šamponů a sprchových gelů se používá zmýdelnění na bázi sodíku a draslíku. Pokud jsou součástí výroby kosmetiky konzervační procesy, je povoleno sušení, mražení nebo pasterizace při teplotě nižší než 80° Celsia.

 

Jediný tuk živočišného původu, který může obsahovat výrobek s certifikací Demeter je lanolin, který musí být certifikovaný a nesmí být získaný pomocí zakázaných postupů a rozpouštědel. Nesmí být bělený ani barvený. U rostlinných vosků platí stejná podmínka, nesmí být bělené ani barvené a musí pocházet z certifikovaného zdroje. Stejné to je i u včelího vosku. U lanolinu a včelího vosku se každá dávka certifikuje zvlášť a dělá se u ní zvláštní analýza.

 

Jediný alkohol, který se může používat jako rozpouštědlo, je Ethylalkohol (C2H5OH) rostlinného původu v certifikované ekologické jakosti. Pokud ale není možné ho použít, o výjimku žádá organizace přímo sídlo Demeter. Není povoleno použití syntetického alkoholu ethanolu nebo methanolu.

 

Ve velmi zvláštních případech lze ve výrobku s certifikací Demeter použít i složku z tradičního zemědělství, pokud není prokazatelně dostupná v biodynamické nebo aspoň bio kvalitě. Musí se ale předložit písemný důkaz o nedostupnosti složky nejméně od tří dodavatelů, je potřeba zvláštních atestů a její množství ve výrobku nesmí přesáhnout 5 %.

 

Používají-li se při výrobě složky, pocházející z průmyslu mimo zemědělství a pěstitelství, jsou to pitná voda (ošetřená UV zářením nebo minerální, ale ne destilovaná), látky minerálního původu jako soli (sírany, chloridy), jíly, drahé kameny a další horniny, kyselina křemičitá, drahé kovy, kovy, pigmenty vyrobené ze slídy a aglomerovaných oxidů kovů. Musí ale splňovat Demeter standardy. K parfemaci výrobku jsou povoleny výlučně éterické oleje v Demeter kvalitě a výtažky z rostlin, které splňují podmínky ekologického zemědělství, bez přítomnosti GMO a dalších průmyslových hnojiv. Demeter certifikát je prostě ta nejlepší záruka, že si kupujete čistou, přírodní kosmetiku, bez které se už neobejdete.

 

Doufáme, že máte díky dvojici článků o certifikaci Demeter jasno, jak to vlastně s tímto ne tolik známým certifikátem je. Kosmetiky, která tuto certifikaci nese, je sice jako šafránu, ale my věříme, že časem jí bude přibývat. Biodynamické zemědělství je totiž přístup, kterému nesmírně fandíme!

 

Krásné léto přeje

Pavlína Klaudová

Views – 1438

Štítky:, , , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages