Sváteční mrkvový dort
Už vás zase honí mlsná, ale cukroví vás neláká? Tak zkuste tuhle zdravější variantu – úžasný mrkvový dort, neboli Carrot Cake. Je krásně vláčný a mrkev z něj skoro nepoznáte, navíc voní jako perníčky!
Budeme potřebovat:
4 vejce od šťastných slepiček
1 a 1⁄2 hrnku hnědého cukru (můžete použít i kokosový cukr Tropicai)
vanilkový extrakt (podle chuti)
2 hrnky polohrubé mouky (může být i celozrnná)
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
mletá skořice (podle chuti)
1 a 1⁄4 hrnku rostlinného oleje
9 ks bio mrkve nastrouhané na jemno
1 hrnek nasekaných oříšků (vlašské, lískové, mandle)
Na krém:
250 gramů Lučiny
250 – 300 gramů jiného smetanového sýru/pomazánkového másla
1 hrnek moučkového cukru (podle chuti)
šťáva z 1 většího bio citronu
2 lžíce změklého másla
1.) Nejprve ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem (případně i s vanilkovým extraktem).
2.) Mouku pořádně smícháme v jiné míse s práškem do pečiva, jedlou sodou, solí a skořicí.
3.) Do směsi vajec s cukrem postupně přidáváme suché ingredience i olej a mixujeme.
4.) Do mísy přidáme i nastrouhanou mrkev a ořechy. Celou směs důkladně promícháme.
5.) Dortovou formu o průměru cca 24 cm vymažeme máslem a vlijeme do ní těsto.
6.) Pečeme na 175° asi hodinu, dokud není špejle po vytažení čistá.
7.) Dort necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém.
8.) Všechny ingredience na krém mixujeme dokud nám nevznikne hladká směs.
9.) Po vychladnutí dort podélně rozřízneme v půlce a namažeme, přiklopíme a pomažeme i zvenku. Necháme uležet.
Denisa
Views – 3491
Štítky:Vánoce, zdravé recepty, zdraví, zima