Greenwave's Blog

Bergamotem proti zimním chmurám

Únor 25, 2018
Posted by Greenwave

Nevím jak vy, ale já si představuju zimní hygge tak, že si zapálím aromalampu, přidám pár kapek kvalitního éterického oleje, uvařím si čaj a budu si zachumlaná do deky číst. Nejsem typ člověka, co miluje zimu a tma mi vysloveně vadí. Co mi pomáhá,  jsou citrusové oleje. Zkuste si dát do lampy pár kapek Bergamotu a uvidíte, že budete mít taky lepší náladu.

 

27540784_1676467042396428_6516802019140987694_n

foto Primavera

Bergamot je typická vůně čaje Earl Grey, který Angličané tak rádi popíjejí o páté. Éterický olej, jímž se parfémují čajové lístky, pochází z aromatické kúry Citrusu bergamia. Pravděpodobně křížence Pomeranče a Limety, ale někdy se také uvádí jako kříženec Grepu a Pomeranče. Tento Citrus nemá téměř žádnou dužinu, zato má velmi tlustou kůru, ze které se éterický olej získává lisováním za studena.

 

Výrazná vůně Bergamotu se odlišuje od ostatních Citrusů a vryje se vám navždy do paměti. Je sladší a rafinovanější. Za specifickou vůni vděčí Bergamot molekulám Bergaptenu, který se řadí mezi furocoumariny, které jsou fototoxické. Díky tomu není dobré používat ho na pokožku, protože může vyvolat velmi silné alergické reakce podobné popáleninám. A to zcela vážně… Stejně tak se nepoužívá vnitřně.

 

Nicméně do difuzéru či lampy ho můžete nakapat vždycky. Teď v zimě si ho obzvlášť užijete. Jeho vůně přináší do interiéru kousek léta a zahání všechny chmury.

 

Mohou za to molekuly zvané monoterpeny. Ty jsou sice velmi rychle těkavé, takže vůně nevydrží ve vzduchu moc dlouho, nicméně působí na mozkové buňky velmi povzbudivě. Bergamot se v aromaterapii používá při pocitech deprese a úzkosti, které svým charakterem přirozeně zmírňuje.

 

Já osobně miluju kombinaci Jasmín Bergamot, kterou vyrábí Primavera jako směs do lampy, ale často ho používám i čistý jen tak.

 

Na fyzické úrovni má Bergamot tonizující účinky. Pomáhá při bronchitidě a kašli, ale třeba i při nechutenství. Ale to už není dnešní téma :)

 

Co vy, máte najakou oblíbenou směs s Bergamotem?

Views – 1446

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages