Greenwave's Blog

Těhotná s aromaterapií?

Červenec 14, 2019
Posted by Greenwave

Těhotenství je považováno za nejkrásnější období v životě ženy. Aromaterapie ho může udělat ještě příjemnějším. Ženy si nejčastěji kladou otázku, zda jsou éterické oleje v těhotenství vhodné. Odpověď je ano, jsou, ale musíme vědět, po kterých sáhnout.

 

Obecné pravidlo pro používání aromaterapie v těhotenství říká, že je nutné se vyhnout éterickým olejům s hormonální aktivitou (které fungují jako fytoestrogeny), těm, které mají neurotoxický potenciál, ale také musíme brát v potaz to, zda má nastávající maminka problém s vysokým nebo nízkým tlakem, případně epilepsií.

 

Aromaterapie podle trimestru

Lze říct, že aromaterapeutické prostředky, které je možné používat v těhotenství, můžeme rozdělit do skupin podle trimestru, v kterém se žena zrovna nachází. V prvním trimestru se spíše než éterické oleje doporučují používat hydroláty, protože jsou jemnější a mají v sobě určitou část molekul z éterických olejů. Ty se do nich dostanou při procesu destilace. I když nejsou hydroláty tak silné jako éterické oleje samotné, mají poměrně slušný terapeutický potenciál, osvěží a mohou snížit pocit nevolnosti.

 

Dále pak můžeme brát v potaz skupinu éterických olejů, kterou lze používat po ukončení třetího měsíce těhotenství, třeba pro zmírnění otoků nohou nebo vyřešení strachů rodičky z porodu. Tyto oleje se dají používat i v třetím trimestru. Na konci těhotenství, těsně před porodem, nebo když se jedná o dobu, kdy je potřeba pomoct miminku na svět, protože matka má už po termínu porodu, se mohou použít éterické oleje s hormonálním potenciálem. Tyto esence se také osvědčily jako podpora porodních stahů a pro snížení bolestí v křížové oblasti a podbřišku.

 

Bezpečně s éterickými oleji

Které éterické oleje jsou vhodné pro péči o těhotnou ženu po ukončeném prvním trimestru? Určitě se jedná o některé druhy citrusů, jako mandarinka, citron a pomeranč. Dále pak může těhotná žena bez obav používat s patřičnou opatrností (respektive v polovičním doporučeném ředění) také neroli, růži, kadidlo, růžové dřevo, tea tree, ylang-ylang, petitgrain, geránium, manuku, lavandin, levanduli lékařskou (pozor na nízký tlak), heřmánek římský (modrý). Poloviční ředění se rovná 25 kapkám éterického oleje nebo více druhů esencí do 100 ml nosného oleje v případě přípravy masážní směsi. Při inhalaci z aromalampy se kape podle velikosti místnosti maximální množství tří kapek. Těhotná žena by měla dělat v inhalaci éterických olejů z aromalampy nebo difuséru přestávky. Růže v kombinaci s neroli a kadidlem je velmi vhodným prostředkem k odbourávání těhotenských úzkostí a strachu z porodu.

 

Levandule eo

 

Éterické oleje, které by těhotné ženy neměly používat vůbec, patří do skupin koření (hlavně tzv. zahřívače, které podporují činnost krevního oběhu a vykazují hormonální aktivitu), byliny s obsahem terpenů. Najdeme mezi nimi také jehličnany, některé druhy pryskyřic a vzácných dřevin. Pro lepší přehlednost vyjmenujeme nejčastější éterické oleje nedoporučované v těhotenství: skořice, hřebíček, oregano, tymián, zázvor, estragon, andělika, bazalky (posvátná i pravá), všechny druhy šalvějí, všechny druhy máty kromě máty citronové (Mentha citrata), všechny druhy eukalyptu kromě Eucalyptus Citriodora. Tyto jmenované pak ale lze použít pro posílení děložních stahů a urychlení porodu. Jsou poměrně silné, bohatě vám postačí jedna kapka do čajové lžičky nosného (rostlinného) oleje.

 

MASÁŽNÍ OLEJ PRO PSYCHICKOU POHODU

Nejčastější dotazy ohledně použití esenciálních olejů v těhotenství jsou pokládány v souvislosti s psychickou pohodou rodičky. Vůbec nejlepší pro uvolnění ženy je kombinace růže, neroli a kadidla. Pokud nemáte neroli, lze ho nahradit petitgrainem, což je éterický olej z listů hořkého pomeranče – neroli se získává z jeho květů. Tyto esence lze smíchat v poměru 25 kapek do 100 ml nosiče a používat jako masážní olej. Růže podpoří dobré rozpoložení ženy, vylučování hormonů, uvolní hluboko zakořeněné strachy. Kadidlo odbourává strach ze ztráty dítěte a smrti, posiluje imunitu matky, neroli pracuje s pocity smutku. Směs těchto tří esenciálních olejů je vhodná pro používání v posledních dvou trimestrech.

 

john-looy-X3DZ1c7MPa4-unsplash

 

Něco málo o autorce, která už vám připravuje další články:

 

Pavlína Klaudová

Pavlína Klaudová se věnovala aromaterapii nejdříve jako nadšený laik. Následně prošla vzdělávacími kurzy Roberta Tisseranda v oblasti chemie éterických olejů, bezpečnosti éterických olejů a aromaterapeutické péče o pleť. Žije v kolébce klinické aromaterapie, ve Francii. Aromaterapii na profesionální úrovni se chce věnovat z pohledu tradiční klášterní lékařské a léčitelské praxe. Aromaterapeutická bezpečnostní upozornění, dávkování a doporučená věková a zdravotní omezení čerpá pro svou vlastní praxi z francouzských zdrojů. Kromě aromaterapie se zajímá o naturopatii. Má dlouholeté zkušenosti jako redaktorka magazínu o přírodní kosmetice, v současné době také spolupracuje i s celorepublikovým tištěným magazínem Bylinkář.

 

Pavlína o Aromaterapii:

 

„S aromaterapií se v naší malé české kotlince ještě moc nekamarádíme. A to je škoda. Tato tisíce let stará dáma, až ve 20. století jasně definovaná jako vědní obor, je totiž velmi exklusivní komodita s mnoha benefity. Jako každá žena je tak trochu komplikovaná, ale když jí porozumíte, zjistíte, že s ní strávíte příjemně barevný život. Je toho mnoho, co umí, s čím se vypořádá a čím nás obohatí. Její studium je synonymum pro vášeň. Vášeň, která vás pohltí a nepustí. Aromaterapie není jenom výsadou vyvolených, ale její základy si může osvojit naprosto každý. Stačí se jen oprostit od strachů a chtít trochu studovat. Nevnímat éterické oleje jenom jako vůně, ale pracovat s jejich mnohými potenciály.“

 

Bedeme s Pavlínou rády, když nám napíšete, jaké další aroma články, byste si tu přály.

 

Krásné léto přejí

 

Denisa a Pavlína

Views – 2808

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages