Greenwave's Blog

Černuchový olej: posiluje organismus a čistí pokožku

Listopad 29, 2017
Posted by Greenwave

Latinsky Nigella sativa, lidově černý kmín. Možná jste ho měli na své zahrádce a ani jste o tom nevěděli. Rostlina vytváří po odkvětu drobné „makovičky“, které obsahují malá černá semínka podobná sezamu. Mají jemně pálivou a výraznou chuť, a neméně výraznou ostrou „kmínovou“ vůni.

 

Černuchový olej má, podobně jako olej z pupalky dvouleté, vysoké procento nenasycených mastných kyselin. Nejvíce zastoupená je pak kyselina linolová, které je v černuchovém oleji obsaženo přibližně 57%. Velmi cenný je také pro svůj obsah vitaminů A, D, E a F, obsahuje i řadu vitaminů B a kyselinu listovou.

 

Černuchový olej působí proti plynatosti a podporuje činnost střev, slinivky a jater. Může pozitivně působit i proti střevním parazitům. V lidovém léčitelství se používá při dýchacích obtížích. Na Wikipedii dokonce najdete informaci, že může působit pozitivně při některých typech rakoviny. Navíc působí antivirově a antibakteriálně, takže ho můžeme využít i pro posílení imunity.

 

Já jsme tenhle zázrak nejdříve objevila pro kuchyň. Malou dózičku jsem si přivezla z Řecka a semínka sypu do polévky, salátů i na chleba s pomazánkou. Osobně konzumuji asi 1 čajovou lžičku denně.

 

Kosmetický olej z černuchy má zlatou barvu a používá se na drobné prasklinky a ranky, při ekzémech nebo akné. Dobře bude hojit drobné prasklinky na patách, záděry i vřídky. Můžete ho použít neředěný, ale pokud vám vadí jeho výrazné aroma, smíchejte ho třeba s jojobovým oleje 1/1. Při akné bych ho míchala s hroznovým olejem.

 

V naší nabídce máme již delší dobu černuchový olej od Primavery ve 100 ml balení a teď k němu přibyl ještě skvělý Zahir s kapátkem.

 

A co vy? Máte s černuchou nějaké zkušenosti?

Vaše Denisa

Views – 1984

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pages