Greenwave's Blog

Shinrin-yoku: umění lesní koupele

Říjen 5, 2021
Posted by Greenwave

Také milujete dlouhé procházky lesem? Všeobklopující svěžest zelenajících se stromů, čerstvý vzduch provoněný jehličím a spadaným listím, šumění větru prohánějícího se v korunách… Není divu, že má taková forma relaxace blahodárné účinky na naše zdraví. V Japonsku jde dokonce o formu cílené terapie, která je známá jako Shinrin-yoku.

 

IMG_5007

 

Shinrin-yoku je termín, který se používá pro označení lesní terapie. Toto slovní spojení se dá přeložit jako „lesní koupel“ a v Japonsku se těší velké oblibě už od 80. let minulého století. Japonsko je země plná kontrastů – pulzující velkoměsta plná mrakodrapů, betonu a lidí střídají místa, která vypadají, jako by na jejich půdu lidská noha nevkročila stovky let. Dokonce i poblíž Tokia se nachází spousta krásných lesů, kam lidé jezdí pravidelně upustit páru a načerpat novou energii.

 

Takové pravidelné procházkování lesem má samé pozitivní účinky v oblasti tělesného i duševního zdraví. Nejenže zlepšuje náladu a pomáhá odplavit stres a starosti všedních dnů, navíc stabilizuje tlak, snižuje hladinu kortizolu a posiluje imunitu. Spojení příjemného pohybu s hlubokým vdechováním čerstvého, silicemi provoněného vzduchu, nám prostě prospívá po všech ohledech.

 

My Češi jsme proslulí svou zálibou v houbaření, takže moc dobře víme, jaké má takové lesní koupání efekt na naše zdraví. Já sama houby nikdy nesbírala proto, že bych se těšila na porci smaženice, ale právě pro tu příležitost dlouho se procházet nekonečnými lesy. Vnímat vůně a zvuky lesa ve svém přirozeném prostředí pomáhá vypnout hlavu a uvolnit stres nahromaděný v našich tělech. Vzduch a zelené prostředí navozuje pocit bezpečí, který je zakořeněný někde hluboko v naší lidské podstatě.

 

DENISA: Lesní terapie neznamená hnát se v přírodě za sportovním výkonem, nebo se v něm rychlostí blesku prohánět na kole a hlídat si svoje iwatche. Pokud se chcete opravdu uvolnit a nabrat síly, vypněte mobil a hodinky nechte doma. Do batohu přidejte deku, ručník a teplý čaj. V lese procházejte pomalu, poslouchejte ptáky a šumění listí. Našlapujte zlehka a nasávejte vůně. Pozorujte měnící se přírodu a klidně se probrouzdejte potokem.

 

 

20211002_133926 2

 

Zkuste pár kroků bosky nebo si jen lehněte na záda pod strom. Soustřeďte se na své smysly. Myšlenky brzy ustoupí a nechají prostor pro inspiraci. Z lesa vyjdete posíleni na duchu i na těle, a skvělé je, že z této energie budete čerpat poměrně dlouhou dobu. Pro inspiraci nebo zážitek zkuste mrknout na stránky Lesní Terapie: https://lesniterapie.cz/

 

IMG_4944

 

No jo, jenže ne každý žijeme blízko lesů, naopak spousta z nás tráví velkou část svého života v začouzeném městě. Shinrin-yoku si tak dopřáváme zřídkakdy. A co kdybychom si mohli tuto lesní terapii dopřát – alespoň částečně – i u sebe doma?

 

Shinrin-yoku v obýváku?

Ne, nemusíte si v obýváku vytvořit malou botanickou zahrádku. I když pokojové rostlinky určitě zlepšují kvalitu vzduchu. :-) Nám v tomhle udělala letos jasno Primavera. Naši aroma-experti se v poslední době „lesní koupeli“ hodně věnují. Sami jsou obklopeni malebnou přírodou Bavorska, chodí na pravidelné procházky do hor a lesů, ale dobře si uvědomují, že ne všichni mají přírodu jako na dlani. Naštěstí ale zjistili, že si doma můžeme vytvořit takové malé lesní mikroklima, které má  téměř tak pozitivní účinky, jako zmíněná procházka lesem.

 

Takový efekt mají totiž éterické oleje získané parní destilací jehličí různých stromů. Borovice kleč, borovice černá, cedr himalájský, modřín, smrk sibiřský, bílá jedle a další éterické oleje nejenže váš domov provoní čerstvou lesní vůní, ale navíc posílí imunitu, usnadní dýchání, vyčistí vzduch od bacilů a pomůžou proti stresu. Já mám nejraději borovice všeho druhu, ale oblíbila jsem si i nový modřín, který má svěží, lehce citrusovou vůni. Stačí pár kapek v difuzéru nebo aromalampě, zavřít oči, pustit si klidně relaxační zvuky lesa a uvidíte, že se všechny starosti rozplynou.

 

Asi není potřeba zdůrazňovat, že pouhé navození lesní atmosféry vám procházku lesem zcela nenahradí. Takže jakmile budete mít příležitost, udělejte si sváču a vyražte na celodenní výlet do přírody. Ale když žijete ve městě a někdy je toho na vás prostě moc, není nad to mít po ruce instantní les v lahvičce. :-)

 

Naše  nabídka „lesních“ éterických olejů se vloni rozšířila hned o tři zázraky: modřín, borovice černá a cedr himalájský. Každý z nich má trochu jiné účinky, ale všechny spojuje nádherná vůně jehličí a skvělé účinky na tělo i mysl. Vyzkoušejte i sprchový krém Forest Walk nebo Jehličnanovou koupel WELEDA. Pokud máte chuť můžete si vytvořit vlastní inhalátor stromových olejů nebo si namíchat vlastní aroma koupel podle našeho receptu.

 

Posilující LESNÍ KOUPEL 

3 lžíce 30% smetany nebo kokosové smetany (použít můžete i med)

2 Borovice limba

3 kapky Pomeranče

2 kapky Cypřiše nebo 1 kapka Cedru

 

Uzemňující směs do AROMALAMPY nebo aromadifuzéru – v přípedě menších prostor použijte poloviční množství

5 kapek Borovice limba

4 kapky Cedru

3 kapky Bergamotu

2 kapky Myrty

 

POZN.: Mějte prosím na paměti, že lesní éterické oleje často obsahují thujen, který se do nich uvolňuje při destilaci. Proto nejsou vhodné pro kojící, těhotné ani děti – a to platí pro borovici kleč, borovici černou, jedle a další. Nikdy neužívejte lesní éterické oleje vnitřně, ani neředěné na pokožku. Lesní oleje léčí, ale jen pokud je používáte správně!

 

Znáte pojem Shinrin-yoku? A zkoušeli jste už účinky stromových éterických olejů na vlastní kůži?

 

les

 

Krásný podzim přejí autorky
Sára Goldbergerová a Denisa Svobodová

 

 

Zdroje:

https://environhealthprevmed.biomedcentral.com/articles/10.1007/s12199-009-0091-z

https://environhealthprevmed.biomedcentral.com/articles/10.1007/s12199-009-0086-9

Views – 4482

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages