Tipy na zdravé vánoční cukroví
Listopad utekl jako voda a máme tu období adventu. Já mám těch pár týdnů spojených hlavně s vůní vánočního cukroví, které vždy zaplní celý byt. Co si ale letos připravit ke klasikám jako jsou rohlíčky a linecké i nějaké zdravější vánoční cukroví, abychom z toho mlsání neměli takové výčitky ?
RAW KOKOSOVÉ KULIČKY
2 hrnky vypeckovaných datlí
1 hrnek nepražených kešu ořechů
1/2 hrnku nasekaných mandlí
2 lžíce kakaa
půl lžičky skořice
4 lžičky kokosového sirupu Tropicai
2 lžíce strouhaného kokosu a trochu na obalení
voda podle potřeby
Ořechy a datle přes noc namočte, aby pěkně změkly. Pak stačí všechny ingredience rozmixovat výkonným mixérem. Pokud vám směs bude připadat příliš hutná, přidávejte po troškách vodu. Ale pozor, aby pak směs nebyla zase moc řídká. Když je tak akorát, tvarujte malé kuličky a obalujte je ve strouhaném kokosu. A zdravé vánoční cukroví je na světě!
ROHLÍČKY Z KOKOSOVÉ MOUKY
250 g másla z vlašských ořechů (lze zakoupit hotové, ale pokud máte zásobu vlašáků a výkoný mixér k tomu, můžete si udělat i domácí)
5 lžic kokosové mouky Tropicai
2 lžíce kokosového sirupu Tropicai
pár kapek vanilkového extraktu – já používám TENHLE od Primavery
V misce smíchejte všechny ingredience a rukama vypracujte hladké těsto rukama – díky tomu se mouka s ořechovým máslem pěkně spojí. Kdyby se vám těsto moc drobilo, přidejte trochu kokosového oleje. Ze vzniklé hmoty tvarujte malé rohlíčky a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte dozlatova při 160C. Pokud chcete, obalte rohlíčky v moučkovém cukru s trochou mleté vanilky.
MAKADAMOVÉ SUŠENKY
1 hrnek makadamových (ale klidně i loupaných lískových) ořechů
1 hrnek datlí
1 lžíce kakaa
lžička vánočního koření (skořice, zázvor, hřebíček, badyán…)
Předehřejte si troubu na 180C. Všechny ingredience důkladně rozmixujte a z hotové směsi pak v dlaních tvarujte kuličky, ze kterých na plechu udělejte placičky. Pečte 10-15 minut a je hotovo.
TIP: pokud si doma děláte rostlinné mléko z oříšků, můžete takové sušenky dělat i z „vyždímané“ ořechové hmoty.
VEGAN MAROKÁNKY PODLE ŠŮŠI
100 g pohankové mouky
3 lžíce ovesných vloček
400 ml rostlinného mléka
150 g sušených švestek
50 g datlí
100 g nesolených arašídů nebo mandlí
50 g lískových oříšků
4 lžíce kokosového oleje Tropicai
2 lžíce arašídového másla
2 lžíce kakaa
dle chuti kokosový sirup Tropicai, ale pokud chcete verzi bez cukru, můžete zkusit sladit stévií
Mléko dáme do hrnce a společně se 2 lžícemi kokosového oleje mírně zahřejeme, ale nevaříme! Když se olej rozpustí, přidáme pohankovou mouku a rozmícháme směs na kašičku. Pak vmícháme nahrubo nasekané ořechy a pokrájené sušené ovoce. Důkladně promícháme a přidáme i ovesné vločky a arašídové máslo. Ze vzniklé tužší hmoty tvarujeme na plechu vyloženým pečícím papírem placičky. Marokánky pečeme při 190C asi půl hodinky. Po upečení je necháme pořádně vychladnout a mezitím si připravíme polevu ze zbylého kokosového oleje, kakaa a kokosového cukru (případně stévie). Marokánky polijeme a necháme odpočívat na chladném místě.
Recept najdete na blogu Cooking with Šůša ► ZDE Já podle něj pekla loni a marokánky byly opravdu vynikající!
Pokud máte i vy nějaké tipy na zdravější cukroví, budeme rády, když se s námi podělíte. Inspirace není nikdy dost .
Krásné období adventu přeje
Sára
Views – 3038
Štítky:tropicai, zdravé recepty, zima
Diky za dobry clanek, co vic dodat.