Doplňky stravy: vše, co potřebujete vědět
Téma doplňků stravy je obecně velice komplexní a poměrně komplikované. Při jejich příjmu totiž záleží na mnoha faktorech, které mohou snižovat, ale naopak i zvyšovat jejich využitelnost. Pojďme se tedy společně na doplňky stravy podívat trošku více do hloubky.
Co jsou doplňky stravy (suplementy)?
Obecně by se dalo říct, že doplňky stravy jsou živiny, které bychom měli přijímat v případě, kdy je v dostatečné míře nejsme schopni přijímat z pestré a vyvážené stravy. Většinou se jedná o biologicky aktivní látky, které si naše tělo neumí vytvořit samo (tzv. esenciální) – do této skupiny patří většina vitaminů a minerálních látek. Suplementovat lze ale i některé enzymy, probiotika, esenciální aminokyseliny i vlákninu. Ve zkratce by se tedy dalo říct, že se jedná o látky, které mají mít příznivý vliv na zdravotní stav organismu. Doplňků stravy je však plný trh a někdy může být těžké se ve všech těchto látkách vyznat.
V čem se doplňky stravy liší od léčivých přípravků?
Rozdíl mezi doplňky stravy a léčivými přípravky je v jejich uvádění na trh. Zatímco doplňky stravy se uvádí na trh v podstatě stejně jako potraviny a jejich notifikace spadá pod Ministerstvo zemědělství, léčivé přípravky jsou registrovány státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL).
Většina doplňků stravy není oficiálně klinicky testovana. Musí sice splňovat obecné požadavky na uvádění potravin do oběhu, např. zdravotní nezávadnost, jakost, označení aj., na druhou stranu jsou tyto výrobky kontrolovány pouze v případě nějakého konkrétního udání.
Vzhledem k tomu, že u léčivých přípravků může trvat klidně i 10 let, než se dostanou ke konečnému spotřebiteli, a jejich účinky na tělo, stejně tak i vstřebatelnost, jsou dobře prozkoumány, u doplňků stravy to bohužel neplatí. Proto v případě, kdy jsou u těchto doplňků používány nosiče účinných látek (vitaminů, minerálů atp.) v syntetické podobě, není přesně známá vstřebatelnost těchto produktů, ale také, ve většině případů, ani možné vedlejší účinky a zátěž těchto pomocných látek na organismus.
Jaké doplňky stravy užívat?
Když už se rozhodneme nějaké doplňky stravy sami užívat, je dobré se také podívat na to, co všechno se v té malé tabletce, společně s našimi žádanými bioaktivními látkami, nachází.
Na trhu jsou pouze dvě značky doplňků stravy s aktivními látkami, jejichž přídatné látky jsou pouze na bázi patentovaných směsí organických rostlin a rostlin posbíraných v jejich přirozeném prostředí. Jedná se o značky Viridian a Terranova. Značka Terranova nazývá bioaktivní rostlinný komplex „Magnifood“. Výhodou splementů Terranova je i to, že jsou striktně veganské a rostlinné. Proto v sortimentu nenajdete třeba kolagen.
Co je Magnifood komplex?
Jedná se o komplex vyráběný z lyofilizovaných (mrazem sušených) rostlin. Do jednotlivých výrobků se tyto rostliny přidávají namísto synteticky vyráběných přídatných látek. Díky tomuto komplexu je navíc u jednotlivých produktů dosaženo co nejlepšího fyziologického účinku – to zjednodušeně znamená, že každá živina je v těle účinně absorbována, distribuována, metabolizována a využita. Žádná stopová živina nemůže fungovat samostatně. Jedná se totiž o souhru mnoha interakcí s enzymy a dalšími živinami. Díky synergii ingrediencí, obsažených v Magnifood komplexu a požadovaných mikroživin, je efektivita těchto výrobků velmi vysoká.
Tyto doplňky jsou založeny na holistickém principu a vědeckých poznatcích.
Kdy doplňky stravy užívat?
Vždycky záleží na tom, co konkrétně našemu organismu chybí, nebo u čeho víme, že máme nedostatek. V současné situaci je na prvním místě posilování imunitního systému. K tomu nám mohou pomoci právě některé vitaminy, minerály, ale třeba i zdánlivě obyčejné olivové listí. Obecně bychom náš imunitní systém měli posilovat po celý rok, a to převážně pestrou a vyváženou stravou.
Je důležité zdůraznit, že samotné doplňky stravy nás nezachrání. Pokud bude naše strava založena pouze na minimálním množství živin, budeme záměrně vynechávat některé typy potravin a náš jídelníček bude velmi monotónní, nikdy nedosáhneme stejného účinku, jako při pestré stravě. V případě že i přes veškerou naši snahu nezvládáme do našeho jídelníčku zařadit vše potřebné, teprve poté na řadu přichází jednotlivé doplňky stravy.
Které doplňky jsou vhodné na podporu imunity?
Vitamin C komplex
- působí v těle jako antioxidant – inaktivuje volné radikály
- posiluje imunitu
- podílí se také na syntéze kolagenu
- podílí se na krvetvorbě – zvyšuje využitelnost železa
Vitamin C, Multi-Ascorbate (Non Acidic) Complex, 250 mg od Terranovy navíc nedráždí žaludek. Základem jsou šípky, které patří mezi jedny z nejbohatších zdrojů vitaminu C. Součástí jsou také třešně acerola, bobule acai a také plody/listy rakytníku. Bobule acai navíc obsahují také vitamin E, který obnovuje hladiny oxidovaného vitaminu C.
Denní potřeba se pohybuje okolo 95 – 110 mg/na den (toto množství je obsaženo v ½ papriky), jeho potřeba se ale zvyšuje ve chřipkovém období, při tělesné zátěži, ale i při stresu (stres je oxidační proces). Myslete ale i na to, že biologická dostupnost (využitelnost) je 100% pouze při dávce do 200 mg/den. V denní dávce nad 1000 mg je pouze 33%. Maximální denní dávka je 1000 mg/den. Pokud tuto dávku budeme pravidelně překračovat, hrozí nám riziko poškození ledvin, takže tady je potřeba, aby byl člověk velmi opatrný. Nadbytek, který tělo nevstřebá, se totiž filtruje přes ledviny a vylučuje se močí.
B komplex s vitamínem C
- vitaminy skupiny B jsou součástí metabolických pochodů v lidském organismu
- pomáhají snižovat únavu a vyčerpání
- pomáhají zvládat stres
- přispívají k udržení normální nervové a psychické činnosti
- posilují imunitu
Terranova B-komplex s vitaminem C obsahuje všech 8 vitaminů skupiny B v aktivní formě, která zlepšuje jejich vstřebávání. Součástí tohoto komplexu je i extrakt z kořene sibiřského ženšenu a rozchodnice. Tyto rostlinky jsou využívány v asijských zemích ke zlepšení tělesné i duševní pohody a ke zvýšení energie. O tom by vám mohla povyprávět Denisa, která ho zkoušela.
Vitamin D3
- přispívá k normální funkci imunitního systému
- přispívá k udržení zdravých kostí a zubů – podílí se na vstřebávání vápníku a fosforu
- přispívá k udržení normální činnosti svalů
- Terranova D3 Complex je vhodný i pro vegany a vegetariány
Jak uvádím níže, vitamin D je dostupný ve dvou různých podobách, a to D2 a D3. Forma D2 je získávána hlavně z rostlinných zdrojů. Bohužel ale pro tělo není tolik využitelná a účinná, jako ve formě D3. Forma D3 se nachází hlavně v živočišných zdrojích, a pro tělo je mnohem lépe využitelná. Proto je lišejník skvělá volba pro doplnění vitamínu D i u veganů!
Tato forma vitaminu D, tedy forma D3, je v produktech Terranova získávána právě z lišejníků. Aktivace vitaminu D3 je tak velmi rychlá. Součástí každé tabletky jsou navíc i listy koriandru – ty obsahují vitaminy skupiny A a K, které jsou nezbytné pro optimální vstřebávání vitaminu D a jeho přirozenou syntézu v těle, která probíhá přes ledviny a játra (to je také důvod, proč lidé, kteří mají problémy s játry nebo ledvinami, trpí také velmi často na onemocnění způsobené nedostatkem vápníku a vitaminu D).
Zinek
- přispívá k normální funkci imunitního systému
- hraje důležitou roli v lidské reprodukci
- přispívá k udržení normálního stavu vlasů, nehtů a pokožky
- pomáhá hojit rány
Zinek je nezbytný minerál pro funkci více než 70 enzymů v těle. V produktech Terranova je zinek obsažen ve formě bisglycinátu zinečnatém, což je nejvíce využitelná chelátová podoba tohoto minerálu, a má také prokazatelně nejméně vedlejších účinků (zácpa/průjem). Díky této látce je umožněna jeho vysoká absorpce, která je jinak negativně ovlivněná jinými látkami, jako je např. kyselina fytová (v obilovinách), kyselina šťavelová (špenát, čokoláda), ale i vápník. Vstřebávání zinku totiž za normálních okolností tyto látky v jejich přirozené podobě omezují.
Nevím, jak mám doplňky stravy vhodně kombinovat. Existuje nějaký komplexní produkt?
Nejkomplexnějším vitaminem na trhu je produkt Living Multinutrient komplex. Jeho součástí je 27 vitaminů a minerálů v biologicky aktivní formě, posílený o 16 rostlinných přísad pro vyšší účinek. Tento produkt obsahuje například rakytník, mladý ječmen, list kopřivy, pampelišku, kořen kurkumy nebo také semena z granátového jablka.
Jak správně doplňky stravy užívat?
Je také důležité si uvědomit, že tyto mikroživiny je nutné užívat tak, aby jejich užívání nebylo kontraproduktivní.
Pro příklad uvedu vápník – pokud víme, že konzumujeme málo mléka a mléčných produktů a rozhodneme se suplementovat vápník, je nutné zároveň užívat i vitamin D3. Má totiž tu vlastnost, že nám pomáhá lépe vápník v tenkém střevě vstřebávat.
Na druhou stranu je také dobré vědět, že existují i tzv. antinutriční látky – tedy látky, které snižují využitelnost látek jiných. U vápníku je její antinutriční látkou kyselina šťavelová – to je kyselina, která se běžně vyskytuje třeba ve špenátu. Kyselina šťavelová má tu vlastnost, že společně s vápníkem tvoří nerozpustné komplexy (krystalky). Tyto krystalky se poté nejen nevstřebají, ale hrozí také riziko, že při nadměrném příjmu se mohou ukládat v ledvinách a způsobit tak nepříjemné problémy. Proto se na vápník pouze z rostlinné stravy nelze na 100 % spolehnout. Pro příklad – využitelnost vápníku ze špenátu je pouze 5 %.
To je také jeden z důvodů, proč by lidé konzumující pouze rostlinnou stravu měli látky, které nejsou v této stravě přítomny, doplňovat. Podobné komplexy se z vápníku tvoří i při nadměrném příjmu fosforu. Na to je třeba dávat pozor a tyto dva minerály je nutné brát s určitým rozestupem, nebo v ideálním poměru.
Optimální příjem vápníku je důležitý nejen pro zdraví kostí a zubů, ale také pro správnou svalovou a nervovou činnost – snižuje totiž nervosvalovou dráždivost, ale také má vliv na aktivitu některých enzymů. Dostatečný příjem vápníku je velmi důležitý pro dospívající, ženy a muže nad 50 let, ale také pro těhotné a kojící ženy – u těchto osob by se měl denní příjem vápníku pohybovat okolo 1200–1500 miligramů (mg) na den. Pro ostatní skupiny je doporučené denní množství okolo 800 miligramů (mg) na den.
Magnesium Calcium komplex je vhodným produktem pro doplnění nejen vápníku, ale také hořčíku. Obsahuje množství hořčíku v kombinaci 2:1, což je ideální poměr pro vstřebávání obou látek, protože jinak dochází k omezování vstřebávání obou minerálů. Tento doplněk přispívá ke:
- správné funkci svalů. včetně srdce
- udržuje zdravý stav kostí a zubů
- pomáhá při napětí, stresu a únavě
- podílí se na procesu dělení buněk.
Doplňování hořčíku během těhotenství je nutné konzultovat s lékařem! V pozdějších stádiích těhotenství není vhodné hořčík užívat.
Které další doplňky stravy je vhodné užívat během těhotenství?
Během těhotenství je nutné zvýšit příjem některých vitaminů a minerálů pro správný vývoj plodu, a to zejména proto, že se ženské tělo v průběhu těhotenství velmi mění. Dochází ke zvýšení objemu krevní plazmy, zrychlenému průtoku krve orgány, zvýšení tepové frekvence, ale také ke zvýšené tvorbě bílkovin, tzv. proteosyntéze. Proteosyntéza je v těle velmi důležitý proces – bílkoviny jsou totiž základní jednotky našich tkání, ale i různých enzymů. Mezi látky, jejichž příjem by se v těhotenství měl navýšit, se řadí zejména kyselina listová, omega-3 mastné kyseliny a železo.
Kyselina listová
Jinými slovy vitamin B9, nebo také folová kyselina. Podílí se na syntéze nukleových kyselin, které jsou součástí naší DNA, která slouží jako templát právě pro tvorbu bílkovin. Kyselina listová se také se podílí na krvetvorbě. Její nedostatek během těhotenství může vést až k vrozeným vývojovým vadám, jako je př. rozštěp rtu, patra nebo čelisti. Zvýšit příjem kyseliny listové je vhodné už před otěhotněním.
Vitamin B9 se navíc podílí na přeměně homocysteinu na methionin. Jedná se o aminokyseliny, které jsou základními jednotkami bílkovin. Při zvýšené hladině homocysteinu v těle vzniká riziko vzniku aterosklerózy.
Omega-3 mastné kyseliny
Pokud víte, že ve svém jídelníčku máte nedostatek ryb, pak je vhodné omega-3 mastné kyseliny doplňovat, a to nejen v těhotenství. Jedná se o esenciální nutrienty, tedy látky, které si naše tělo neumí vytvořit samo, a my mu je musíme dodávat v potravě.
- jsou součástí membrán buněk
- nutné ke správné činnosti mozku a sítnice
- nedostatek může vést k neurodegenerativním onemocněním (Parkinsonova choroba, Alzheimer)
- blokuje zánětlivé procesy
- podporuje komunikaci mezi nervovými buňkami
- zmírnění symptomů deprese
Jedná se o nenasycené mastné kyseliny, tzn., že ve svém řetězci mají alespoň jednu dvojnou vazbu. Poměr zastoupení omega-3 a omega-6 by měl být v poměru 1:5 a méně. Tyto mastné kyseliny mají totiž protichůdné účinky (srážlivé a zánětlivé mají omega-6 mastné kyseliny; protisrážlivé a protizánětlivé účinky mají omega-3 mastné kyseliny). V našem těle potřebujeme oba tyto procesy (ty zánětlivé v případě infekce, srážlivé v případě krvácení), proto by se mělo dbát na správný poměr těchto mastných kyselin. Bohužel, u většiny lidí je poměr omega-6 mastných kyselin mnohem vyšší, což může vést k nadměrným zánětlivým procesů. Ideální poměr mastných kyselin je například v řepkovém oleji – ten je navíc i tepelně stabilní při úpravě jídla, tudíž se hodí i na smažení.
Doplňky stravy s obsahem nenasycených mastných kyselin by se měly uchovávat v chladu a temnu, aby nedocházelo k jejich oxidaci.
Prenatální multivitaminový komplex
- tento komplex je přizpůsobený zvýšeným potřebám těhotných a kojících žen
- obsahuje dostupnou aktivní formu kyseliny listové
- obsahuje DHA-omega-3 mastné kyseliny
- obsahuje železo a hořčík
- je šetrný k žaludku
- vhodné pro ženy s polymorfismem genu MTHFR
Tento produkt je přizpůsobený všem potřebám těhotných a kojících žen. Obsahuje i železo, které se podílí na krvetvorbě, je ve formě bisglycinátu – tedy nejlépe vstřebatelné podobě nezpůsobující trávicí obtíže. Kyselina listová se v těle přeměňuje na tzv. foláty, ale organismus téměř 50 % žen z genetických příčin (často porucha enzymu MTHFR) nedokáže přeměnit dostatek kyseliny listové na zmíněné foláty. Tato forma kyseliny listové je však speciálně určena i pro tuto skupinu žen.
Jak jsem již zmínila výše, vitaminy a jiné látky naši imunitu pouze podporují. Spolu s doplňky stravy je vhodné mít i pestrý jídelníček. Zároveň k naší imunitě přispívají i jiné faktory, jako třeba správné zásady hygieny, a za normálních okolností také ne příliš sterilní prostředí – naše tělo by se alespoň částečně s určitými typy patogenů potkávat mělo, aby byl náš imunitní systém stále ve střehu a vytvářel potřebné protilátky a budoval si imunologickou paměť – tzv. paměťové buňky, které poté umožňují mnohem rychlejší odpověď na nebezpečné podněty.
Věříme, že pro vás bude tento obsáhlý článek užitečný nejen v současné době, kdy všichni potřebujeme pořádnou vitaminovou vzpruhu!
Natálie
Něco o Natálii Ježkové, autorce článku:
Natálku možná znáte z obchodu. Ale tahle slečna rozhodně není jen prodavačkou. Při práci stihla vystudovat a dokončit studium oboru Zdravotní laborant jako Bc. a má státní zkoušku z těchto předmětů : imunologie, klinická biochemie, mikrobiologie a hematologie. Nyní studuje obor Výživa a potraviny na magisterském oboru, ale prý to máme zveřejnit, jen kdyby nám to přišlo zajímavé ! Je prostě moc skromná… Díky, že s námi pracuješ !
Views – 3520
Děkuji Natálie! Shledávám tento příspěvek za velice přínosný. Je to forma textu, které porozumí i člověk, který nemá medicínské vzdělání a zároveň se opravdu dozví informace, které jsou na úrovni konzultace s lékařem. Více takových článků!
Děkujeme za recenzi!