Zdravý Banánový chlebíček podle Marušky
Banana Bread určitě znáte. U nás doma se peče hlavně proto, abychom nemuseli vyhazovat zhnědlé banány, které už nikdo nechce jíst
Receptů je všude spousta, ale tenhle je fakt vychytaný. Lehoučký a voňavý, dobrý i druhý den. Navíc neobsahuje bílou mouku ani cukr.
PROČ HO UPÉCT
• obsahuje pouze přirozeně vyskytující se cukry
• klasické bílá mouka je zde nahrazena zdravější verzí – celozrnnou moukou špaldovou
• na jeho přípravu potřebujeme pouze malé množství tuku, navíc kvalitního
RECEPT NA ZDRAVÝ BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK
Ingredience:
• 2-3 přezrálé banány (pokud jsou menší použijte 3, větší postačí 2)
• ⅓ hrnku roztátého kokosového oleje Tropicai (může být i kvalitní olivový)
• tekuté sladidlo dle výběru a chuti (my jsme použily ⅓ hrnku javorového sirupu, lze použít i med, agávový sirup nebo sladidlo úplně vynechat)
• 2 vajíčka od šťastných slepiček
• ¼ mléka dle výběru
• 1 lžička jedlé sody
• 1 lžička skořice
• ½ lžičky soli
• 1 ¾ hrnku hladké špaldové mouky
• můžete přidat: oříšky, semínka, kousky kvalitní čokolády, perníkové koření
Postup:
1) Předehřejeme si troubu na 165 °C a vytřeme si tukem formu na chlebíček (27 x 13 cm), můžete použít i jinou menší formu či košíčky na muffiny (pak se ale bude lišit doba pečení).
2) Vidličkou rozmačkáme banány na kaši.
3) Ve větší míse spolu vyšleháme sirup (případně med) a olej, přidáme vejce a znovu dobře vyšleháme. Následně do směsi zamícháme také rozmačkané banány.
4) V druhé nádobě si promícháme suché ingredience a postupně je vmícháme společně s mlékem do směsi vlhké. (Mléko přidáváme dle potřeby.)
5) Nyní můžeme přidat oříšky či čokoládu. Vše pořádně promícháme, ale nelekejte se, pokud směs nebude úplně hladká, to je naprosto v pořádku.6) Těsto vlijeme do připravené formy nebo do formiček na muffiny.
7) Pečeme přibližně 50 – 60 minut, záleží na struktuře. Muffiny by měly být hotové za 30 – 40 minut. (Zda je chlebíček hotový poznáte, pokud do něj strčíte špejli a po vyndání na ní nezůstane žádné těsto.)
8) Upečený výtvor necháme chvíli vychladnout ve formě a poté ho vyndáme na prkénko.
Servírovat ho můžeme samotný nebo s arašídovým máslem či marmeládou.
Dobrou chuť přeje Maruška
Views – 5112