Greenwave's Blog

3 důvody, proč se vám nevyplatí levný denní krém

Březen 13, 2017
Posted by Greenwave

Možná se divíte, proč některý přírodní denní krém stojí 200 korun a jiný třeba i přes 1000. Ano, uznávám, že je to zvláštní, ale má to svou logiku a tři zásadní důvody. Ale podívejme se na ně podrobněji.

 

 

Každý denní krém, ať už přírodní či chemický, obsahuje olejovou (tzv. mastnou) a vodní bázi. Tyto dvě báze není lehké spojit tak, aby byl přípravek dlouhodobě stabilní a měl stále stejnou konzistenci, a proto se musejí použít emulgátory. Teprve potom přijdou na řadu složky, které aktivně působí proti stárnutí, suchosti, hrubosti, dehydrataci a podobně. Dále se do krému přidávají antioxidanty, které denní krém chrání před působením světla a vzduchu (lidově řečeno zabraňují žluknutí). Krémy s obsahem vody se totiž rychle kazí. A pak jsou tu konzervanty, které jsou v našem případě samozřejmě přírodní.

 

Na rozdíl od tvůrců chemických krémů, kde se stále objevují nové látky pro výrobu, mají tvůrci přírodních krémů omezený výběr ingrediencí. Proto záleží na jejich poměrech a kvalitě. A právě tady vzniká problém.

 

DŮVOD 1.: MOC VODY A NEKVALITNÍ MASTNÁ BÁZE

Levný denní krém většinou obsahuje hodně vody na úkor mastné báze. Některé krémy obsahují až 20% vody, čímž se sníží množství účinných látek, které musí chemik použít, a krém se tak zlevní. Lepší výrobce může vodu nahradit například gelem z Aloe vera, který zároveň velmi dobře hydratuje a zklidňuje pokožku.

 

U levného krému se také setkáte s tím, že olejovou bázi tvoří méně kvalitní oleje. Nemusí být ani za studena lisované, nepocházejí z certifikovaných bio rostlin, a tak mohou mít úplně jiné účinky, než čekáte. Krém pak například ucpává póry, nebo naopak zanechává pleť suchou a nevyživenou.

 

Rozhodně se vyhněte pleťovým krémům, které obsahují těžký sezamový, ucpávající kokosový nebo nedej bože palmový olej či jeho deriváty.

 

DŮVOD 2 – MOC GLYCERINU

Rostlinný glycerin se v přírodních krémech používá jako emulgátor. Glycerin je levná složka přírodní kosmetiky, která produkt zahustí a přidá na objemu, bohužel se ale cpe skoro všude. Dříve se věřilo, že hydratuje, ale dnes je jasné, že kožní buňky na povrchu epidermis zvlhčí jen na oko a dlouhodobě z nich spíše absorbuje vlhkost. Většinu lidí vysušuje.

 

V dražších krémech ho skoro nenajdete, a když ano, tak v malém množství. Místo něj se používají například lecitin, aloe gel nebo mléčná syrovátka.

 

Přírodní denní krém laboratoř

 

DŮVOD 3 – MOC ALKOHOLU

Pokud se tu zabýváme běžnými krémy, které obsahují vodu, musíme se bavit i o konzervantech. U přírodního krému záleží hodně na obalu. Obecně se dá říci, že krém v pozinkované tubě nebo s pumpičkou nepotřebuje konzervovat tolik, jako krém v kelímku, ale nemusí to být vždy pravidlem.

 

Většina výrobců používá ke konzervaci menší či větší množství alkoholu. Používá se většinou pšeničný denaturovaný alkohol, který v malé míře neškodí. Ve větší koncentraci však vysušuje. Pozor si dejte na krémy, kde se vyskytuje na prvním až třetím místě v pořadí ingrediencí INCI vyznačeném na každém obalu. A pokud možno NEKUPUJTE krémy, které obsahují pár ingrediencí a 3 z nich jsou voda, alkohol a glycerin.

 

Je spousta skvělých olejů, které dnes hojně používáme, ale krém jako takový nemohou nahradit. Zatímco olej pleť vyživuje a zvlhčuje, dobrý krém mu dodává vše potřebné a ještě pleť chrání zvenčí díky rostlinným máslům, voskům a semínkovým olejům. Velmi dobrý denní krém je malé umělecké dílo, které se ve stejném složení vyrábí mnoho let. K jeho výrobě je zapotřebí absolutní čistota a know how pořádné laboratoře.

 

Co vy? Jaký je ten váš oblíbený?

Hezké Jaro

Vaše Denisa

Views – 1999

Štítky:, , ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages