Greenwave's Blog

Recept na skvělou dýňovou polévku s kurkumou

Leden 27, 2017
Posted by Greenwave

Pokud máte doma uskladněné dýně Hokkaido, nastal ten správný čas na jejich zpracování. Po Vánocích se většinou začínají kazit i ve sklepě. Vyzkoušet můžete náš inovovaný recept na zdravou dýňovou polévku s kurkumou.

 

PROČ JSOU DÝNĚ ZDRAVÉ

Dýně Hokkaido je oranžová koule plná vitamínů a minerálů. Obsahuje:

  • betakaroten a alfakaroten
  • lutein a zeaxantin pro zdravé oči
  • vitamíny A,B1, B2, B3
  • hořčík
  • železo
  • draslík (o 30% více než banán!)

 

Dýně se doporučuje při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Jelikož má vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku, vyrovnává rovnováhu vody v těle, pomáhá udržovat zdravé srdce a skvěle působí proti svalovým křečím. Dýňová dužina je  skvělým doplňkem stravy při srdečních a ledvinových problémech. Dokáže na sebe vázat toxiny, které rozpouští a vylučuje je z těla. Dužina má močopudné a žlučopudné účinky, což je také velmi důležité. A hlavně – dýně Hokkaido vám dodá spoustu energie!

 

INGREDIENCE

  • 2 lžíce másla nebo zdravějšího kokosového oleje
  • 1 menší dýně Hokkaido
  • 1 větší mrkev
  • 1 větší brambor
  • zeleninový nebo krůtí vývar – asi 1-2 l (případně bio bujón například zn. Würzel)
  • šťáva 1 bio citrónu
  • zelená petrželka, sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení
  • 1 vrchovatá lžička kurkumy
  • mix opražených semínek a kapka dýňového oleje na ozdobení

 

Dýňová polévka 2

 

 
Dýni omyjte, vydlabejte semínka a rozkrájejte na menší kostky. Zbavte ošklivé kůry, pěknou můžete ponechat – má spoustu vitamínů. Očistěte i ostatní zeleninu a pokrájejte. Ve větším hrnci rozpusťte 2 lžíce másla nebo olivového oleje a přidejte dýni i zeleninu. Krátce osmahněte a zalijte připraveným zeleninovým vývarem, tak aby byla zelenina úplně pod vodou. Přidejte kurkumu a vařte pomalu do měkka. Až bude zelenina zcela měkká, přidejte citrónovou šťávu a dochuťte podle své chuti. Nakonec vše rozmixujte ponorným mixérem. Na talíři dozdobte na sucho opraženými semínky, nasekanou petrželkou, případně smetanou nebo dýňovým olejem.

 

Polévka je vhodná i pro malé děti cca od 9 měsíců. V případě, že budete vařit pro takto malé děti, vynechte sůl a koření.

 

Dobrou chuť!

Připravila Denisa

Views – 3910

Štítky:,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages